ŽivaliPrepoznajte bolezenske simptome vaših hišnih ljubljenčkov

Prepoznajte bolezenske simptome vaših hišnih ljubljenčkov

MORDA VAS ZANIMA

Bolezenski znaki vaših štirinožnih prijateljev niso vedno tako očitni kot bi si to morda »želeli«. O zdravi dlakasti kepici naj bi pričale njena razigranost, ustrezna telesna teža ter zdrav apetit. A ker se mačke in psi v glavnem ne znajo oziroma ne morejo pritoževati in potožiti, če z njimi ni kaj v redu moramo biti lastniki toliko bolj pozorni na spremembe v njihovem vedenju in vsakodnevni rutini. V nadaljevanju vas tako opozarjamo na 4 najpogostejše simptome preko katerih lahko vidite, da z vašim hišnim ljubljenčkom nekaj ni v redu.

Prežvečene rastline

- Oglas -

Če opazite, da vaš štirinožni prijateljček prekomerno uživa hišne rastline oziroma, da poje več vrtne trave kot po navadi morda trpi za hujšimi želodčnimi težavami. Mačke in psi si namreč z uživanjem trave pomagajo razgrajevati težje prebavljive snovi v želodcu. Če ste v njihov jedilnik morda začeli uvajati novo vrsto hrane je morda ravno ta razlog za povečan vnos zelenja. Poskusite uvesti staro prehransko različico in opazujte spremembe. Če se stanje ne izboljša se posvetujete z veterinarjem.

Znaki bolezni hišnih ljubljenčkov

Drgnjenje ob tleh

Če si vaš ljubljenček svojo hrbtno stran ušes neprestano drgne ob tla je to znak vnetja saj si z drgnjenjem želi pomagati in olajšati vnetje. V tem primeru nemudoma obiščite veterinarja.

Nenadne vedenjske spremembe

Če se vaš hišni ljubljenček, ki je po navadi ljubeč, miren ter igriv, kar na enkrat spremeni v neukrotljivo živčno razvalino je to morda znak, da občuti morebitne bolečine. Zlasti psi postanejo posebno razdražljivi, ko resno zbolijo in si ne znajo pomagati. Če sprememba v vedenju traja dalj časa z obiskom pri veterinarju ne odlašajte.

Prekomerno pitje vode

- Oglas -

Bodite pozorni na prekomerno uživanje tekočine – še zlasti, če se to ne dogaja v poletnih mesecih. Če vaš štirinožni prijatelj spije več tekočine kot po navadi je lahko to znak diabetesa ali ledvičnega pa obolenja. Na diabetes kažejo tudi povečano izločanje odpadnih telesnih snovi, izguba teže in (pre)velik apetit. Če simptome opažate dalj časa, obisk k veterinarju ne bo škodoval.

Preverite tudi, kaj nam sporoča pasja govorica: www.bodieko.si/pasja-govorica

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×