Dom & Energija30 preverjenih načinov za zeleno tranzicijo na delovnem mestu

30 preverjenih načinov za zeleno tranzicijo na delovnem mestu

MORDA VAS ZANIMA

Prehod na zelen in skrben odnos do našega planeta ni nekaj, kar morate storiti samo v svojem zasebnem življenju. Koncepte trajnosti lahko uporabite tudi na vašem delovnem mestu. Ne glede na to, kakšno službo imate, vedno lahko naredite nekaj, kar naredi vaše delovno okolje nekoliko bolj zdravo in okolju prijazno.

- Oglas -

Tudi pri Zaposlitev.info se zavedajo, da je skrb za naš planet izrednega pomena, zato nam je vodja portala Miran Trupi predstavil 30 načinov, s katerimi lahko prispevamo k ozelenitvi delovnega mesta in okolja.

Nekatere najpogostejše stvari vključujejo uporabo manj papirja za tiskanje, izklop pripomočkov, kot so prenosni računalniki in tiskalniki, ko jih ne uporabljate, nošenje steklenice z vodo namesto plastenke za enkratno uporabo, uporabo energijsko varčnih luči in še veliko več.

Ker smo v zgodovini človeštva prišli do točke, kjer z našimi dejanji in delovanjem aktivno uničujemo planet, bi si morali pomagati z okoljsko ozaveščenostjo ne samo na delovnem mestu, ampak tudi doma s tem, da naredimo nekaj preprostih in majhnih sprememb v svojem vsakdanjem življenjskem slogu.

Vsi spodnji nasveti so precej preprosti in jim je enostavno slediti. Vse, kar je potrebno, je  narediti nekaj za ta planet, ki vam je dal neverjetne pokrajine, osupljive nočne siluete,lepoto v raznolikosti žiljenja ter neverjetne sončne zahode. Spodaj je 30 izjemnih načinov, kako aktivno skrbeti za zdravje našega planeta na delovnem mestu in narediti to oblo čudovit kraj za življenje in delo še za nadaljne generacije.

Na delo s kolesom

1. Spremenite način vožnje na delo

- Oglas -

Uporaba javnega prevoza ni tako slaba, kot si morda mislite. Zmanjša porabo plina in vam dolgoročno prihrani denar. Prav tako se lahko pogovorite z ljudmi v vaši soseščini, da vzpostavite sistem skupnega prevoza, ki bi lahko koristil vsem. Če so v okolici že vozniki avtomobilov, se pridružite. Tudi, če ne živite daleč od službe, razmislite o sprehodu tja, ko je prijetno vreme.

2. Pripravite si malico v posodah za večkratno uporabo

Ko kupujete hrano za malico, je zelo verjetno, da bo zapakirana v vrečko, ki bo po uporabi pristala v smeteh. Če morate to storiti, poskrbite, da boste reciklirane materiale odvrgli v koš za smeti, ki je temu namenjen. Če hrano prinesete od doma, zapakirajte hrano v posode za večkratno uporabo in v vrečko za shranjevanje iz blaga, ki jo je mogoče tudi ponovno uporabiti.

3. Uporabljajte  steklenice in skodelice za večkratno uporabo

Plastenke za vodo za enkratno uporabo najdemo po vseh odlagališčih in njihov vpliv na okolje je grozljiv. S steklenicami za vodo za večkratno uporabo prihranite denar in vam ni treba zaužiti nevidnih ostankov, za katere je znano, da izvirajo iz odvrženih plastičnih steklenic. Uživate lahko tudi v osebnem pridihu pitja kave iz lastne skodelice namesto skodelic za enkratno uporabo.

4. Bodite pozorni na svoje tiskarske prakse

Najbolje je tiskati z možnostjo dvostranskega tiskanja, ki je priložena številnim današnjim tiskalnikom. Če to ni možnost, natisnite tisto, kar morate, in ponovno uporabite list papirja, tako da napišete na prazno stran, če lahko. Ko pošiljate faks, se naučite, kako to storiti elektronsko. Obstaja veliko virtualnih možnosti, ki ne zahtevajo tiskanja papirja za pošiljanje faksa, e-podpisi pa vam pomagajo pri podpisovanju pomembnih dokumentov, ne da bi vam bilo treba to narediti ročno na papirju.

5. Če je potrebno, imejte osebno mesto za svoje recikliranje (in spodbujajte druge, da storijo enako)

Včasih za recikliranje med delom ne obstaja vedno možnost. Če je temu tako, lahko odložite material, ki ga je mogoče reciklirati na mesto po vaši presoji, da ga lahko pozneje pravilno zavržete, pa naj bo to doma ali ga med potjo na delo.

6. Nadgradite svojo pisarniško opremo

Predlagajte, da v vaši pisarni in drugih notranjih delovnih prostorih postavite prave rastline. Ogljik, ki je shranjen v rastlinah filtrira zrak, zato dajanje rastlin v delovne prostore pripomore  k filtraciji le tega. Prav tako pa ustvarjajo bolj mirno in prijetno okolje za vas in vaše sodelavce.

7. Uporabljajte energetsko varčne luči

Samoumevno je, da mora biti povsod, kjer moramo delati, dobro osvetljeno, vendar je to potrebo mogoče zadovoljiti tudi na okolju prijazen način. LED luči varčujejo z energijo in trajajo veliko dlje kot standardne žarnice, hkrati pa močno osvetljujejo prostor.

8. Naj vam pride v navado, da premislite, preden ukrepate

- Oglas -

Ali ste kdaj pomislili na opomnike na dnu nekaterih e-poštnih sporočil, ki vam sporočajo, da razmislite, ali je vaš dokument res treba natisniti? Ti premisleki so dobra praksa za vse vaše delovne navade. Razmislite o stvareh, ki jih počnete, in razmislite o alternativah, ki so okolju prijaznejše.

9. Ne mečite nežno uporabljenega materiala in predmetov

Podarite knjige in priročnike, ki bi lahko koristili komu drugemu. Ko nadgradite opremo, preverite, ali morda kdo drug potrebuje tisto, kar boste zamenjali. Pogosto pozabljamo, da so številni predmeti, ki jih ne uporabljamo več, lahko koristni za druge.

Pitje vode iz stelenice

10. Delite natisnjene datoteke s sodelavci

Zmanjšajte število izvodov, ki jih je treba natisniti. Da bi se izognili tiskanju v celoti, ustvarite digitalne kopije, ki jih lahko vsak odpre in bere iz svojih računalnikov, ali ustvarite predstavitev, ki si jo lahko ogledajo vsi hkrati.

11. Imejte koš za smeti in spodbujajte njegovo uporabo

Če v službi ni koša za recikliranje smeti, ugotovite, ali je sprejemljivo, da ga postavite na pogosto potovano območje v pisarni, tako da ga lahko vsak uporabi. Sporočite, da je v pisarni koš za smeti, če ga je treba dodati na novo. Potem, ko ga postavite na vsem vidno mesto, bo služil kot nežen opomnik o pomembnosti recikliranja.

12. Pokažite, da je recikliranje del vrednot vašega podjetja

Kultura pisarne je skupna domena vseh, zato jo določajo tako višji kot zaposleni. Ponudite zabavne nagrade in darila kot način, da zaposlenim pokažete, da cenite njihova prizadevanja za trajnostno delo. Če ste zaposleni, predlagajte idejo o trajnostnem delu vodstvu.

13. Optimalno izkoristite papir, ki ga uporabljate

Ustaljena praksa vseh je da ko uporabimo eno stran lista papirja, ne glede na to, ali je natisnjen ali papir za zvezek, ga običajno zavržemo. Ampak poleg uporabe prazne strani papirja lahko izrežete prazne lise papirja, da ustvarite beležko po meri za zapisovanje opomnikov, preden reciklirate ostalo.

14. Kupite okolju prijazen pisarniški material

Ko kupujete reciklirane izdelke, podpirate podjetja, ki cenijo trajnost, prav tako pa pomagate podpirati pobude, ki ohranjajo drevesa in naravne vire.

15. Navadite se izklopiti elektriko, če ni v uporabi

Ugasnite luči in izključite elektroniko, ko je ni v uporabi, da prihranite energijo.

16. Postavite spletni delovni prostor za sodelovanje

Obstajajo različni načini, na katere lahko člani ekipe znotraj podjetja komunicirajo na spletu brez uporabe tradicionalnih metod, ki vključujejo papir in omejene naravne vire. To tudi pomaga, da so vsi organizirani in na pravi poti, hkrati pa spodbuja boljšo komunikacijo.

17. Za praznike, posebne dogodke in rojstne dneve namesto nakupa tradicionalnih voščilnic in vabil pošljite e-voščilnice

Ne samo, da so e-kartice zabavne in pogosto šaljive, ampak so tudi okolju prijaznejše kot pošiljanje papirnatih obvestil, ki jih prejemniki po branju ponavadi zavržejo.

18. Popolnoma izklopite računalnike in elektronske naprave, namesto da jih nastavite v stanje pripravljenosti, ko niso v uporabi

Način pripravljenosti in ohranjevalniki zaslona še vedno porabijo veliko energije. Dajte svojemu računalniku in elektriki v pisarni zaslužen oddih.

19. Delajte na daljavo, kadar koli je to mogoče

Številni šefi bodo zaposlenim omogočili delo od doma, da bi opravili naloge, ki ne zahtevajo njihove fizične prisotnosti v pisarni. Če vaš šef tega ne ponudi, ni nikoli škoda povprašati tudi o tej možnosti. Delo na daljavo je priročen način dela in odličen način za zmanjšanje ogljičnega odtisa med vožnjo od doma do pisarne in obratno.

