- Oglas -
Blitvin zavitek lahko pripravimo hitro, saj ne zahteva veliko priprave in kmalu bo zadiลกalo po kuhinji po okusnem peฤenem testu.
SESTAVINE (12 porcij)
Za testo:
- 500 g navadne domaฤe moke iz mlina,
- 1 vreฤka kvasa Digo,
- 5 juลกnih ลพlic masla ghee,
- ลกฤep soli,
- 1 ฤajna ลพliฤka rjavega sladkorja,
- 200 ml mleka.
V toplem mleku raztopimo kvas z ลพliฤko sladkorja. Ko naraste, ga vmeลกamo v presejano moko, solimo in primeลกamo maslo. Zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro. Po tem ฤasu je kvaลกeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v razliฤne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugiฤ. V zamrzovalniku zdrลพi 2โ3 mesece. Za zavitek smo porabili ฤetrtino vsega pripravljenega testa.
Za nadev in premaz:
- razliฤna semena, laneno, sezamovo, sonฤniฤno, buฤno, konopljino, ajdino, 1โ2 juลกni ลพlici,
- blitva, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti,
- por, 1 manjลกi del (premera 2 cm in dolลพine 5 cm),
- jajce, 1 kos,
- sirni namaz, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 ลพlica kisle smetane),
- poljuben sir, nariban, 2 juลกni ลพlici,
- ฤesen, 1 strok,
- majaron, ยฝ ฤajne ลพliฤke,
- timijan, ลกฤep,
- bazilika, ยฝ ฤajne ลพliฤke,
- sol, veฤji ลกฤep,
- poper, ลกฤep.
PRIPRAVA
- Testo razvaljamo na debelino 2โ3 mm.
- Blitvo dobro odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Zaฤinimo.
- Posebej razลพvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmeลกamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premeลกamo in razporedimo na testo.
- Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premaลพemo z jajcem in posujemo s semeni.
- Previdno preloลพimo na pekaฤ, obloลพen s peki papirjem.
- Peฤemo v predhodno ogreti peฤici pri 200 ยฐC 30 minut oz. do zlato rjave barve.
- Poฤakamo, da se ohladi, in postreลพemo.
- oglas -