Osebna rast5 znakov, da ste v razmerju z manipulatorjem

5 znakov, da ste v razmerju z manipulatorjem

MORDA VAS ZANIMA

Manipulatorji so pogosto izjemno šarmantni, zato se jim je zelo težko upreti. Ko vas ujamejo v svoje lovke, pa je nemalokrat že prepozno. Ker ste na osebo zelo navezani, ignorirate opozorilne znake. Čeprav se morda zavedate, da vaše razmerje ni takšno, kot je videti navzven, se težko soočite z dejstvom, da ljubljena oseba z vami manipulira.

- Oglas -

Če opažate opozorilne znake, ki jih navajamo v nadaljevanju, obstaja precejšnja verjetnost za to, da ste v razmerju z manipulatorjem …

1. Partner se po prepiru redko opraviči in prizna svoje napake

Ali se po prepirih pogosto opravičite, ko kasneje razmišljate o tem, kaj se je zgodilo, pa ugotovite, da pravzaprav sploh niste naredili napake? To je pri osebah, ki so v odnosu z manipulatorji, izjemno pogosto. Manipulatorji so namreč zelo uspešni pri prelaganju odgovornosti. Svoje napake prikažejo kot vaše. Tako vas muči občutek krivde, posledično pa o dogajanju ne morete razmisliti trezno. Vprašajte se, ali ni nekoliko nenavadno, da se vaš partner nikoli ne moti in da nikoli ne naredi napake. Preden se opravičite, si vzemite čas za to, da se umirite in razmislite o dogodkih, ki so privedli do spora. Zaželeno je tudi, da poskušate pridobiti mnenje nekoga, ki ni bil neposredno vpleten v dogajanje. Tako boste lahko na situacijo pogledali precej bolj objektivno.

2. Večji del bremena za ohranjanje odnosa pri življenju je na vaših ramenih

Manipulatorji vložijo zelo malo energije v ohranjanje odnosov. Samoumevno se jim zdi, da bo večji del bremena na drugih. To, da so z vami, razumejo kot nekakšno nagrado za vas, zato verjamejo, da se jim ni treba truditi. Posledično morate vi ohranjati komunikacijo pri življenju, organizirati izlete, skrbeti za gospodinjstvo, otroke ipd., vaš (»)partner(«) pa se medtem posveča svojim projektom. Obnašanje manipulatorjev tako pogosto spominja na obnašanje majhnih otrok.

3. Na partnerja se zelo težko zanesete

Ali vaš partner pogosto zamuja in prelamlja obljube? Ali ne morete nikoli zares računati na to, da bo nekaj opravljeno v skladu z dogovorom? To je še eden od opozorilnih znakov, ki nakazujejo, da ste v razmerju z manipulatorjem. Manipulatorji so namreč običajno zelo nezanesljivi. Razloge za svojo nezanesljivost pa seveda iščejo v drugih. Tako se lahko zgodi, da vas bodo poskušali prepričati, da ste napačno razumeli dogovor ali da dogovora niti ni bilo.

4. Partner vam pogosto postavlja ultimate

- Oglas -

Tipičen odziv manipulatorjev, ki so soočeni s svojimi napakami, je postavljanje ultimatov. Pogoste so izjave v stilu: »Če ti kaj ni prav, lahko zaključiva.« To je povezano z dejstvom, da so v razmerje pripravljeni vložiti zelo malo napora, obenem pa so izjemno neprilagodljivi. Prilagajanje dojemajo kot vašo dolžnost – nekaj, kar morate storiti, če hočete še naprej »uživati v njihovi družbi«.

5. Pozitivne spremembe so vedno kratkotrajne

Tudi če manipulator kljub vsemu prizna svoje napake in obljubi, da se bo spremenil (če ga na primer zaskrbi, da boste resnično odšli), so spremembe zgolj začasne oziroma ena od manipulativnih taktik. Z začasno spremembo obnašanja vas poskušajo pomiriti in poskrbeti za to, da boste postali nepozorni. Zavedajo se, da se bodo prej ali slej vrnili na stare tire. Računajo namreč na to, da boste že kmalu pozabili na vse skupaj. Poleg tega pa ne verjamejo zares, da je bilo njihovo vedenje problematično. Naj vas torej nenadna sprememba ne zavede. Preden začnete sanjariti o »živela sta srečno do konca svojih dni«, se prepričajte, da gre resnično za trajno spremembo na bolje.

Preberite tudi: Bruno Šimleša: Ne iščimo partnerja, iščimo ljubezen!

NAJNOVEJŠE