0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDvignite si energijo!

Dvignite si energijo!

MORDA VAS ZANIMA

Sodobni način življenja pogosto vodi v kronično utrujenost, pomanjkanje energije, motnje v krvnem, limfnem in energijskem pretoku, ki se lahko končajo z boleznijo, izgorelostjo ali psihičnim zlomom. »V sebi imamo toliko vsakdanjega stresa, naš tempo življenja je uničujoč in premalo časa si vzamemo za sprostitev,« je prepričana Andreja Hartner. »Ljudje potrebujemo sprostitev, saj je stres, poleg strahu, glavni vzrok naših težav, iz katerih potem nastanejo različne bolezni.«

- Oglas -

theta valovi

Od bete do thete

Pravi, da smo nenehno v stanju beta, medtem ko naj bi nam energijska sprostitvena meditacija pomagala doseči stanje alfa. Kaj to pomeni?

  • Beta stanje je stanje nenehne osredotočenosti našega uma, pri katerem telo ne počiva, ampak je nenehno na preži. Značilno je za sodobni način življenja.
  • Alfa stanje je stanje meditacije in sproščenosti.
  • Theta stanje je stanje hipnoze, v katerem naj bi se obnavljale tudi celice.

Energijska sprostitvena meditacija po terapevtkinih besedah poteka na masažni mizi. Z masažnimi prijemi ljudem najprej pomaga sprostiti vse prepone, kot sta pogosto napeta ramensko-vratni obroč in trebušna prepona. Umiri se dihanje.
Ko je oseba tako sproščena, si lahko pomaga še s samomasažo akupresurnih točk po kitajski tradicionalni medicini, in to na obrazu in rokah, kjer jih je največ. Vse skupaj naj bi trajalo eno uro.
Kot pojasnjuje Andreja Hartner, so akupresurne točke na glavi energijsko povezane z notranjimi organi – mehurjem, želodcem, žolčnikom, debelim in tankim črevesom ter tako imenovanim trojnim grelcem (žleze). Na rokah pa so zajete akupresurne točke energijskih kanalov srca, pljuč, tankega in debelega črevesja, osrčnika in trojnega grelca. »Masažo lahko izvajamo kot pritisk in sproščanje ali kot nežno krožno masiranje. Masaža teh točk je bolj prijetna in učinkovita v alfa stanju.«

- Oglas -

meditacija za sprostitev in energijo

Dviganje energije

Vse je povezano z energijami – neoviran energijski pretok skozi naše telo je namreč bistvenega pomena za zdravje. Ni naključje, da so zadovoljni in radostni ljudje običajno
zdravi in močni, medtem ko so bolj šibki ljudje pogosteje žrtev žalosti, melanholije in depresije. Življenjska radost v veliki meri predstavlja prisotnost življenjske energije.

1. Masaža či-ja

Za splošni dvig energije Andreja Hartner priporoča, da si vsaj pet minut v smeri urinega kazalca masiramo energijsko ki/či točko, dva prsta pod popkom.

2. Bosonoga hoja

S hojo z bosimi nogami v naravi masiramo akupresurne točke na podplatih. Ljudem, ki zaradi kakršnihkoli omejitev ne morejo hoditi v naravi, sogovornica svetuje, da se zibljejo po podplatih, od pete do prstov in nazaj, s čimer ravno tako spodbujajo akupresurne točke na podplatih. Tudi masaža podplatov ali že samo držanje dlani na podplatih vsaj 10 minut ima blagodejen učinek na telo in notranje organe.

3. Ogrevanje ledvic

Občutek hladu v telesu je pogosto povezan s slabim energijskim pretokom skozi mokre organe – ledvice in mehur. Učinkovit način krepitve ledvic naj bi bilo »ogrevanje« ledvic z rokami, kar sproži energijski pretok skoznje. Izvedemo jo tako, da roke položimo na ledvice. »Termofor ne odtehta naravne toplote. Energija roke je tista, ki ima naraven učinek in povzroči pretok energije v notranjem organu.«

- Oglas -

4. Masaža črevesja

Prebavne težave lahko lajšamo z masažo črevesja. »Začnemo masirati spodaj pri slepiču in krožimo po poti debelega črevesa v smeri urinega kazalca. Da spodbudimo gibanje črevesja, v valovih masiramo točno po črevesju. Masiramo od slepiča do reber in malenkost čez in potem po levi strani navzdol.« Andreja Hartner priporoča tudi masažo celega trebuha, v smeri urinega kazalca, saj naj bi bile dva in štiri prste od popka akupresurne točke za spodbujanje prebave. To so enostavne točke, ki jih lahko sami uporabljamo pri tovrstnih težavah.

5. Hrana za energijo

Inštruktorica zdravega načina življenja odsvetuje industrijsko hrano. Med živili, ki nam lahko pomagajo, posebej izpostavlja veliko zelene zelenjave, zelenih listov, ki vsebujejo veliko energije sonca, klorofila in vitamina K. Posebej učinkovita naj bi bila zelena ječmenova hrana in alge. Pol žličke matičnega mlečka vsako jutro pa je po njenem mnenju naravno zdravilo, ki krepi telo in njegov imunski sistem.

6. Sončne misli

Ni pomembno zgolj to, kaj zaužijemo, ampak so zelo pomembne tudi naše misli. »V znanstvenih raziskavah so ugotovili, da je kar 70 odstotkov naših misli negativnih. Namesto, da vedno najprej pomislimo na najslabše, raje vzemimo življenje s svetle plati,« priporoča sogovornica.

Notranje vesolje

Resnično zdravljenje se vselej začne v nas, naši zavesti, nam je še povedala inštruktorica naravnega zdravja. Ko vlada v nas harmonija, se lahko šele predramijo zdravilne sile telesa. Da bi bili zdravi, je nujno celostno zdravo živeti, se zdravo prehranjevati, pravilno dihati in se veliko gibati ter vsak dan izvajati telesne vaje.
A vse to mora spremljati dobro razpoloženje duha in poznavanje ter razumevanje svojega notranjega vesolja, še dodaja. Ena od metod do tja je meditacija, zato je ta sestavni del vseh delavnic in druge ponudbe Andreje Hartner, ki meni, da je meditacija zdravilna predvsem zato, ker izzove stanje sproščenosti. Tam, kjer je sproščenost, pa je vedno tudi zdravje, medtem ko bolezni večinoma izhajajo iz stresa, strahov, premočnih razburjenj in čustvenega neravnovesja. »Z rednim sproščanjem uma, telesa in duha odpravimo posledice stresa, naše telo se obnovi in ohranja vitalnost ter mladostni videz,« sklene naša sogovornica.

.

NAJNOVEJŠE