0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 naravnih metod za preprečevanje smrčanja

8 naravnih metod za preprečevanje smrčanja

MORDA VAS ZANIMA

Smrčanje običajno krni kakovost spanja – tako osebe, ki smrči, kot oseb, ki spijo v istem prostoru ali v sosednji sobi. Gre za posledico pretirane sprostitev mišic na nebu, jeziku in v grlu. Če se tkiva v grlu preveč sprostijo, lahko deloma ovirajo prehod zraka, pri čemer nastanejo vibracije, ki jih poznamo kot smrčanje.

- Oglas -

Se sprašujete, kako se znebiti te težave?

Preden začnete razmišljati o malce bolj drastičnih rešitvah, je vsekakor smiselno preizkusiti naravne tehnike za preprečevanje smrčanja, ki so lahko zelo učinkovite …

1. Skrbite za redno in temeljito čiščenje spalnice

K težavam s smrčanjem lahko prispevajo najrazličnejši alergeni (prah, živalska dlaka, cvetni prah itn.). Če pogosto smrčite, morate biti zato posebno pozorni na čistočo svoje spalnice. Skrbite za redno sesanje in pomivanje tal, brisanje prahu ter menjavo posteljnine. Pozabiti pa ne smete niti na redno zračenje vzmetnice. Ti ukrepi težav s smrčanjem morda ne bodo popolnoma odpravili, vendar jih lahko močno ublažijo.

- Oglas -

2. Pomagajte si s teniško žogico

Metoda je na prvi pogled zelo nenavadna, toda če upoštevate, da so težave s smrčanjem običajno najizrazitejše med spanjem na hrbtu, boste hitro ugotovili, da je lahko teniška žogica zelo uporaben pripomoček za preprečevanje težav s spanjem. Potrebujete kvadraten kos blaga, ki ga prišijte na hrbtno stran pižame. Šivi naj potekajo ob treh stranicah, zgornjo stranico pa pustite, da ustvarite žepek. Pred odhodom v posteljo nato v žepek vstavite teniško žogico. To bo močno zmanjšalo verjetnost za spanje na hrbtu; če se boste poskušali med spanjem obrniti na hrbet, vam bo teniška žogica to preprečila, ne da bi vas pri tem poškodovala.

3. Izgubite odvečne kilograme

Ta nasvet pride seveda v poštev samo za osebe, ki so pretežke. Če je vaša telesna teža precej višja od priporočene telesne teže za vašo višino, je eden od razlogov, zaradi katerih se je smiselno otresti odvečnih kilogramov, tudi povezava med debelostjo in smrčanjem. Čezmerna telesna teža je lahko namreč povezana tudi z dodatnimi tkivi v grlu, kar prispeva k blokadi zraka in vibracijam.

4. Pod glavo si namestite dodatno blazino

Glavo si pred spanjem podložite z nekoliko debelejšo ali dodatno blazino. S tem lahko odprete dihalne poti in omogočite neoviran prehod zraka, posledično pa bo smrčanje manj moteče. Pri tem upoštevajte, da blazina ne sme biti niti pretirano puhasta niti pretirano sploščena.

5. Preizkusite vaje za jezik in grlo

Smrčanje lahko preprečite – ali vsaj močno ublažite – tudi s krepitvijo mišic v jeziku in grlu. Ni naključje, da se verjetnost za smrčanje povečuje s staranjem, saj postajajo z leti tudi omenjene mišice vse šibkejše. Pomagate si lahko z vajami, namenjenimi osebam, ki težko požirajo hrano.

- Oglas -

Primer vaje: Jezik poskušajte čim bolj iztegniti, nato pa ga premikajte levo in desno, tako da se dotikate levega in desnega kotička ust. Pri tem naj ostane jezik čim bolj raven.

6. Pomagajte si z zeliščnimi pripravki

Kot pri številnih drugih težavah lahko tudi pri smrčanju pomagajo različna zelišča. V lekarnah in drogerijah je mogoče tako kupiti posebne zeliščne pripravke, ki so namenjeni prav blaženju težav s smrčanjem (običajno gre za pripravke proti smrčanju v obliki ustnega pršila).

7. Uporabljajte vlažilnik zraka

Spanje v prostoru z zelo suhim zrakom pogosto poslabša težave s smrčanjem. Suh zrak namreč otežuje gibanje zraka. Če smrčite, je nakup kakovostnega vlažilnika zraka vsekakor pametna odločitev.

8. Izogibajte se alkoholu

Eden od številnih negativnih učinkov alkohola je pretirana sprostitev tkiv v grlu; tkiva se tako razširijo, kar ovira prehod zraka. Tako je priporočljivo, da se najmanj dve uri pred načrtovanim odhodom v posteljo izogibate uživanju alkohola.

 

.

NAJNOVEJŠE