0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZlati črv grozljivega videza, ki živi globoko na oceanskem dnu v vodah...

Zlati črv grozljivega videza, ki živi globoko na oceanskem dnu v vodah okoli južnega tečaja

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki so pred kratkim na Antarktiki odkrili nenavadno bitje, ki je videti (sploh, če ste kdaj spremljali TV nanizanko Dosjeji X), kot da bi lahko bilo z drugega planeta. Črvi luskavci spadajo v družino Polynoidae, ki vključuje številne vrste kratkih in ploščatih morskih črvov, ki jih najdemo po vsem svetu.

- Oglas -

Eulagisca Gigantea je edinstven po svoji bleščeči ‘zlati grivi’. Namen grive še ni popolnoma pojasnjen, vendar znanstveniki verjamejo, da lahko služi za privabljanje partnerjev ali odganjanje plenilcev. Ta nenavaden morski črv se nahaja v južnem oceanu blizu Antarktike na globini več kot 500 metrov. Vrsta naj bi zrasla do več kot 20 cm v dolžino in 10 cm v širino.

Eulagisca Gigantea

Zanje so značilne luske, ki pokrivajo njihova telesa, imenovane elitre, in čeprav je malo znanega o njihovih prehranjevalnih navadah, raziskovalci domnevajo, da so aktivni lovci, glede na njihov strašljiv videz.

Po besedah dr. Jamesa Thomasa, znanstvenika pri British Antarctic Survey, je Eulagisca Gigantea »ena najbolj osupljivih in nenavadnih vrst«, kar jih je kdaj videl. Opozarja tudi, da bi lahko odkritje tega bitja tudi v plitvih vodah pomenilo, da se antarktične vrste zaradi podnebnih sprememb približujejo obali.

- Oglas -
Eulagisca Gigantea od blizu

To grozljivo in hkrati fascinantno bitje je tudi pomemben del občutljivega ekosistema Antarktike in znanstveniki ga preučujejo, da bi izvedeli več o biotski raznovrstnosti regije in o tem, kako nanjo vplivajo podnebne spremembe.

Z nadaljnimi raziskovami globin naših oceanov in daljnih koncev našega planeta, bomo zagotovo naleteli na veliko več čudnih in fascinantnih bitij, kot je Eulagisca Gigantea. In čeprav morda niso vsa tako zanimiva, so zagotovo dragocena sami po sebi, saj so pomemben član svetovnega ekosistema.

.

NAJNOVEJŠE