Blitvin zavitek

- Oglas -

Blitvin zavitek lahko pripravimo hitro, saj ne zahteva veliko priprave in kmalu bo zadišalo po kuhinji po okusnem pečenem testu.

SESTAVINE (12 porcij)

Za testo:

  • 500 g navadne domače moke iz mlina,
  • 1 vrečka kvasa Digo,
  • 5 jušnih žlic masla ghee,
  • ščep soli,
  • 1 čajna žlička rjavega sladkorja,
  • 200 ml mleka.

V toplem mleku raztopimo kvas z žličko sladkorja. Ko naraste, ga vmešamo v presejano moko, solimo in primešamo maslo. Zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro. Po tem času je kvašeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v različne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugič. V zamrzovalniku zdrži 2–3 mesece. Za zavitek smo porabili četrtino vsega pripravljenega testa.

Za nadev in premaz:

  • različna semena, laneno, sezamovo, sončnično, bučno, konopljino, ajdino, 1–2 jušni žlici,
  • blitva, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti,
  • por, 1 manjši del (premera 2 cm in dolžine 5 cm),
  • jajce, 1 kos,
  • sirni namaz, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 žlica kisle smetane),
  • poljuben sir, nariban, 2 jušni žlici,
  • česen, 1 strok,
  • majaron, ½ čajne žličke,
  • timijan, ščep,
  • bazilika, ½ čajne žličke,
  • sol, večji ščep,
  • poper, ščep.

PRIPRAVA

  1. Testo razvaljamo na debelino 2–3 mm.
  2. Blitvo dobro odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Začinimo.
  3. Posebej razžvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmešamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo in razporedimo na testo.
  4. Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premažemo z jajcem in posujemo s semeni.
  5. Previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem.
  6. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200 °C 30 minut oz. do zlato rjave barve.
  7. Počakamo, da se ohladi, in postrežemo.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI