0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 naravnih rešitev za bolečine v trebuhu

5 naravnih rešitev za bolečine v trebuhu

MORDA VAS ZANIMA

Pogoste bolečine v trebuhu so lahko znak resnih težav. Tako ni pametno, da z obiskom zdravnika odlašate predolgo. Toda če gre zgolj za občasne bolečine, ki niso prehude, praviloma zadoščajo naravni pristopi (tovrstne bolečine so običajno posledica preobilnega obroka, rahlo upočasnjene prebave, začasno vzdražene želodčne sluznice itn.). Preproste naravne metode lahko poskrbijo za hitro ublažitev težav – in to brez tveganja za nezaželene stranske učinke.

- Oglas -

V nadaljevanju lahko preverite, katere metode spadajo med najučinkovitejše metode za ublažitev bolečin v trebuhu.

Riževa voda

Vodo, v kateri se je kuhal riž, je škoda zavreči – posebno če vas mučijo bolečine v trebuhu. Riževa voda namreč na želodec učinkuje zelo pomirjajoče. Poskrbi za hitro pomiritev želodčne sluznice, kar ublaži vnetje in s tem bolečino. Tak gre za odlično naravno pomoč pri bolečinah v trebuhu, pomaga pa lahko tudi pri težavah, kot je driska.

Če nameravate riževo vodo uporabiti za lajšanje bolečin v trebuhu ali sorodnih težav, je pametno, da riž skuhate v večji količini vode kot običajno. Potrebujete ½ skodelice navadnega belega riža in 2 skodelici vode. Riž stresite v lonec in prilijte vodo. Zavrite, nato pa znižajte temperature in kuhajte, dokler se riž ne zmehča. Ko postane riž mehek, lonec odstavite s štedilnika. Počakajte približno 5 minut (lonec naj bo pokrit), nato pa vodo odlijte in jo popijte, dokler je še topla. Kuhan riž lahko uporabite kot prilogo, za pripravo polpet, kot dodatek smutiju itn.

- Oglas -

Žvečenje semen koromača

Če je za bolečine v trebuhu kriva počasna prebava, je lahko zelo koristno žvečenje semen koromača. V teh semenih se namreč skriva veliko anetola, ki lahko spodbudi sproščanje prebavnih sokov, posledično pa se lahko hrana skozi prebavni trakt premika hitreje. Semena koromača lahko obenem ublažijo bolečino, ki je povezana z vnetji. Žvečenje teh semen lahko tako med drugim pomaga tudi pri gastritisu, vnetju želodca itn. Po obroku preprosto vzemite približno 1 žličko semen koromača in jih počasi žvečite. (Upoštevajte, da ta metoda ne pride v poštev med nosečnostjo.)

Bolečine v trebuhu

Topli obkladki

Za ublažitev bolečin v trebuhu včasih niti ni nujno, da v telo vnašamo kar koli dodatnega, ampak mu lahko pomagamo tudi »od zunaj«. Nemalokrat so lahko namreč zelo koristni tudi topli obkladki. Pomagate si lahko s termoforom, napolnjenim z vročo vodo, ali z grelno blazino, ki jo položite nad boleče območje. Priporočljivo je, da so vmes oblačila, da se izognete kožnim opeklinam. Toplota poskrbi za hitro sprostitev mišic in za ublažitev krčev, posledično pa zelo hitro popusti tudi bolečina. Metoda je med drugim zelo koristna za blažitev menstrualnih krčev.

Kamilični čaj

Za gastritis (vnetje želodčne sluznice) je zelo pogosto kriva bakterija Helicobakter pylori, zaradi katere se lahko pojavijo zelo neprijetni simptomi. Na srečo lahko kamilični čaj poskrbi za hitro pomiritev želodčne sluznice, posledično pa za ublažitev pekočega občutka v želodcu, zgage, slabosti, neprijetnega občutka polnosti in sorodnih težav. Pozitiven učinek kamiličnega čaja pa je povezan tudi s sproščujočim učinkom kamilice na gladke mišice v zgornjem delu prebavil, kar olajša pot hrane skozi prebavni trakt, s čimer se zmanjša nevarnost za neprijetno tiščanje, krče itn. Za pripravo kamiličnega čaja je najbolje uporabiti približno 2 žlički posušenih kamiličnih cvetov, ki jih prelijte z 250 mililitri vrele vode. Skodelico pokrijte in počakajte 15–20 minut. Na koncu tekočino precedite in kamilični čaj popijte, dokler je še topel.

Gazirana voda s sokom limone/limete

Ker sta zelo kisla, lahko sok limone in sok limete spodbudita nastajanje klorovodikove kisline, ki je pomembna sestavina želodčne kisline. To omogoči učinkovitejšo razgradnjo hrane, kar lahko ublaži bolečine v trebuhu, povezane z »leno prebavo«. Mehurčki v gazirani vodi so posebno koristni po malce obilnejšem obroku, saj pomagajo pri tem, da se vam spahne, kar sprosti pritisk v trebuhu. Preprosto zmešajte 250 mililitrov gazirane vode s sveže iztisnjenim sokom ½ limone, premešajte in pijačo nato pijte počasi, po požirkih.

.

NAJNOVEJŠE