Vrt & VrtnarjenjeZanimivosti o zračnih rastlinah, sposobnih preživeti brez zemlje in zalivanja!

Zanimivosti o zračnih rastlinah, sposobnih preživeti brez zemlje in zalivanja!

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za rod rastlin, ki se imenujejo zračne rastline oziroma tilancije (Tillandsia)? Kot nakazuje že njihovo ime, za svoje uspevanje ne potrebujejo prsti. Tako so kot nalašč za tiste, ki vam skrb za zelene sobne rastline morda ne gre najbolje od rok ali pa vam zanjo preprosto zmanjkuje časa.

- Oglas -

Tilancija

Tu namreč ni potrebno zalivanje, saj rastline črpajo vlago kar iz zraka. Kljub njihovi nezahtevnosti pa si lahko obetate številne pozitivne vplive na zdravje in počutje, ki jih je mogoče sicer pričakovati od sobnih rastlin. Med drugim so mnoge zračne rastline izvrstne tudi za čiščenje zraka v prostorih, saj nase vežejo strupene snovi.

Zračne rastline imajo zelo slavnega »bratranca«

Rod tilancij  se uvršča v družino bromelijevk. To pa pomeni, da je bližnji sorodnik zračnih rastlin sadež, ki ga vsi zelo dobro poznamo, in sicer ananas. Istoimenska rastlina, na kateri zraste ananas, namreč sodi v isto družino kot tilancije.

Gre za rastline, ki se zelo hitro navežejo

V povezavi z zračnimi rastlinami se pogosto pojavlja šala, da imajo težave s posesivnostjo oziroma da se zelo hitro navežejo. Ta njihova lastnost je seveda mišljena povsem dobesedno. Čeprav ne marajo biti ujete v zemlji, pa se pripenjajo na najrazličnejše predmete – na kamne, ograje, veje, police itn. Vendar pa v primeru pripenjanja na druge rastline ne gre za zajedavski odnos, ampak so zračne rastline t. i. epifiti, ki ne škodijo organizmu, na katerega se pritrdijo.

Na svetu je ogromno različnih vrst zračnih rastlin

- Oglas -

Število različnih vrst zračnih rastlin na našem planetu naj bi presegalo 600. Med drugim v to skupino oziroma rod sodi tudi bradasta tilandzija (Tillandsia usneoides).

Zračne rastline lahko iz zraka odstranijo celo delce težkih kovin

Raziskave kažejo, da so zračne rastline zelo uspešne celo pri odstranjevanju delcev težkih kovin iz zraka, med drugim tudi pri odstranjevanju delcev živega srebra. Tovrstni učinki zračnih rastlin so popisani celo v Nasini študiji!

Skrivnost zračnih rastlin so trihomi

Za konec naj pojasnimo še, kaj sploh je tisto, kar zračne rastline ločuje od drugih rastlin, ki rastejo v zemlji. Njihova skrivnost so t. i. trihomi. Ti so nekakšni majhni rezervoarji na listih zračnih rastlin, ki črpajo in shranjujejo vlago iz zraka. Tako lahko zračne rastline preživijo kljub temu, da nimajo klasičnih korenin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×