DomovZdravje & prehranaAjdovi žganci s krompirjem

Ajdovi žganci s krompirjem

Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki jih že vsi dobro poznamo, tokrat pa smo jih pripravili na nekoliko drugačen način, s krompirjem, postrežemo pa jih lahko z domačim kislim zeljem ali z mlekom.

- Oglas -

ajdovi žganci s krompirjemSestavine:

  • 350 g narezanega krompirja
  • 450 g ajdove moke (bio z domačega mlina)
  • sol
  • 700 ml vode

Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na koščke. Damo ga v posodo, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne zavre. Na to stresemo moko, kar v kupčku, na sredini naredimo s kuhalnico luknjo, da voda pronica skozi moko in vse to kuhamo kakih 20 min, da postane krompir mehak. Pregnetemo s tlačilko za krompir (morda vključite moža ali koga, ki je res močan, ker gre kar težko) … Ko je masa dobro pretlačena in je enotne strukture jo na leseni kuhalnici nastrgamo v skledo. Žgance postrežemo z dušenim kislim zeljem, repo, zelenjavno jiho ali obaro ali pa zgolj z dobrim domačim mlekom ali kislim mlekom. Seveda lahko zabelimo tudi z domačimi ocvirki.

*Količina vode je odvisna tudi od krompirja in ajdove moke. Rajši je damo kak deci, dva več za kuhanje, pa jo potem malce odlijemo, preden začnemo s tlačenjem in jo potem po potrebi dodajamo. Meni so bile tele mere v piko točne.

- Oglas -
Narezan krompir
Narežemo krompir …
kuhan krompir
V slanem kropu kuhamo krompir do vretja …
ajdova moka
Ajdova moka …
kuhanje žgancev
Potem dodamo moko, naredimo v sredi luknjico …
Žganci
Ko je krompir kuhan, pretlačimo …
Kuhanje žgancev
Gre kar težko …
Nastrgamo s kuhalnice ...
Nastrgamo žgance s kuhalnice …
Žganci s kislim zeljem
Postrežemo z dušenim kislim zeljem …
ajdovi žganci z mlekom
Ali domačim mlekom.

Avtor in foto: Lidija Dornik

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE