Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliŽivali, ki si jih želite na svojem vrtu

Živali, ki si jih želite na svojem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Vsi, ki imamo vrtove, vemo, da nam razni škodljivci, kot so listne uši in pršice, lahko dodobra zagrenijo življenje. Vendar je več živali koristnih kot škodljivih, ličinke majskih hroščev tako v osmih tednih svojega življenja pomalicajo do 500 uši, mokrice, skakači in stonoge se prav tako prehranjujejo z mnogimi škodljivci. Naše vrednotenje, katera žival je koristna in katera škodljiva, izhaja iz stališča ljudi. Uporaba strupov vpliva tako na škodljivce kot na koristne živali, poleg tega pa tudi zelo škoduje okolju.

- Oglas -

Izogibajte se torej uporabi strupov, raje nasadite malo več zelenjave, poleg tega se pozanimajte, katere rastline, ki jih sicer odstranjujete kot plevel, so za vaš vrt koristne, saj mnoge med njimi odganjajo neželene obiskovalce vašega vrta. Tudi mnogih živali si na vašem vrtu želite, preverite, za katere vrste gre.

Živali na vrtu

Ptice

Ptice so tradicionalni uničevalci žuželk. Resda nam od časa do časa hodijo v zelje, ko nam z vrta pozobajo semena, ki smo jih ravnokar zasadili, vendar to lahko preprečimo tako, da semena za nekaj dni pokrijemo. Ptice namreč izbrskajo tudi skrita jajčeca in ličinke, s tem pa v veliki meri zredčijo invazijo takšnih in drugačnih škodljivcev. Namesto, da bi jih odganjali, jim raje postavite valilnice.

Trepetavke

Trepetavke so na videz podobne veščam, vendar spadajo med muhe kratkorožke. Svoja jajčeca izležejo v kolonijo listnih uši, njihove ličinke pa se nato na njih gostijo. Če jim na vrtu pustite nekaj navrtanih kosov lesa, bodo tam prezimile in vam pomagale v boju z ušmi tudi prihodnje leto.

Strigalice

- Oglas -

Strigalice, ki jih mnogi ljudje brez pravega razloga ne marajo, se prehranjujejo z listnimi ušmi, pršicami, pa tudi z jajčeci in sporami plesni. Če na veje obesimo s slamo napolnjene cvetlične lončke, bodo v njih našle zavetje.

Navadni slepec

Če imate invazijo polžev, nikar ne kupujte strupov, ki so nevarni tudi za domače živali in majhne otroke. Na svoj vrt raje naselite nenevarne kuščarje slepce, ki so odlična izbira v boju golih polžev lazarjev. Prebivajo v majhnih in vlažnih votlinah pod večjimi kamni.

Krastače in žabe

Tudi krastače in žabe so zatiralci žuželk in golih polžev, ki si jih na svojem vrtu želite. Zraven svojega vrta jim napravite ribnik in nikoli več ne boste imeli težav s škodljivci.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×