0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliDan čebel: brez čebel ne bo sveta brez lakote

Dan čebel: brez čebel ne bo sveta brez lakote

MORDA VAS ZANIMA

Slovenski čebelarji dobro vedo, da tam, kjer so čebele, tam je tudi zdravje. Pomembnost čebel pa je zdaj uradno priznala tudi Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN), ki je v New Yorku soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Čebele niso naše zaveznice le v iskanju zdravja, ampak je od njih izjemno odvisna tudi prehranska varnost sveta.

- Oglas -

Čebele

Pomembnost čebel za celotno človeštvo

Kot so povedali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bo na ta dan svetovna javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, opomnjena na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje. Resolucijo je ko-sponzoriralo kar 115 držav, med njimi tudi ZDA, Kanada, Kitajska, Ruska federacija, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija ter vse države članice Evropske unije.

Izjemen pomen pri zagotavljanju prehranske varnosti

Kot so zapisali na ministrstvu, imajo čebele in drugi opraševalci po ugotovitvah FAO neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano: »Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane. Po oceni na podlagi mednarodne študije Medvladne platforme o biološki raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah iz leta 2016 je letna svetovna proizvodnja hrane, ki je neposredno odvisna od opraševanja, vredna od 235 do 577 milijard ameriških dolarjev.

- Oglas -

Poleg tega so kmetijske rastline, ki potrebujejo opraševanje, pomemben vir delovnih mest in dohodka za kmete, zlasti za male in družinske kmetije v državah v razvoju. Nenazadnje imajo čebele pomembno vlogo tudi pri ohranjanju ekološkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti v naravi. Kot dober bioindikator razmer v okolju nam sporočajo, kdaj se z okoljem nekaj dogaja in da je treba ukrepati. S pravočasno zaščito čebel in drugih opraševalcev bomo pomembno prispevali k reševanju vprašanj globalne preskrbe s hrano in odpravi lakote v državah v razvoju. Ustavili bomo nadaljnje izgube biotske raznovrstnosti in degradacije ekosistemov in tako prispevali tudi k ciljem trajnostnega razvoja, ki so opredeljeni v Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030.«

Brez čebel ni sveta brez lakote

Carla Mucavi, direktorica predstavništva Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v New Yorku, je poudarila: »Čebele igrajo ključno vlogo pri povečevanju pridelka rastlin in spodbujajo prehransko varnosti in hranilno vrednost hrane. Brez njih bi lahko izgubili vrsto živil, kot so krompir, poper, kava, buče, korenje, jabolka, mandlji, paradižnik, samo da jih navedemo nekaj. Skratka, brez čebel FAO ne more doseči sveta brez lakote. Svetovni dan čebel priznava pomen teh drobnih pomočnikov in bo povečal zavest, da jih moramo zaščiti.«

.

NAJNOVEJŠE