0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaFiltriranje odtočne vode?

Filtriranje odtočne vode?

MORDA VAS ZANIMA

UNESCO predvideva, da bo do leta 2020 pomanjkanje vode postalo resen problem. Zato je potrebno že sedaj razmisliti kako naprej.

- Oglas -

Na svetu je sveže vode pravzaprav le 3%. Od teh treh procentov, pa je le 0.3% vode primerne za človeško potrošnjo.

Velika poraba vode

Povprečen Evropejec tako porabi 150 litrov (l) vode na dan, Afričan 50l, povprečen prebivalec ZDA pa kar 350l. Od tega se za kuhanje in pitje porabi le približno 10% te vode … torej, kam gre preostali del? Statistike kažejo, da približno 100l vode odplaknemo z vsakodnevnimi potrebami, kar znese okoli 30% dnevne porabe vode, ostalih 60% pa porabimo za prhanje, pranje perila ter zalivanje vrta. (Ta statistika velja za Severno Ameriko).

Moramo pa se zavedati, da vsakič, ko ˝potegnemo vodo˝ to tudi plačamo, saj se ta voda preko cevi preteče v tovarno, kjer vodo prefiltrirajo in pošljejo nazaj v domove preko drugih cevi. Vse to pa stane, kar se konec meseca pozna na računih. Zato lahko z zmanjšanjem porabe vode zmanjšate tudi mesečne stroške. To pa ne pomeni, da se morate prenehati umivati.

- Oglas -

Siva voda

Ameriško podjetje Brac Systems je iznašlo način, kako znižati stroške in kako začeti uporabljati ˝sivo vodo˝. Siva voda je voda, ki se izteka v odtoke, vsakič ko se umijemo, ko peremo preilo,… Te vode pa ni potrebno prečistiti, zato se lahko uporabi za zalivanje vrta ali za straniščno vodo.

Omenjeni sistem črpa vodo iz odtokov v zbiralnik, kjer jo prefiltrira ter kasneje uporabi za splakovanje stranišča ali vodo za zalivanje vrta. Poleg tega pa je sistem zasnovan tudi tako, da poleg odtočne vode zbira tudi deževnico, kar še dodatno pripomore k zmanjševanju potrošnje vode.

.

NAJNOVEJŠE