- Oglas -
Blitvin zavitek lahko pripravimo hitro, saj ne zahteva veliko priprave in kmalu bo zadišalo po kuhinji po okusnem pečenem testu.
SESTAVINE (12 porcij)
Za testo:
- 500 g navadne domače moke iz mlina,
- 1 vrečka kvasa Digo,
- 5 jušnih žlic masla ghee,
- ščep soli,
- 1 čajna žlička rjavega sladkorja,
- 200 ml mleka.
V toplem mleku raztopimo kvas z žličko sladkorja. Ko naraste, ga vmešamo v presejano moko, solimo in primešamo maslo. Zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro. Po tem času je kvašeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v različne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugič. V zamrzovalniku zdrži 2–3 mesece. Za zavitek smo porabili četrtino vsega pripravljenega testa.
Za nadev in premaz:
- različna semena, laneno, sezamovo, sončnično, bučno, konopljino, ajdino, 1–2 jušni žlici,
- blitva, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti,
- por, 1 manjši del (premera 2 cm in dolžine 5 cm),
- jajce, 1 kos,
- sirni namaz, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 žlica kisle smetane),
- poljuben sir, nariban, 2 jušni žlici,
- česen, 1 strok,
- majaron, ½ čajne žličke,
- timijan, ščep,
- bazilika, ½ čajne žličke,
- sol, večji ščep,
- poper, ščep.
PRIPRAVA
- Testo razvaljamo na debelino 2–3 mm.
- Blitvo dobro odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Začinimo.
- Posebej razžvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmešamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo in razporedimo na testo.
- Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premažemo z jajcem in posujemo s semeni.
- Previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200 °C 30 minut oz. do zlato rjave barve.
- Počakamo, da se ohladi, in postrežemo.
- oglas -