DomovRevija Bodi ekoRevija Bodi eko, februar 2016

Revija Bodi eko, februar 2016

V februarski številki revije Bodi eko boste našli marsikaj zanimivega in uporabnega zase. 5 let je že minilo od prve številke naše revije, kjer ste na naslovnici lahko občudovali Jadranko Juras, zato je bil že čas, da jo ponovno obiščemo. Če ste mnenja, da Slovenci nimamo svoje lokalne in učinkovite super hrane, vas bo nutricionistka Karla Klander prepričala drugače. Vse več je povpraševanja po izdelkih brez glutena, saj se število simptomov, ki nakazujejo na intoleranco na gluten povečuje. Preverili smo, kateri so simptomi celiakije, katerim živilom se je najbolje izogibati ter katere so alternative tem živilom.

- Oglas -

Ker se približuje pustni čas, smo se letos lotili peke veganskih krofov in jih preizkusili za vas. Z 22-letno Ano Drevenšek smo se pogovarjali o tem, kako se je spopadla s kandido. Nismo pa pozabili na nove preizkušene recepte za domačo kozmetiko, ki jih tako radi prebirate in preizkušate.

Več si preberite v kratkih povzetkih spodaj:

Bodi Eko februar 2016

narocnineKonoplja – zamolčana rastlina prihodnosti?

Konoplja je rastlina, ki v javnosti močno buri duhove in je tako pozitivno kot negativno stigmatizirana. Lahko bi hudomušno rekli, da njen glas seže v deveto vas. Različne zgodbe pričajo o zdravljenjih z njeno pomočjo, uporabna je v tekstilni in kozmetični industriji, za proizvodnjo papirja in je lahko ekološki vir energije. Večini znana temnejša plat konoplje pa je odvisnost. Brez dvoma je to rastlina, ki ima bogato ozadje in o kateri se bo še veliko govorilo v prihodnosti. A najprej pokukajmo v zgodovino njene uporabe …

- Oglas -

Kandida: ko čustva pokličejo na pomoč

Z zgodbo 22-letne Ane Drevenšek, doule ter vodje materinskih in ženskih krogov v Rdečem šotoru, bomo spoznali energijsko in čustveno plat kandide in njenih vzrokov. Dobili bomo namig, kako jo z lastnim zavedanjem odpraviti. Ana se je s kandido srečala zelo zgodaj – v srednji šoli. Skozi proces zdravljenja je ugotovila, da gre pri kandidi pravzaprav za čustvene blokade. Ko je razrešila te, se je spremenilo mnogo stvari v njenem življenju …

Trajnostna prehrana: koristna za zdravje ljudi in Zemlje

Trajnost je pojem, ki ga zadnja leta srečujemo na različnih področjih življenja, tudi v prehrani. Načela trajnosti so nov trend, ki ga v svetu kulinarike razvija večina ponudnikov, ki dajo kaj nase. Po podatkih ameriške Nacionalne zveze restavracij je trajnostna priprava jedi trend že dve leti in tudi napovedi za prihodnost gredo v to smer. Dolgoročno se trajnost splača, saj račun vedno pride, razlika je le, ali plačamo kmetu ali zdravniku …

PROMO1

Recite NE raku!

Mediji so zadnja leta preplavljeni z raznimi nasveti, kaj vse moramo in česa ne smemo početi, da ne bi kdaj podlegli eni izmed najbolj grozečih diagnoz – raku. Problem nastanka raka je seveda večplasten in vemo, da lahko do bolezni pride zaradi več dejavnikov. Nemogoče je sploh vse identificirati, ljudje smo preveč kompleksna bitja. Pa vendar je moč nanizati kar nekaj pametnih nasvetov, kaj moramo paziti, da nas ne doleti kakšna hujša težava. Skrbno preberite, morda vam te vrstice utegnejo rešiti življenje!

- Oglas -

Zabavna okrepitev otroškega imunskega sistema z lizikami in drugimi dobrotami

Februar – drugi mesec v letu, ki je pred nami, in še vedno so v razcvetu razni pisani bacili in drugi nebodijihtreba. Pri nas doma je bila ena od novoletnih zaobljub tudi to, da bomo čim več pripravkov in dopolnil za krepitev imunskega sistema in takih pripravkov, ki preženejo vse mini nepridiprave, naredili kar sami doma. Želimo namreč, da vsebujejo znane, lokalne in predvsem domače sestavine, saj predvsem s takšnimi živili še bolj okrepimo svoj imunski sistem ter otroku postavimo trdne temelje za zdrav način prehranjevanja …

PROMO2

Celiakija in glutenska intoleranca

Celiakija velja za najbolj nediagnosticirano bolezen današnjega časa, ki potencialno vpliva na enega od vsakih 100 do 140 ljudi. Je avtoimunska kronična dedna bolezen, ki lahko privede do podhranjenosti, če je ne zdravimo. Celiakija je zdravstveno stanje, pri katerem črevesje ne prenese glutena v hrani. Gluten je beljakovina v pšenici, piri, kamutu, rži in ječmenu. Pri nezdravljeni celiakiji pride do poškodb sluznice tankega črevesja. To povzroča sploščenje drobnih resic, ki obdajajo notranjost črevesja. Vloga teh je, da razčlenjujejo in posrkajo hranljive snovi iz živil. Pri nezdravljeni celiakiji pride do vnetja črevesne sluznice in sploščenja teh resic, kar preprečuje absorpcijo hranilnih snovi in mineralov iz hrane …

Jadranka Juras: Veganstvo je način življenja in ni dieta

Odlično pevko Jadranko Juras poznamo tudi kot zagovornico živali in veganko. Je izredno zanimiva sogovornica z izdelanimi stališči, ki jih zna primerno argumentirati. Pa tudi ona je vendarle z leti postala »mehkejša«, čeprav se njeno mišljenje v osnovi ne spreminja.

Vse to in še več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi številki revije Bodi eko.

Nova številka že v prodaji.

 

NAROCNISKA1

Revijo Bodi eko najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, Mercatorjevih trgovinah, bencinskih servisih, pa tudi na poštah.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE