0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliAli lahko vidre vonjajo pod vodo?

Ali lahko vidre vonjajo pod vodo?

MORDA VAS ZANIMA

Debata o tem, ali lahko vidre zaznavajo vonj pod vodo se morda končno bliža koncu. Veliko znanstvenikov namreč verjame, da lahko ti pol vodni sesalci lovijo ribe le z vidom in dotikom.

- Oglas -

Pred štirimi leti pa so vendar začeli razmišljati drugače, saj so jih primerjali s krti, ki tudi s pomočjo vonja ujamejo svoj plen.

Sedaj pa znanstveniki verjamejo, da so blizu dokaza, da so podobnega sposobne tudi vidre. Leta 2006 so dokzali, da lahko zvezdonosi krt vonja pod vodo. Takrat je bil to prvi znani sesalec, za katerega so bili prepričani, da ima to zmožnost.

Raziskovalec Hamilton James se je zato odpravil raziskati uganko, ali vidre vonjajo pod vodo. Da bi to dokazal je zraven potopljene kamere nastavil mrtvo postrv. Z infrardečim načinom snemanja je nato čakal in opazoval, ali bo kakšna vidra v popolni temi ujela plen. Vidre so na čudo Jamesa nemudoma našle postrv.

Po bolj natančnem pregledu so je bilo na posnetkih razvidno, da z vidrinega smrčka prihajajo majhni mehurčki, ko se je le-ta dotaknila ribe. Te mehurčke je vidra nato ‘posrkala’ nazaj skozi nos. Ta dokaz je bil nekakšno potrdilo, ki ga je raziskovalec iskal, saj so na podoben način ugotovili, da zvezdonosi krti vonjajo pod vodo.

- Oglas -

Sicer je res, da ugotovitev omenjenega raziskovalca še ni znanstveno dejstvo, vendar pa bo od sedaj naprej še bolj delal v začrtani mseri, da to tudi uradno dokaže.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×