Revija Bodi ekoRevija Bodi eko, marec 2016

Revija Bodi eko, marec 2016

MORDA VAS ZANIMA

Marčevska številka revije Bodi eko diši po pomladi. V njej boste našli navdih, da se boste z veseljem odpravili na sprehod v naravo po energijo in zapostavljena darila naravetrobentice, čemaž in koprive — ki bodo popestrila vaš krožnik s pomočjo svežih, nadvse okusnih in malce drugačnih receptov naše nutriocistke Eve Žontar. Nismo pozabili na prihajajočo veliko noč, zato se iz Terezinega kotička tokrat vije vonj po zdravi veganski potički in presnih pirhih. Za vas smo preverili tudi, kako speči kruh brez kvasa.

- Oglas -

Na naši naslovnici tokrat v dežju pleše Nuška Drašček, ki je z nami delila skrivnost za zdravo dieto, nam zaupala, da ne prenese, da se ljudi še vedno sodi večinoma po videzu in da si želi, da bi vsak od nas vsaj malo pripomogel k bolj zdravemu in čistemu planetu. Zgodbo o borbi z rakom na prsih je z nami delila mlada mamica Tina Zanoškar, ki je zbrala moč in kemoterapiji rekla ne. Pravi, da je bil rak sporočilo, da je nekje v življenju začela izgubljati sebe.

Karla Klander bo v obveznem branju za vse predstavila znake in vzroke za prepuščajoče črevesje in podala konkretne nasvete,kako si lahko pomagate pri sindromu prepuščajočega črevesja, ki je zaradi stresnega načina življenja žal vedno pogostejši. Ker je pomlad čas, da očistimo svoje telo, bodo dobrodošli namigi za čiščenje z glino, pozabili pa nismo niti na domačo kozmetiko. V reviji tako najdete tudi recept za naraven odstranjevalec ličil in dišeče hidrolate, ki so bolj varni in nežni od eteričnih olj, zato se bodo z njimi brez skrbi lahko pozabavali tudi vaši otroci.

Več si preberite v kratkih povzetkih spodaj:

Revija Bodi Eko marec 2016

narocnineDivja hrana: zapostavljena darila narave

Divje samonikle rastline so po krivici zapostavljeno darilo narave. Naše poznavanje divjega zelenja pogosto ne seže dlje od regrata; idej, kaj početi z njim, pa je le za klasično regratovo solato s krompirjem in ocvirki. A v Sloveniji je užitnih približno dve tretjini vseh rastlinskih vrst. Največkrat se mimo njih sprehodimo, ne da bi jih prepoznali kot uporabne in zdravilne, ogromno jih ob urejanju vrtov konča na kompostu kot nepotrebna nadlega, nekatere pa rastejo kar sredi mest…

Oligoterapija in oligoelementi

- Oglas -

Začetki oligoterapije segajo v leto 1894, ko je francoski zdravnik Gabriel Bernard odkril, da sledi določenih elementov v našem organizmu niso nečistosti, ampak imajo bistveno vlogo pri presnovnih funkcijah. Izraz oligos izhaja iz grščine in pomeni malo, torej so oligoelementi prisotni v vseh živih bitjih v zelo majhnih količinah. Oligoelementov je v telesu le 0,01 odstotka suhe teže telesa, ki je masa celotnega organizma brez vode. Oligoelementi izboljšajo terapevtski učinek zdravil in preprečujejo, da bi se določeno bolezensko stanje sprevrglo v kronično. Lajšajo tista klinična stanja, ki jih uradna medicina ne zna klasificirati, in krepijo imunski sistem …

revija-promo1

Pozabljene industrijske rastline

Dandanes na naših poljih prevladuje koruza, na policah pa uvožena hrana z vsega sveta, ki ima za seboj dolgo transportno pot. Počasi se le prebujamo in na novo odkrivamo tiste rastline, ki smo jih zanemarili, a imajo izjemen potencial ne le za prehrano, ampak so uporabne na številnih področjih, med drugim tudi v tekstilni industriji, zagotovijo pa lahko tudi nova delovna mesta v slovenskem gospodarstvu. Pred kratkim je tako pod okriljem zadruge EKOCI COOP SLO zaživela proizvodnja eko konopljinih nogavic …

Kako nadomestiti kvas v kruhu?

