0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeŽivikasta kosmuljka – odlična čistilka zraka

Živikasta kosmuljka – odlična čistilka zraka

MORDA VAS ZANIMA

Živikasta kosmuljka (Chlorophytum comosum) je ena izmed 12 sobnih rastlin, ki najučinkoviteje očistijo zrak formaldehida, ene najpogostejših toksičnih kemikalij v zraku. In ker jo je zelo enostavno gojiti, ni razloga zakaj je tudi vi ne bi umestili v svoje stanovanje ali pisarno. Dobrodošla bo vsepovsod, za boljši zrak v dnevnem prostoru, spalnici, kuhinji, kot poživitev pa v hladnih in mračnih vežah ali hodnikih.

- Oglas -

Živikasta kosmuljka k nam prihaja iz južne Afrike

To južnoafriško rastlino, ki ji pravimo tudi zelenčica, gojimo kot sobno rastlino že več kot 200 let. Včasih je bila skoraj v vsakem domu, zadnja leta pa jo srečujemo žal vedno redkeje.

Dolgi tanki in rahlo usločeni listi tvorijo privlačno rozeto. Sorta ‘Vittatum’ ima temno zelene liste, pogosti pa sta še sorti ‘Variegatum’ z belo obrobljenimi listi in ‘Mandaianum’ z rumeno črtastimi listi. Spomladi in poleti rastline poženejo dolga žilnata stebla, podobna viticam. Na steblih zacvetijo drobni beli cvetovi, iz katerih se kasneje razvijejo ljubke majhne rastline. Če jih ne odstranjujemo, se živikasta kosmuljka razvije v bogato, izredno privlačno rastlino. Sicer pa majhne rastline odtrgamo s peclja in uporabimo za razmnoževanje. Postavimo jih v kozarec z vodo, kjer razmeroma hitro poženejo korenine. Nato jih posadimo v zemljo. Po eno rastlino v manjši lonček, ali za hitrejši učinek, več rastlin skupaj v večjega.

Živikasta kosmuljka razmnoževanje

Zelo prilagodljiva in nezahtevna rastlina

Živikasta kosmuljka je izredno prilagodljiva rastlina. Uspeva tako v vročih sobah s suhim zrakom, kot v hladnejših prostorih. Vseeno pazimo, da se temperatura ne spusti pod 5°C. Od pomladi do jeseni jo obilno zalivamo. V debelih koreninah je vode dovolj na zalogi, da ne bo nič narobe, če jo enkrat pozabimo zaliti. Če pa ji v tem obdobju vode dalj časa primanjkuje, se listi radi skodrajo, ali se na njih pojavijo rumene pegice, lahko pa se zgodi, da ves list porumeni in odpade. Pozimi bodimo pri zalivanju bolj varčni in pazljivi, še posebej, če v prostoru ni toplo. Raje naj se zemlja med zalivanji osuši. Rjave proge na listih so lahko znak, da v času mirovanja rastlino preveč zalivamo.

- Oglas -

Živikasta kosmuljka se bo dobro počutila tako na soncu kot v senci, vendar moramo pozimi, ko je v stanovanju zelo toplo, poskrbeti, da bo dobila tudi dovolj svetlobe. V nasprotnem bodo listi bledi in mlahavi, lahko celo porumenijo in odpadejo. Rastlino v rastni dobi dognojujejo z ekološkimi gnojili. Če ji primanjkuje hranil, listi dobijo rjave konice. Le te so sicer lahko tudi posledica prevročega suhega zraka. Vendar nič hudega, rjave konice porežemo in popravimo napake pri gojenju, torej pognojimo ali poskrbimo za manj vroč in suh zrak.

Živikasta kosmuljka cvetovi

Brez skrbi

Nič ne skrbite, če rastlina nima stebelc s cvetovi. To samo pomeni, da je še premlada. Stebla se razvijejo, ko rastlina odraste. Če ni stebelc pri odrasli rastlini, pa jo nemudoma presadite v večji lonček, saj je vzrok za to lahko »prenatrpanost« v lončku. Škodljivcev živikasta kosmuljka ne pozna. Le oslabelo bolno rastlino lahko napadejo zelene uši.

Vidite, kako nezahtevna je. Če jo posadite v kakovostno zemljo brez šote, pravilno negujete in kdaj pa kdaj pod prho očistite prah, bo krasila vaše stanovanje leta in leta.

NAJNOVEJŠE