Ko se končno ogreje in začne dišati po bezgu. Če pa tej aromi dodamo še sladkobo svežih jagod, dobimo popoln sirup, ki ni le osvežilen, temveč tudi zdrav. Bezgov sirup z jagodami je preprost za pripravo doma, brez umetnih dodatkov in z ogromno ljubezni.
Zakaj bezeg in jagode?
Bezgovi cvetovi je znan po svojih protivnetnih in imunostimulativnih lastnostih. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo pri prehladih, kašlju in kot blag diuretik. Jagode pa so bogate z vitaminom C, antioksidanti in dodajo sirupu naravno sladkobo in rdečkasto barvo.
Bezgov sirup z jagodami ni le napitek, je spomin na otroštvo, babičino kuhinjo in trenutke, ko narava vstopi v naš dom. S tem receptom si lahko shranite del poletja za vse letne čase. Recept za klasični bezgov sirup pa najdete tukaj.

Recept za bezgov sirup z jagodami
Za približno 4 litre sirupa potrebujete:
- 20 bezgovih cvetov (nabrani v suhem vremenu, stran od cest)
- 500 g svežih jagod
- 4 l vode
- 1,5 kg sladkorja
- 2 bio limoni (narezani na rezine)
- 30 g citronske kisline (neobvezno, za daljšo obstojnost)
Pripomočki:
- velik lonec
- gaza ali drobno cedilo
- steklenice s pokrovom

Postopek priprave: Po korakih do popolnega sirupa
- Cvetove bezga preglejte, odstranite insekte in jih na hitro sperite.
- Jagode operite, odstranite peclje in jih prerežite na polovico.
- V velik lonec nalijte vodo, dodajte sladkor (in po želji citronsko kislino), segrevajte in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi.
- Raztopino ohladite in dodajte limone, bezeg in jagode.
- Pokrijte in pustite stati 24 ur na hladnem (ne v hladilniku).
- Naslednji dan zmes precedite skozi gazo.
- Lonec s sirupom postavimo na ogenj in segrejemo do vretja.
- Prelijte še vroč sirup v sterilizirane steklenice in dobro zaprite.
- Pokrito z odejo pustimo, da se steklenice popolnoma ohladijo.
- Shranimo v shrambo ali klet, kjer je hladno in temno.
- Ko steklenico odpremo, jo do porabe hranimo v hladilnuku.
Uporaba in shranjevanje: Bezgov sirup z jagodami lahko redčite z vodo, mineralno vodo ali uporabite kot preliv za palačinke, jogurt, sadne solate ali kot dodatek koktajlom. Hranite v temnem in hladnem prostoru, odprte steklenice pa v hladilniku.
Namig: Dodajte meto ali ingver
Za dodatno svežino lahko med namakanjem dodate nekaj vejic mete. Če želite bolj pikanten okus in še več koristi za zdravje, poskusite dodati nekaj rezin svežega ingverja.