Ajdovi žganci s krompirjem

    Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki jih že vsi dobro poznamo, tokrat pa smo jih pripravili na nekoliko drugačen način, s krompirjem, postrežemo pa jih lahko z domačim kislim zeljem ali z mlekom.

    ajdovi žganci s krompirjemSestavine:

    • 350 g narezanega krompirja
    • 450 g ajdove moke (bio z domačega mlina)
    • sol
    • 700 ml vode

    Priprava:
    Krompir olupimo in narežemo na koščke. Damo ga v posodo, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne zavre. Na to stresemo moko, kar v kupčku, na sredini naredimo s kuhalnico luknjo, da voda pronica skozi moko in vse to kuhamo kakih 20 min, da postane krompir mehak. Pregnetemo s tlačilko za krompir (morda vključite moža ali koga, ki je res močan, ker gre kar težko) … Ko je masa dobro pretlačena in je enotne strukture jo na leseni kuhalnici nastrgamo v skledo. Žgance postrežemo z dušenim kislim zeljem, repo, zelenjavno jiho ali obaro ali pa zgolj z dobrim domačim mlekom ali kislim mlekom. Seveda lahko zabelimo tudi z domačimi ocvirki.

    *Količina vode je odvisna tudi od krompirja in ajdove moke. Rajši je damo kak deci, dva več za kuhanje, pa jo potem malce odlijemo, preden začnemo s tlačenjem in jo potem po potrebi dodajamo. Meni so bile tele mere v piko točne.

    Narezan krompir
    Narežemo krompir …
    kuhan krompir
    V slanem kropu kuhamo krompir do vretja …
    ajdova moka
    Ajdova moka …
    kuhanje žgancev
    Potem dodamo moko, naredimo v sredi luknjico …
    Žganci
    Ko je krompir kuhan, pretlačimo …
    Kuhanje žgancev
    Gre kar težko …
    Nastrgamo s kuhalnice ...
    Nastrgamo žgance s kuhalnice …
    Žganci s kislim zeljem
    Postrežemo z dušenim kislim zeljem …
    ajdovi žganci z mlekom
    Ali domačim mlekom.

    Avtor in foto: Lidija Dornik

    Povzetek
    recipe image
    Ime recepta
    Ajdovi žganci s krompirjem
    Objavljeno
    Ocena
    51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
    Povejte svoje mnenje - kometirajte