Zdravje & prehrana5 skritih živalskih sestavin, ki bi jih moral poznati vsak vegan

5 skritih živalskih sestavin, ki bi jih moral poznati vsak vegan

MORDA VAS ZANIMA

Pakirana, vnaprej pripravljena hrana je lahko naš rešitelj, v tistih dneh, ko nam primanjkuje časa. Kot smo že pisali, je potrebno biti pozoren na sestavine navedene na embalaži. Toda, ko pogledamo pozorneje, veliko sestavin ima dolga kemijska imena, ki se zdijo skoraj ustvarjena za nerazumevanje in nepoznavanje tega kar jemo. Najbolj žalostno pa je to, da čeprav se izdelek zdi primeren tudi za vegane, mnogo izmed teh sestavin ni primernih, saj so živalskega izvora.

- Oglas -

žele bonboni

Želatina

Želatina je živalski protein, ki služi kot zgostitev. Običajno je narejena iz svinjske ter goveje kože in govejih kosti. Ameriške slaščice »marshamallows«, ki so v izvorni različici pridobljene iz rastline slez, se v novodobnih časih delajo z uporabo svinjske in goveje želatine. Tudi gumijasti medvedki in veliko ostalih bombonov, jo vsebuje.

Izolat sirotkinih beljakovin

Izolat sirotkinih beljakovin se pridobiva iz sirotke, ki je stranski izdelek pri predelavi mleka v sir. Gre za prehranski produkt, ki vsebuje veliko beljakovin, ki se hitro absorbirajo in prebavijo. Je v obliki prahu,običajno jo več uporabljajo ljudje, ki želijo izraziteje oblikovati svoje telo. Najdemo pa jo lahko tudi v piškotih, žitnih ploščicah, vitaminih in še kakšnih drugih prehranskih dopolnilih.

Kazein

Kazein je glavna mlečna beljakovina, najdemo ga v mleku, siru, skuti in ostalih mlečnih proizvodih. Njegova prednost je v tem, da se v želodcu zadrži dlje kot druge beljakovine (do 8 ur) in nam s tem da daljši občutek sitosti. Pogosto je sestavni del zamrznjenih vegetarijanskih polpetov v trgovinah.

Barvilo karmin oz. E120

- Oglas -

Barvilo karmin pridobivajo iz rdečih žuželk, ki jih imenujemo »kaparji«. Karmin spada med enega od številnih aditivov, katerih uživanje pomeni tveganje za naše zdravje Barvilo se sicer uporablja tako v prehrani, kot tudi kozmetiki. Vsa hrana rdeče barve predstavlja sum, da ga vsebuje. Naj vas ne preslepi beseda naravno, saj žuželke so naravne, ne pomeni pa, da so dobre za naše zdravje.

Tortne glazure

Tortne glazure in polivke brez katerih bi slaščice izgledale slabše in brez sijaja, so tudi velikokrat pridobljene iz insektov.

Čeprav velikokrat zamahnemo z roko in se ne zanimamo za sestavine na izdelkih, je presenetljivo iz česa vse se določene sestavine pridobivajo. Na policah je veliko veganskih izdelkov, ki želijo biti veganski, se kot taki tudi predstavljajo, ampak v resnici niso. Ko se boste naučili katera so taka živila, bo vaša veganska pot zagotovo lažja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×