- Oglas -
  
Blitvin zavitek lahko pripravimo hitro, saj ne zahteva veliko priprave in kmalu bo zadišalo po kuhinji po okusnem pečenem testu.
SESTAVINE (12 porcij)
Za testo:
- 500 g navadne domače moke iz mlina,
 - 1 vrečka kvasa Digo,
 - 5 jušnih žlic masla ghee,
 - ščep soli,
 - 1 čajna žlička rjavega sladkorja,
 - 200 ml mleka.
 
V toplem mleku raztopimo kvas z žličko sladkorja. Ko naraste, ga vmešamo v presejano moko, solimo in primešamo maslo. Zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro. Po tem času je kvašeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v različne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugič. V zamrzovalniku zdrži 2–3 mesece. Za zavitek smo porabili četrtino vsega pripravljenega testa.
Za nadev in premaz:
- različna semena, laneno, sezamovo, sončnično, bučno, konopljino, ajdino, 1–2 jušni žlici,
 - blitva, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti,
 - por, 1 manjši del (premera 2 cm in dolžine 5 cm),
 - jajce, 1 kos,
 - sirni namaz, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 žlica kisle smetane),
 - poljuben sir, nariban, 2 jušni žlici,
 - česen, 1 strok,
 - majaron, ½ čajne žličke,
 - timijan, ščep,
 - bazilika, ½ čajne žličke,
 - sol, večji ščep,
 - poper, ščep.
 
PRIPRAVA
- Testo razvaljamo na debelino 2–3 mm.
 - Blitvo dobro odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Začinimo.
 - Posebej razžvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmešamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo in razporedimo na testo.
 - Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premažemo z jajcem in posujemo s semeni.
 - Previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem.
 - Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200 °C 30 minut oz. do zlato rjave barve.
 - Počakamo, da se ohladi, in postrežemo.
 
- oglas -

                                    