[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliČmrlji zopet v Veliki Britaniji

Čmrlji zopet v Veliki Britaniji

MORDA VAS ZANIMA

Zadnji čmrlj na območjih Velike Britanije je bil opažen leta 1988. Vrsta, je bila že takrat med redkimi, vendar pa v tistem trenutku znanstveniki niso pomislil, da je bilo to zgodovinsko zadnje srečanje. Uradno je bil čmrlj razglašen za izumrlo vrsto v Veliki Britaniji pred 12 leti.

- Oglas -

Čmrlj

Ta status se bo sedaj mogoče spremenil. Danes bodo namreč odprli vrata hladilnika, v katerem so iz Švedke prepeljali vrsto matic švedskega kratkodlakega čmrlja. Populacija čmrljev in drugih čebel, ki imajo poglavitno vlogo pri opraševanju rastlin v Veliki Britaniji, kot tudi drugod po svetu, se je v zadnjih 60 letih zmanjšala za alarmantno število. Prav tako je z njimi izginilo kar 97% divjih cvetličnih travnikov.

S podobnimi težavami se srečujejo skoraj po vsej Evropi, na Švedskem pa populacija raste, kar je dober znak, da je še čas, da naredimo nekaj več na tem področju. V bližnji prihodnosti imajo namen izpustiti še več čmrljev na območjih rezervatov in pašnikov, sodelujejo pa tudi z lokalnimi kmeti in pridelovalci, s katerimi skupaj ustvarjajo nova območja za življenski prostor rastlin in živali, ki se jih sodobna tehnologija ne bo več dotaknila.

Na nekaterih območjih, ki so jih zaščitili, so se rastline, cvetlice, žuželke in nekatere živalske vrnile same od sebe, brez pomoči ljudi, njihova populacija pa se vsako leto veča. Rezultati so torej dokazano dobri, pričakujejo še boljše v naslednjih letih, hkrati pa nam to daje vzpodbudo za podobne projekte po vsem svetu. Navkljub trenutnemu slabemu stanju tudi pri nas v Sloveniji, ni še vse izgubljeno, se je pa treba problematike lotiti dovolj hitro in celostno.

- Oglas -

Preberite si tudi, zakaj so čebele koristne žuželke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×