Kvas je nepogrešljiva sestavina kruha. Zaradi njega je kruh mehak in prožen. Zelo cenjen je tudi med dietetiki, saj vsebuje polno vitaminov B in mineralnih snovi, zato je še posebej primeren za vegane in ljudi s celiakijo, ki jim pogosto primanjkuje ravno vitaminov B-kompleksa. Vendar pa ima vse več ljudi tudi težave s kandidiazo, stanjem prekomernega razrasta glivic kandida, kar povzroča številne zdravstvene težave. In v tem primeru je potrebna stroga dieta brez kvasa. Kako lahko torej nadomestimo kvas v vsakodnevni prehrani? …

Intervju z Nuško Drašček: Dieta ni odrekanje hrani

Izvrsten vokal, smeh, energija, predvsem pa preprostost in pristnost – to je Nuška Drašček. Na živce ji gre, da ljudje še vedno sodijo po videzu, in pravi, da so idealne podobe žensk, ki nam jih vsiljuje družba, nenormalne. Sama pozna preveč neprebavljivih suhic, da bi verjela, da so kilogrami pokazatelj osebnosti. Želi, da bi ljudje spoznali, da je bistven zdrav odnos do telesa in okolja …

revija-promo

Odpadki, zbrani s čiščenjem voda, so lahko tudi vir zaslužka

Letošnja tema mednarodnega dneva voda je »vode in delovna mesta«. Ko na hitro pomislimo, nam na misel najprej pridejo podjetja, ki upravljajo z vodami. Toda ko pomislimo na tone in tone odpadkov, ki jih reke in morja nosijo s seboj, in začnemo po spletu raziskovati procese recikliranja ter na drugi strani tudi t. i. »upcycling« ali ustvarjalno ponovno uporabo, ugotovimo, da lahko onesnaženje voda pomeni tudi vir zaslužka in zaposlitev …

Umetnost nabiranja in priprave zdravilnih rastlin

- Oglas -

Kadar se odločimo, da bomo zdravstveno težavo reševali s pomočjo rastlin, je zelo pomembno, da imamo ustrezno strokovno znanje o določeni rastlini in bolezni, da si ne naredimo več škode kot koristi. To znanje nam bo zelo koristilo, da si bomo lahko tudi sami pripravili različne zeliščne pripravke za določene zdravstvene težave in da bomo čim bolj izkoristili potencial zdravilnih učinkovin v rastlinah. Preverite nekaj osnovnih nasvetov o tem, na kaj morate biti pozorni pri nabiranju, shranjevanju, pripravi in zaužitju, da bodo imele zdravilne rastline kar največ blagodejnih učinkov na vaše zdravje …

Sindrom prepuščajočega črevesja – obvezno branje za vsakogar

Veliko zdravstvenih težav se lahko začne v našem črevesju. Naloga našega prebavnega sistema je veliko obširnejša kot samo prebavljanje in izločanje hrane. Črevesje vpliva na naš imunski sistem, mentalno zdravje, razstrupljanje in hormone. Črevesna sluznica je glavna linija obrambe med hrano, ki jo uživamo, in mikroorganizmi, ki smo jim izpostavljeni, ter našim imunskim sistemom, ki vpliva na naše odzive na hrano. Od tega je odvisno, ali bomo razvili kakšno občutljivost na hrano, vnetje, kronične bolezni in podobno …

Vse to in še več si preberite v tiskani reviji Bodi eko. Želimo vam obilico koristnega in zanimivega branja v novi številki revije Bodi eko.

Nova številka že v prodaji.

 

NAROCNISKA1

Revijo Bodi eko najdete v vseh trafikah, trgovinah Spar, E.Leclerc, Mercatorjevih trgovinah, bencinskih servisih, pa tudi na poštah.

NAJNOVEJŠE