0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZnanstveniki morda odkrili rešitev za preprečevanje brazgotin

Znanstveniki morda odkrili rešitev za preprečevanje brazgotin

MORDA VAS ZANIMA

Kot vse kaže, so se znanstveniki končno dokopali do rešitve za odpravo brazgotin. Odgovor naj bi se skrival v mešičkih dlak. Da bi se namreč začela koža obnavljati s pomočjo maščobnih celic, je najprej potrebna obnova mešička.

- Oglas -

Brazgotine

Bodo brazgotine že kmalu preteklost?

Čeprav je naše telo vsekakor vredno občudovanja, kar zadeva sposobnost obnove, pa ta sposobnost vendarle ni povsem dovršena v določenih primerih. Rane se seveda zacelijo, vendar pa večinoma ostane brazgotina, ki je lahko za marsikoga precejšnja estetska težava, kar negativno vpliva tudi na samozavest.

Zdaj pa se zdi, da so znanstveniki odkrili mehanizem, ki lahko vpliva tudi na preprečevanje brazgotinjenja. Celjenje kože poteka s pomočjo maščobnih celic, predvsem tako imenovanih adipocitov. V tkivu brazgotin pa ni mogoče najti maščobnih celic, prav tako pa ne mešičkov. Rezultati raziskave, ki so jo pred nedavnim opravili na ameriški univerzi v zvezni državi Pensilvanija, kažejo, da naj bi bilo za preprečevanje nastanka brazgotin nujno, da se najprej obnovi mešiček. To naj bi vplivalo na popolno obnovo kože, posledično pa po zacelitvi globljih ran na koži ne bi več ostala brazgotina.

- Oglas -

Načrtovani so nadaljnji eksperimenti

Znanstveniki so odkrili, da lahko protein za morfogenezo kosti vpliva na pretvorbo miofibroblastov v maščobne celice oziroma v adipocite, kar privede do popolne zacelitve rane. Opravljena je bila sicer šele prva faza raziskav, pri čemer so raziskovalci poskuse izvedli na vzorcih človeškega kožnega tkiva. Tako še ni mogoče z gotovostjo trditi, kako se bo na tovrstne impulze odzvala koža pri živem človeku, vendar smo s pomočjo teh ugotovitev vsekakor vsaj za korak bližje odkritju učinkovite rešitve za preprečevanje brazgotinjenja kože.

.

NAJNOVEJŠE