Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaAjdovi žganci s krompirjem

Ajdovi žganci s krompirjem

MORDA VAS ZANIMA

Ajdovi žganci so tradicionalna slovenska jed, ki jih že vsi dobro poznamo, tokrat pa smo jih pripravili na nekoliko drugačen način, s krompirjem, postrežemo pa jih lahko z domačim kislim zeljem ali z mlekom.

- Oglas -

ajdovi žganci s krompirjemSestavine:

  • 350 g narezanega krompirja
  • 450 g ajdove moke (bio z domačega mlina)
  • sol
  • 700 ml vode

Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na koščke. Damo ga v posodo, solimo, zalijemo z vodo in kuhamo, dokler ne zavre. Na to stresemo moko, kar v kupčku, na sredini naredimo s kuhalnico luknjo, da voda pronica skozi moko in vse to kuhamo kakih 20 min, da postane krompir mehak. Pregnetemo s tlačilko za krompir (morda vključite moža ali koga, ki je res močan, ker gre kar težko) … Ko je masa dobro pretlačena in je enotne strukture jo na leseni kuhalnici nastrgamo v skledo. Žgance postrežemo z dušenim kislim zeljem, repo, zelenjavno jiho ali obaro ali pa zgolj z dobrim domačim mlekom ali kislim mlekom. Seveda lahko zabelimo tudi z domačimi ocvirki.

*Količina vode je odvisna tudi od krompirja in ajdove moke. Rajši je damo kak deci, dva več za kuhanje, pa jo potem malce odlijemo, preden začnemo s tlačenjem in jo potem po potrebi dodajamo. Meni so bile tele mere v piko točne.

Narezan krompir
Narežemo krompir …
kuhan krompir
V slanem kropu kuhamo krompir do vretja …
ajdova moka
Ajdova moka …
kuhanje žgancev
Potem dodamo moko, naredimo v sredi luknjico …
Žganci
Ko je krompir kuhan, pretlačimo …
Kuhanje žgancev
Gre kar težko …
Nastrgamo s kuhalnice ...
Nastrgamo žgance s kuhalnice …
Žganci s kislim zeljem
Postrežemo z dušenim kislim zeljem …
ajdovi žganci z mlekom
Ali domačim mlekom.

Avtor in foto: Lidija Dornik

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×