September je čas je za novo številko revije Bodi eko, ki vam bo postregla z novimi uporabnimi nasveti za zdravo in okolju prijazno življenje. Lovili smo zadnje vzdihljaje vročega poletnega sonca in se z zvezdnikom Usodnega vina Aljažem Jovanovićem odpravili v gozd, kjer nam je zaupal, zakaj je svoje življenje korenito spremenil – opustil je namreč meso, alkohol in sprejel meditacijo. Razmišljal je o tem, kaj pravzaprav je eko način življenja, in prišel do ugotovitve, da je najbolj eko urejanje svojih misli, pravi, da mora človek najprej urediti svoje misli, šele potem se lahko uredi tudi navzen. Obiskali pa smo tudi simpatično voditeljico Tanjo Koren Postružnik, ki ne glede na to, da živi v mestu, na svoji terasi prideluje domačo zelenjavo in zdravilna zelišča, saj je namreč prava Pehta, že kot otrok pa je raziskovala naravno zdravljenje. Da bodo vaši otroci lažje sedli v šolske klopi, vam je naša strokovnjakinja za aromaterapijo pripravila nasvete za dišečo naravno pomoč za večjo osredotočenost in pomnjenje. Priljubljeni Jože Majes pa je tokrat pripravil recept za sirup za boljši spomin. Ker pa z začetkom šolskega leta rada priskaklja še ena nevšečnost, lahko v naši reviji najdete naravne načine za boj proti naglavnim ušem. Nutricistka Karla Klander piše o izjemnem pomenu urejene prebave in kako si pomagati, če ta ne deluje, kot bi morala. Posvetili smo se tudi alergiji na oreščke ter blagodejnim učinkom solne terapije pri boleznih dihal, alergijah in kožnih boleznih. Ne spreglejte niti slastnih receptov za malce drugačno ozimnico po receptih naših babic.
V ospredje smo po poletju postavili tudi podnebne spremembe, saj najnovejše poročilo o stanju našega podnebja, ki ga je sestavilo 450 svetovnih znanstvenikov, razkriva, da je bila globalna temperatura leta 2015 rekordna, z 99-odstotno verjetnostno pa se nam obeta nov rekord za leto 2016. Strokovnjaki opozarjajo, da samo zmanjševanje izpustov ni dovolj in da se moramo pričeti resno ukvarjati tudi s prilagajanjem na podnebne spremembe. O tem, kako se na podnebne spremembe odziva kmetijstvo, smo povprašali tudi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana …
Intervju z Aljažem Jovanovićem
Zvezdnik Usodnega vina, igralec ansambla SNG Drama, prejemnik več nagrad. Med njimi mu največ pomeni zadnja – nagrada Sklada Staneta Severja za celotno gledališko sezono 2015, vsaka od nagrad pa je potrditev za dobro delo v določenem obdobju njegove kariere. V gozdu se počuti domače. V njegovem zavetju se namreč uči besedil, saj mu gozd širi um in misli. Pravi, da smo ljudje pozabili na to, kaj vse nam narava lahko da, in da bi morali več razmišljati o tem, ne pa samo, kaj bomo jedli in pili. Najbolj nezdravo je namreč ubijanje z lastnimi mislimi, kar ve iz prve roke, saj je v njegovih mislih včasih takšna zmešnjava, da boli glava …
Jože Majes: »Za klobuk zatakni rožmarin za spomin«
Pravijo, da so spomini tisto, kar nam ostane na stara leta, ko nismo več tako aktivni, da bi se še potikali naokoli, ko so otroci že odšli po svoje in ko veliko več presedimo v tišini kot takrat, ko smo bili mladi. Zato bi radi, da nam vsaj spomin dobro deluje, in k sreči nam narava ponuja kar nekaj zdravilnih rožic, ki pomagajo izboljšati spomin, tako da vplivajo na boljšo prekrvavitev naših možganov …
Ko prebava ne deluje tako, kot bi morala
Kronično zaprtje je težava sodobnega človeka. Pravzaprav je to postala že tako velika tegoba, da so odvajala in druga zdravila za zaprtje postala eno izmed zelo pogosto prodajanih zdravil. Težave s črevesjem so neredko še vedno nekakšen tabu. O tem človek nerad govori, počuti se nelagodno in mu je nerodno. Nekateri o tem nočejo govoriti niti zdravniku in poskušajo zadevo urediti sami. Žal pogosto neuspešno in tako trpijo leta dolgo. Ste tudi vi med njimi? …
Kar poleti zori, nas pozimi greje
Sodobne gospodinje nimamo prav veliko časa za pripravo hrane, zato ponujam nekaj namigov, kako si lahko pomagamo. Ko je na vrtu (ali na bližnji tržnici) obilo različne zelenjave, si pripravimo gotove jedi. Vložimo jih v kozarce in shranimo v temni in hladni shrambi. Tako prihranimo veliko dragocenega časa, vseeno pa lahko družini ali prijateljem postrežemo z zdravim, okusnim obrokom …
Zdrave arašidove poslastice
Sladice z arašidovim maslom so nekaj tako okusnega! Tokrat smo praznovali rojstni dan in z vami delim recept, ki ga je slavljenka razglasila za enega izmed boljših! Vsi trije recepti so narejeni z arašidovim maslom, ki ga seveda lahko zamenjate ali z mandljevim maslom ali z maslom iz bučnih semen, če ste alergični na arašide …
S solno terapijo nad bolezni dihal, alergije in kožne bolezni
Po zaslugi haloterapije – izboljšanja zdravja z medicinsko soljo v prilagojenem prostorih, si enake zdravilne učinke, kot nam jih ponuja morje, lahko privoščite skozi vse leto. Vdihavanje drobcenih delcev soli vam bo pomagalo izboljšati imunski sistem in precej verjetno je, da boste zimo preživeli brez zoprnih prehladov …
Prebrali si boste lahko tudi:
- Vrtni timijan za blaženje kašlja
- Pridih gozda v bližini doma
- Na obisku pri družini iz Rusije, ki je srečo našla pod Alpami: Psi so lahko tudi odlična terapija
- Je Slovenija pripravljena na podnebne spremembe?
Vse to in še več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi številki revije Bodi eko.
Nova številka v prodaji od četrtka, 25. 8. 2016.
Revijo Bodi eko najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, Mercatorjevih trgovinah, bencinskih servisih, pa tudi na poštah.