Zelena delovna mesta

20. Kupite nežno rabljene predmete za delo

Presenečeni bi bili nad kakovostjo oblačil, ki jih boste našli v trgovinah z oblačili iz druge roke, ki so primerna za delo, skupaj z različnimi predmeti za shranjevanje ali splošno dekoracijo. Pisarniško pohištvo, vključno s stoli in pisalnimi mizami, je mogoče tudi kupiti in po želji preurediti. Nakupovanje na ta način je okolju prijazno, če upoštevamo naravne vire, ki so izčrpani za nenehno proizvodnjo novih izdelkov.

21. Napolnite pisarniško kuhinjo ali sobo za odmor s posodo za večkratno uporabo kovinskim priborom

Plastika in papir sta norma, ko gre za prehranjevanje na delovnem mestu, vendar je zamenjava z izdelki za večkratno uporabo, ki preprosto zahtevajo pranje, zelo učinkovit način za zmanjšanje količine izdelkov za enkratno uporabo, ki jih je treba zavreči.

22. Reciklirajte staro pisarniško pohištvo in opremo

Velikokrat se podjetja preoblikujejo in nadgradijo z najnovejšimi računalniki in pohištvom. Zelo pogosta praksa je, da stare predmete zavržete. Namesto tega predlagajte, da se jih podari. Vse, kar ni vredno donacije, je lahko popolnoma reciklirano ali sestavljeno iz delov, ki jih je mogoče reciklirati, namesto da jih odvržete v smeti.

23. Pojdite po stopnicah namesto z dvigalom

Za potovanje med nadstropji z dvigalom je potrebna velika količina energije. Poleg tega so stopnice zdravju blogodejnejša alternativa, saj je hoja po stopnicah bolj zdrava možnost, ki vam lahko pomaga pri boljši formi.

24. Uporabljajte peresa za ponovno polnjenje

Pri delu ponavadi preletimo nešteto pisal, ki jih moramo kmalu po uporabi zavreči. Peresnika za večkratno uporabo preprosto zahtevajo zamenjavo kartuše in jih je mogoče uporabljati dlje časa.

25. Uporabljajte luči s senzorji gibanja

Ko uporabljate luči s senzorji gibanja, vam ni treba vseh opomniti, naj ugasnejo luči, da bi prihranili energijo. Tudi gibalne luči so izjemno priročne, saj intuitivno vedo, kdaj so potrebovane, zelo jih pa cenijo delavci, ki so pogosto v gibanju in nosijo veliko predmetov hkrati.

26. Namesto papirnatih brisač uporabljajte sušilnike za roke

Običajno si vsi v službi ves dan umivajo roke, kar pomeni, da so papirnate brisače nenehno v uporabi. Sušilniki za roke so sanitarni nadomestek, ki lahko močno zmanjša uporabo papirnatih brisač. Če sušilniki za roke niso na voljo, postavite koš za smeti blizu držala za papirnate brisače, da ga odstranite.

27. Bodite ustvarjalni

”Upcycling” je zabaven način za ponovno uporabo izdelkov, ne da bi jih morali zavreči. Navdih za skoraj vse lahko najdete na spletnih mestih družbenih medijev, kot so Pinterest in različna spletna mesta. Vse od starih kozarcev do naključnih predmetov, ki jih je mogoče uporabiti za shranjevanje, bo verjetno imelo različne možnost uporabe.

28. Uporabite naravno svetlobo, če je le možno

Če imate različna okna ali samo veliko okno, ki ga je mogoče odpreti, ga uporabite. Naravna svetloba prostoru doda odličen ambient in je zelo vabljiva za delavce in obiskovalce.

29. Kupite ponovno izdelano črnilo

Ponovno izdelano črnilo je cenovno ugodno in okolju prijazno. Kartuše so tudi bolj polne in proizvajalci proizvedenega črnila pomagajo preprečiti, da bi odvečne kovine in pripomočki za enkratno uporabo romali v smeti.

30. Za pospravljanje uporabljajte nestrupena čistilna sredstva

Obstajajo vse vrste čistil, ki temeljijo na naravnih snoveh namesto na nevarnih kemikalijah, ki so nevarne za okolje, uporabnika in ostre za pohištvo in elektroniko. Pogosto obstajajo povsem naravne rešitve, ki bodo delovale enako dobro kot izdelki, kupljeni v trgovini.

Planet ki mu pravimo dom imamo le eden in kot lkjudje imamo dolžnost, da ohranimo našo modro oblo še za nadaljne generacije. A boj se začne pri vsakemu posamezniku, zato bodite dobri do sebe in namesto zeleni od zavisti postanite samo zeleni.

Kazalo vsebine pokaži

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×