Živali, ki si jih želite na svojem vrtu

  Vsi, ki imamo vrtove, vemo, da nam razni škodljivci, kot so listne uši in pršice, lahko dodobra zagrenijo življenje. Vendar je več živali koristnih kot škodljivih, ličinke majskih hroščev tako v osmih tednih svojega življenja pomalicajo do 500 uši, mokrice, skakači in stonoge se prav tako prehranjujejo z mnogimi škodljivci. Naše vrednotenje, katera žival je koristna in katera škodljiva, izhaja iz stališča ljudi. Uporaba strupov vpliva tako na škodljivce kot na koristne živali, poleg tega pa tudi zelo škoduje okolju.

  Izogibajte se torej uporabi strupov, raje nasadite malo več zelenjave, poleg tega se pozanimajte, katere rastline, ki jih sicer odstranjujete kot plevel, so za vaš vrt koristne, saj mnoge med njimi odganjajo neželene obiskovalce vašega vrta. Tudi mnogih živali si na vašem vrtu želite, preverite, za katere vrste gre.

  Živali na vrtu

  Ptice

  Ptice so tradicionalni uničevalci žuželk. Resda nam od časa do časa hodijo v zelje, ko nam z vrta pozobajo semena, ki smo jih ravnokar zasadili, vendar to lahko preprečimo tako, da semena za nekaj dni pokrijemo. Ptice namreč izbrskajo tudi skrita jajčeca in ličinke, s tem pa v veliki meri zredčijo invazijo takšnih in drugačnih škodljivcev. Namesto, da bi jih odganjali, jim raje postavite valilnice.

  Trepetavke

  Trepetavke so na videz podobne veščam, vendar spadajo med muhe kratkorožke. Svoja jajčeca izležejo v kolonijo listnih uši, njihove ličinke pa se nato na njih gostijo. Če jim na vrtu pustite nekaj navrtanih kosov lesa, bodo tam prezimile in vam pomagale v boju z ušmi tudi prihodnje leto.

  Strigalice

  Strigalice, ki jih mnogi ljudje brez pravega razloga ne marajo, se prehranjujejo z listnimi ušmi, pršicami, pa tudi z jajčeci in sporami plesni. Če na veje obesimo s slamo napolnjene cvetlične lončke, bodo v njih našle zavetje.

  Navadni slepec

  Če imate invazijo polžev, nikar ne kupujte strupov, ki so nevarni tudi za domače živali in majhne otroke. Na svoj vrt raje naselite nenevarne kuščarje slepce, ki so odlična izbira v boju golih polžev lazarjev. Prebivajo v majhnih in vlažnih votlinah pod večjimi kamni.

  Krastače in žabe

  Tudi krastače in žabe so zatiralci žuželk in golih polžev, ki si jih na svojem vrtu želite. Zraven svojega vrta jim napravite ribnik in nikoli več ne boste imeli težav s škodljivci.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte