0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaBakuchiol: do mladostne kože brez stranskih učinkov

Bakuchiol: do mladostne kože brez stranskih učinkov

MORDA VAS ZANIMA

Bakuchiol je snov, v povezavi s katero se govori kot o odlični alternativi za retinol. Kot je znano, se kozmetični izdelki z retinolom pogosto uporabljajo za pomlajevanje kože oziroma kot pomoč pri gubicah in drugih vidnih znakih staranja. Kozmetika z retinolom je lahko sicer zelo učinkovita, vendar je običajno precej agresivna do kože. Izdelki, ki vsebujejo retinol, namreč spodbudijo pospešeno luščenje kože.

- Oglas -

Bakuchiol – sestavina, ki se pogosto znajde tudi v luksuzni kozmetiki

Učinki bakuchiola so zelo podobni učinkom retinola, pri tem pa je tveganje za pordelo, razdraženo kožo precej manjše. Tako ni presenetljivo, da se bakuchiol vedno pogosteje uporablja v serumih in drugih kozmetičnih izdelkih za pomlajevanje kože oziroma za upočasnjevanje procesa staranja. Bakuchiol se nemalokrat znajde celo v najbolj luksuznih izdelkih za nego kože.

Bakuchiol, ki spada med monoterpene, je snov, ki se pridobiva iz listov in semen rastline z znanstvenim imenom Psoralea Corylifolia. Gre za rastlino, ki je v ajurvedskem zdravilstvu in tradicionalni kitajski medicini dobro znana in zelo cenjena že več desetletij. Bakuchiol je bil iz rastline prvič izoliran v 60. letih prejšnjega stoletja, zasluge za ta dosežek pa si lastijo indijski znanstveniki.

Najpomembnejše koristi bakuchiola za kožo

Kot je bilo omenjeno, je bakuchiol do kože precej nežnejši od retinola. Tako je primeren tudi za osebe z občutljivo kožo, ki bi jim lahko izdelki z retinolom škodili. Bakuchiol zmanjša izrazitost gubic in starostnih peg, obenem pa lahko pomaga pri spopadanju z ekcemi in z aknami. Znan pa je tudi po protivnetnem delovanju. Medtem ko lahko izdelki z retinolom kožo pretirano izsušijo, pri bakuchiolu praviloma ni te nevarnosti, seveda pa je treba tudi tu paziti, da koncentracija ni previsoka.

- Oglas -

Bakuchiol se sicer pogosto uporablja v kombinaciji z drugimi sestavinami za pomlajevanje kože, na primer skupaj s sestavinami, kot so skvalan, vitamin C, hialuronska kislina in niacinamid (derivat vitamina B3). Če se odločite preizkusiti bakuchiol oziroma kozmetične izdelke s to sestavino, morate biti potrpežljivi. Rezultati se namreč običajno pokažejo po približno 6–12 tednih. Bakuchiol je praviloma primeren za vse tipe kože. Če boste kupili čisti bakuchiol, ga boste morali pred uporabo razredčiti. Za 2 žlici osnovnega olja zadostujeta približno 2 kapljici bakuchiola.

Pozitivni učinki bakuchiola niso povezani samo z videzom kože

Bakuchiol se sicer najpogosteje uporablja v kozmetičnih izdelkih za nego kože, vendar koristi te sestavine niso omejene samo na tovrstno rabo. Znanstveniki na primer resno preučujejo možnost uporabe bakuchiola pri zdravljenju rakavih obolenj. Izsledki raziskav so zelo obetavni. Kot se zdi, lahko visoki odmerki bakuchiola zavrejo rast rakavih celic, vendar je treba pri tem upoštevati, da gre za zgodnjo fazo raziskav.

Bakuchiol se obenem omenja kot snov, ki bi bila lahko zelo uporabna pri zdravljenju okužb v ustni votlini. V tovrstnih primerih se sicer trenutno najpogosteje uporablja klorheksidin. Ta je zelo uspešen pri uničevanju škodljivih bakterij, toda ker se odpornost na tovrstne snovi pri bakterijah povečuje, je vsekakor dobro imeti na zalogi alternativo ali dve.

Zelo obetavni pa so tudi izsledki zgodnjih faz raziskav, posvečenih vplivu bakuchiola na sklepe. Kot se zdi, je lahko snov zelo koristna tudi za naše sklepe. Odkrito je namreč bilo, da lahko bakuchiol spodbudi obnovo hrustanca (kot je znano, je za težave s sklepi pogosto krivo prav pospešeno propadanje hrustanca, ki vodi do hitrejše obrabe kosti in hudih bolečin), vendar pa bo treba tudi tu počakati še na rezultate kliničnih testiranj.

 

.

NAJNOVEJŠE