0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZnebite se stare plastike, ličil, oblačil in krame

Znebite se stare plastike, ličil, oblačil in krame

MORDA VAS ZANIMA

Zmerna in zdrava prehrana ter telesna vadba sta prva pogoja za zdravo življenje, če k temu prištejemo še čim manj stresa in dobro voljo, pa sploh ne moremo zgrešiti. A v naših domovih so stvari, ki zdravju tudi škodujejo, čeprav se tega niti ne zavedamo. Pri tem ne gre le za nezdrava živila, ampak tudi za povsem običajne stvari, ki pa nam dolgoročno prav nič ne pomagajo.

- Oglas -

Stari plastični zaboji, posode in deske za rezanje

Gotovo imate veliko posod za shranjevanje, ki pa, zlasti če so starejše, skoraj zagotovo vsebujejo polikarbonate s škodljivo kemikalijo BPA. Ta pronica v hrano, s tem pa v naše telo. Prav tako se znebite poškodovanih plastičnih posod in si priskrbite takšne, ki polikarbonatov ne vsebujejo. Za shranjevanje so vsekakor boljše steklene posode.

Rezanje in sekljanje na plastični deski seveda poškoduje površino, v razpokah pa se bakterije kaj hitro naselijo. Priporočajo, da namesto plastike uporabljamo les, saj ta vsebuje smolo, ki deluje protibakterijsko.

Stara krama

- Oglas -

Kuhinjska gobica

Ta pripomoček skriva ogromno bakterij, lahko tudi salmonelo. Ker jo redno vlažimo, se bakterije množijo še hitreje kot sicer, uničiti pa jih ne more niti pomivalni stroj. Namesto gobice lahko uporabite krpo, ki jo vsakih nekaj dni dobro očistite. Ker je tanjša od gobice, se namreč tudi prej posuši.

Osvežilci zraka

Večina osvežilcev zraka vsebuje nevarne ftalate, ki sicer poskrbijo, da se dišava obdrži dlje. Ampak ftalati lahko izredno negativno vplivajo celo na reproduktivne organe, zato skrbno premislite, ali boste še naprej uporabljali umetne osvežilce zraka, ali pa boste zrak v stanovanju osvežili z naravnimi pripravki.

Antibakterijsko milo, zobna ščetka in ličila

Raziskave so pokazale, da tako imenovano antibakterijsko milo ni prav nič bolj učinkovito od navadnega. Vsebuje pa nevaren triklosan, za katerega se je izkazalo, da pri živalih povzroči hormonske motnje, menda pa lahko prispeva tudi k odpornosti na antibiotike.

Če si zobe ščetkate dvakrat na dan, ščetko zamenjajte na vsake tri mesece. Obrabljena ščetka je namreč manj učinkovita tudi v boju proti zobni gnilobi.

- Oglas -

Tekoča ličila, med katerimi je tudi maskara, lahko gostijo veliko mikrobov, zato je priporočljivo, da jih porabite v treh mesecih. Bakterije z maskare namreč zlahka preidejo na trepalnice, z njih pa v kožo in obratno: bakterije s trepalnic se primejo ščetke, tam pa se v vlažnem okolju kopalnice kaj hitro razmnožijo. Podobno velja za dotrajane šminke in druga mazila za ustnice. Dlje, ko se bodo bakterije zadrževale v odprti embalaži ličila, več jih bo.

Stari športni copati in oblačila

Športne copate je treba redno menjati, saj sčasoma izgubijo svojo trdnost in sposobnost blaženja udarcev ob vsakem koraku. Več sile se tako usmeri k mišicam, kostem in kitam, kar povečuje tveganje za poškodbe. Še niste tekač, športne copate zamenjajte na pol leta ali pa takrat, ko opazite, da so videti obrabljeni.

Imate polno omaro, pa ne veste, kaj bi zjutraj oblekli? Morda je čas, da naredite natančno revizijo. Preprosto: znebite se vsega, česar v zadnjem letu niste oblekli, pa čeprav gre za hlače, ki ste jih nosili v srednji šoli in upate, da vam bodo še kdaj prav.

Podobno velja za stare modrčke. Kdaj ste si nazadnje kupili novega? Elastika v njih se sčasoma raztegne, če prej pa, če jih perete v pralnem stroju. Redna menjava modrčkov (novi seveda nudijo boljšo oporo) lahko pomaga pri blaženju bolečin v hrbtu, lahko pa ublaži celo prehitro staranje prsi, pravi specialistka za tovrstna vprašanja Kristi Funk.

Nepotrebna krama

Stvari, ki so okoli nas, imajo na nas velik vpliv. Tako je tudi z vso nepotrebno kramo, ki jo morda kopičite v stanovanju: več kot je imate, manj se lahko osredotočate na stvari, ki so za vas res pomembne. Znebite se vseh stvari, ki vas delajo nervozne vsakič, ko jih vidite – nogavice brez para, prepoln predal v kuhinji in podobno. Stvari lahko zavržete ali podarite, ohranite pa le tisto, kar vam v vsakdanjem življenju pomaga, kar vam koristi in kar imate resnično radi.

.

NAJNOVEJŠE