Blitvin zavitek

- Oglas -

Blitvin zavitek lahko pripravimo hitro, saj ne zahteva veliko priprave in kmalu bo zadiลกalo po kuhinji po okusnem peฤenem testu.

SESTAVINE (12 porcij)

Za testo:

  • 500 g navadne domaฤe moke iz mlina,
  • 1 vreฤka kvasa Digo,
  • 5 juลกnih ลพlic masla ghee,
  • ลกฤep soli,
  • 1 ฤajna ลพliฤka rjavega sladkorja,
  • 200 ml mleka.

V toplem mleku raztopimo kvas z ลพliฤko sladkorja. Ko naraste, ga vmeลกamo v presejano moko, solimo in primeลกamo maslo. Zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro. Po tem ฤasu je kvaลกeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v razliฤne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugiฤ. V zamrzovalniku zdrลพi 2โ€“3 mesece. Za zavitek smo porabili ฤetrtino vsega pripravljenega testa.

Za nadev in premaz:

  • razliฤna semena, laneno, sezamovo, sonฤniฤno, buฤno, konopljino, ajdino, 1โ€“2 juลกni ลพlici,
  • blitva, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti,
  • por, 1 manjลกi del (premera 2 cm in dolลพine 5 cm),
  • jajce, 1 kos,
  • sirni namaz, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 ลพlica kisle smetane),
  • poljuben sir, nariban, 2 juลกni ลพlici,
  • ฤesen, 1 strok,
  • majaron, ยฝ ฤajne ลพliฤke,
  • timijan, ลกฤep,
  • bazilika, ยฝ ฤajne ลพliฤke,
  • sol, veฤji ลกฤep,
  • poper, ลกฤep.

PRIPRAVA

  1. Testo razvaljamo na debelino 2โ€“3 mm.
  2. Blitvo dobro odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Zaฤinimo.
  3. Posebej razลพvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmeลกamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premeลกamo in razporedimo na testo.
  4. Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premaลพemo z jajcem in posujemo s semeni.
  5. Previdno preloลพimo na pekaฤ, obloลพen s peki papirjem.
  6. Peฤemo v predhodno ogreti peฤici pri 200 ยฐC 30 minut oz. do zlato rjave barve.
  7. Poฤakamo, da se ohladi, in postreลพemo.
- oglas -

NAJNOVEJล I RECEPTI