Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaZnanstveniki morda odkrili rešitev za preprečevanje brazgotin

Znanstveniki morda odkrili rešitev za preprečevanje brazgotin

MORDA VAS ZANIMA

Kot vse kaže, so se znanstveniki končno dokopali do rešitve za odpravo brazgotin. Odgovor naj bi se skrival v mešičkih dlak. Da bi se namreč začela koža obnavljati s pomočjo maščobnih celic, je najprej potrebna obnova mešička.

- Oglas -

Brazgotine

Bodo brazgotine že kmalu preteklost?

Čeprav je naše telo vsekakor vredno občudovanja, kar zadeva sposobnost obnove, pa ta sposobnost vendarle ni povsem dovršena v določenih primerih. Rane se seveda zacelijo, vendar pa večinoma ostane brazgotina, ki je lahko za marsikoga precejšnja estetska težava, kar negativno vpliva tudi na samozavest.

Zdaj pa se zdi, da so znanstveniki odkrili mehanizem, ki lahko vpliva tudi na preprečevanje brazgotinjenja. Celjenje kože poteka s pomočjo maščobnih celic, predvsem tako imenovanih adipocitov. V tkivu brazgotin pa ni mogoče najti maščobnih celic, prav tako pa ne mešičkov. Rezultati raziskave, ki so jo pred nedavnim opravili na ameriški univerzi v zvezni državi Pensilvanija, kažejo, da naj bi bilo za preprečevanje nastanka brazgotin nujno, da se najprej obnovi mešiček. To naj bi vplivalo na popolno obnovo kože, posledično pa po zacelitvi globljih ran na koži ne bi več ostala brazgotina.

Načrtovani so nadaljnji eksperimenti

Znanstveniki so odkrili, da lahko protein za morfogenezo kosti vpliva na pretvorbo miofibroblastov v maščobne celice oziroma v adipocite, kar privede do popolne zacelitve rane. Opravljena je bila sicer šele prva faza raziskav, pri čemer so raziskovalci poskuse izvedli na vzorcih človeškega kožnega tkiva. Tako še ni mogoče z gotovostjo trditi, kako se bo na tovrstne impulze odzvala koža pri živem človeku, vendar smo s pomočjo teh ugotovitev vsekakor vsaj za korak bližje odkritju učinkovite rešitve za preprečevanje brazgotinjenja kože.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×