0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastPreženite januarsko otožnost: 7 koristnih nasvetov

Preženite januarsko otožnost: 7 koristnih nasvetov

MORDA VAS ZANIMA

Januar velja za najbolj depresiven mesec v letu. Kombinacija izropanega bančnega računa, poprazničnega zatišja, nakopičenih kilogramov, kratkih dni z malo sončne svetlobe in viroz, s katero se januarja spopada ogromno ljudi, je zagotovo vse prej kot ugodna. Toda to nikakor ne pomeni, da se morate preprosto prepustiti januarski otožnosti. Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih bo postal januar nenadoma precej znosnejši.

- Oglas -

1. Prekinite običajno rutino z nečim novim, drugačnim

Občutek, da so si dnevi podobni kot jajce jajcu, lahko poglobi depresivno razpoloženje. Rutina je lahko sicer po eni strani koristna in pomirjajoča, vendar je nujno, da jo vsaj občasno presekamo z nečim novim in nepredvidljivim. Če ste januarja pogosto nadpovprečno brezvoljni, je torej vsekakor pametno, da preizkusite nekaj novega, drugačnega od tistega, kar poznate. To vas bo poživilo, posledično pa boste lažje našli moč za prebijanje skozi vsakodnevne obveznosti.

2. Znebite se slabe vesti zaradi novoletnih zaobljub

Januarska otožnost je pogosto vsaj deloma povezana z novoletnimi zaobljubami. Večina ljudi namreč obupa že po nekaj dneh, posledično pa se pojavi občutek slabe vesti. Ni še prepozno za to, da poskusite ponovno. Razmislite, ali so bile vaše novoletne zaobljube dovolj konkretne, in jih po potrebi predelajte. Obenem je pametno, da pripravite konkreten načrt, ki vključuje tudi ukrepe za lažje spopadanje z ovirami na poti.

3. Povečajte vnos zelenjave in omega-3-maščobnih kislin

Pozimi nam običajno prija malce težja, bolj kalorična hrana, vendar morate tudi v hladnejših mesecih paziti na to, da boste telesu zagotovili dovolj zelenjave. Ne le da se boste tako precej lažje znebili odvečnih kilogramov, ki so se nakopičili med prazniki, ampak lahko v zelenjavi najdemo tudi ogromno snovi, ki prispevajo k boljšemu razpoloženju. Obenem morate paziti na zadosten vnos omega-3-maščobnih kislin. Gre namreč za skupino hranilnih snovi, ki so znane po zelo pozitivnem vplivu na naše razpoloženje in možganske funkcije. S povečanjem vnosa omega-3-maščobnih kislin lahko med drugim preženete »možgansko meglo«.

- Oglas -

4. Vitamin (anti)D(epresiv) hiti na pomoč

Vitamin D je najbolj znan po pozitivnem vplivu na kosti in imunski sistem, vendar ne smemo pozabiti, da gre za vitamin, ki je izjemno pomemben tudi za dobro razpoloženje. Pomanjkanje vitamina D lahko namreč poveča tveganje za depresijo. Eden od dejavnikov, ki prispevajo k januarski otožnosti, je lahko prav primanjkljaj vitamina D v telesu, saj januarja običajno ni veliko priložnosti za predajanje sončnim žarkom, ki so nujni za tvorbo vitamina D. Tako se priporoča uporaba kakovostnega prehranskega dopolnila. Med dodatke, ki lahko pomagajo pri spopadanju z januarsko otožnostjo, pa med drugim spadajo še maca v prahu, ašvaganda, vitamin B12 in aminokislina 5-HTP, ki je znana tudi kot »naravni antidepresiv«.

5. Pomagajte si z vizualizacijo

Za aktivacijo žlez slinavk včasih zadošča že misel na hrano, ki jo imamo radi. Na tem spoznanju temelji tudi vizualizacija. Če si boste poskušali karseda živo predstavljati, da ste v toplih krajih, na rajski plaži, bo vaše počutje precej boljše. Vizualizacija je lahko tako izvrstno orožje v boju z januarsko otožnostjo.

6. Zelene rastline + bakterije = zmagovalna kombinacija

Pogled na zelene rastline je zelo blagodejen za naše duševno zdravje. Poleg tega pa je bila v prsti odkrita dragocena bakterija Mycobacterium Vaccae. Gre za vrsto bakterij, ki so posebno koristne za razpoloženje, saj spodbujajo sproščanje serotonina. Dodatne zelene rastline v stanovanju lahko tako poskrbijo za dvojno korist.

7. Privoščite si digitalno razstrupljanje

Dokazano je, da nas lahko nenehno primerjanje z drugimi močno potre. Pri premagovanju januarske otožnosti vam lahko tako pomaga tudi digitalno razstrupljanje. Izbrišite stike, ki vas spravljajo v slabo voljo, in aplikacije, ki najverjetneje niso najboljše za vas. Obenem je dobro, da se poskušate vsaj za 24 ur popolnoma odpovedati elektronskim napravam oziroma uporabi spleta.

NAJNOVEJŠE