0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAspirin, njegova zgodovina in uporaba

Aspirin, njegova zgodovina in uporaba

MORDA VAS ZANIMA

V tej dobih novih medicinskih odkritij in dosežkov je vsekakor dobro vedeti, da vseeno obstaja zdravilo, ki je že preizkušeno in resnično. Leta 400 p.n.š. je grški filozof Hipokrat opisal zdravilne lastnosti vrbinega lubja, za keterega je zapisal, da ublaži bolečine in zbija vročino. Čez nekaj stoletij pa se je izkazalo, da je v lubju snov imenovana salicin, ki je bistvena sestavina aspirina.

- Oglas -

Zdravilci so tako več stoletij lubje uporabljali za blažitev bolečin in opeklin, že od leta 1700 pa so začeli kemiki in zdravilci uporabljati salicij v medicinske namene, vendar pa je ta snov povzročila grozne bolečine v trebuhu.

Leta 1897 je nemški kemik Felix Hoffmann iskal način, kako bi pozdravil očetov revmatizem, pri čemer je prišel do bolj blage različice salicilne kisline. Farmacevtsko podjetje, za katerega je kemik takrat delal se je imenovalo Bayer in že takrat je to zdravilo dobilo ime Aspirin.

Že nekaj let za tem je aspirin postal najbolj prodajano in predpisano zdravilo na svetu. Leta 1915 pa so ga začeli prodajati tudi brez recepta.

- Oglas -

Kar pa verjetno niti ni tako znano pa je, da Aspirin ni le dober za blažitev bolečin, zbijanje vročine in za zredčevanje krvi. Zato je tukaj še nekaj zanimivosti za uporabo aspirina:

  • Aspirin je odličen za ublažitev srbenja, ki ga povzročijo piki žuželk. Na mesto pika vtrite tableto aspirina z malce vode.
  • Rezano cvetje bo v vazi zdržalo dalj časa, če boste v vodo dali tableto aspirina.
  • Ker Aspirin vsebuje salicilno kislino je odličen za ‘uničevanje’ mozoljev. Če boste aspirin nanesli na mozolj se bo ta veliko hitreje izsušil in zacelil.
  • Če ste opazili, da ima vaša bela majica rumene madeže, ki sta jih povzročila deodorant in znoj pod pazduhami, lahko aspirin “pozdravi“ tudi te. Enostavno zdrobite nekaj tablet aspirina v topli vodi in pustite majico namakati nekaj časa, preden jo date prat.
  • Aspirin prav tako priporočajo za oživljanje akumulatorjev, zmanjševanje prhljaja, uničevanje nekaterih neželenih rastlin na vrtu in odstranjevanje klora z lasišča pri ljudjeh, ki pogosto plavajo v bazenih.
.

NAJNOVEJŠE