0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUporaba kisa doma

Uporaba kisa doma

MORDA VAS ZANIMA

Zakaj je kis tako uporaben? Poleg tega, da je kis učinkovit sodi tudi med cenejša živila. Učinkovitost kisa se lahko primerja z raznimi čistili, ki vsebujejo veliko strupenih kemikalij, za razliko od kisa. Kis je  vsestransko uporaben za veliko število opravil, za katere sicer kupujemo draga čistila.
kis
Prav tako pa ne škoduje zdravju ali okolju. Predstavljamo vam nekaj idej, na kakšne načine lahko kis še uporabimo:

 1. Pozdravi kolcanje: Veliko ljudi pravi, da je njihovo kolcanje ozdravil kis, oz. čajna žlička kisa. Večina nas seveda uporablja navadnega “belega“, vendar pa pri kolcanju pomaga kakršnakoli vrsta kisa.
 2. Proti krčem: Če vas pogodto “primejo krči, potem vam primanjkuje potasija. Pri tem lahko pomaga 1 čajna žlička jabolčnega kisa, 1 čajna žlička medu ter kozarec topple vode.
 3. Odlepi stvari: Če ste po pomoti zlepili skupaj kakšno stvar, ali nalepili kakšno nalepko tja, kamor ta ne paše, jo lahko poskusite odstraniti s kisom.
 4. Proti nezaželenim mačjim navadam: Če imate doma mačko in opravlja svojo potrebo tam, kjer vi ne želite, enostavno polijte tja malo kisa.
 5. Razkuževalec: Kis bi naj učinkovito odstranil bakterije in pesticide z sadja in zelenjave. Enostavno zmešajte vodo in kis (3:1) in mešanico poškropite po zelenjavi ali sadju. Mešanica bi naj odpravila 98% bakterij.
 6. Čisti okna: Namesto da zapravljate za razna čistila, katera vsebujejo kemikalije, rajenaredite svoje čistilo! Zmešajte 2 žlički kisa z 3 litri vode, z mešanico poškropite okna in jih obrišite z časopisnim papijem.
 7. Odstranjevalec madežev: Imate na obleki kakšen travni madež? Zmešajte 1/3 kozarca kisa z 2/3 vode, polijte čez madež in obrišite s krpo. Postopek ponavljajte, dokler ne spravite ven čim več madeža, nato pa oblačilo operite v pralnem stroju. Prav tako pa lahko zlijete kozarček kisa v pralni stroj, saj bodo tako barve bolj žive, bela oblačila pa bolj bela.
 8. Očistite preproge: Tako kot na oblačilih deluje kis tudi na preprogah. Za mešanico pa uporabite merico kisa, 1/16 soka limone ter 1/8 destilirane vode.
 9. Žlička kisa bo poskrbela za boljši okus presladke jedi.
 10. Žlička kisa bo prav tako izboljšala okus preslani juhi, ter drugim preslanim jedem.
 11. Uporabite mešanico vroče vode in kisa ter z njo očistite zunanje dele kuhijske opreme in aparatov.
 12. Kis bo ubil ves plevel in mahove na dvorišču, ravno tako bo poskrbel za plevel. Zalijte jih nekaj dni  po vrsti in rastline se bodo posušile.
 13. S kisom se lahko znebite tudi nadležnih faraonk, poškropite ga okoli vrat, odprtin, robov, ter področja kjer se mravlje zadržujejo.
 14. Kis je odlično sredstvo za poliranje kromastih površin.
 15. Vam preseda pes, ki si konstantno praska za ušesi? Uporabite mešanico kisa in vode ter z mehko krpo dobro obrišite področje. To ponovite nekaj dni skupaj.
 16. Kis zmehča meso. Namočite kos mesa čez noč v kis in zjutraj bo meso okusno in mehko.
 17. Kis pomaga pri kuhanju jajc – dodajte vodi sol dve žlici kisa. Jajca bodo manj pokala.
 18. Imate suho in spokano kožo. Dodajte 2 žlici kisa v kad in si privoščite oddih.
 19. Se želite znebiti prhljaja – kis bo rešil tudi to zadrego. Splaknite umite lase z mešanico kisa in tople vode.
 20. Če vam zaudarja odtok v kuhinji. Zlijte vanj kis, ter to ponovite vsdaj enkrat tedensko. Pustite, da kis deluje vsaj 30 minut in nato splaknite s toplo vodo.
 21. Kis odstranjuje vonj po čebuli. Prede in po rezanju si ga vtrite v prste.
 22. Kis odstranjuje madeže sadja in zelenjave iz tkanine. Namočite v kis in dobro zdrgnite nato pa operite v stroju.
 23. Kis odstranjuje staro maščobo in vonj na posodi. Dodajte žlico kisa v umivalnik, ko perete posodo.
 24. Očistite čajnik s kisom. Zavrite čajnik in v vodo kanite nekaj žličk kisa. Odstavite odlijte in obrišite čajnik.
 25. Očistite neprijeten vonj v hladilniku s kisom in vodo.
 26. Koš za smeti očistite z mešanico vroče vode in kisa ter se znebite neprijetnega vonja.
 27. Pomivalni stroj lahko razkužite in očistite tako, da v cikel pranja zlijte kozarec kisa.
 28. Očistite mikrovalovno pečico z vročo vodo in kisom. Za ostanke hrane v mikrovalovni pečici zavrite ¼ skodelice kisa in 1 skodelico vode. To bo omehčalo zažgane ostanke hrane in olajšalo čiščenje.
 29. Očistite porcelan in steklo. Vodi za pranje dodajte šilce kisa ter nežno operite porcelan ali steklo v tej mešanici. Pustite, da se posuši.
.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE