Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaZgodnja večerja lahko zmanjša tveganje za raka

Zgodnja večerja lahko zmanjša tveganje za raka

MORDA VAS ZANIMA

Ali imate navado, da večinoma jeste šele tik pred odhodom v posteljo? Se morda celo zbujate sredi noči in se odpravite v kuhinjo, kjer si privoščite prigrizek? Pred kratkim izvedena raziskava, ki je bila objavljena v reviji International Journal of Cancer, je razkrila, da lahko s tem močno povečamo tveganje za raka, še posebej pa za raka dojk in prostate.

- Oglas -

Zgodnja večerja

Dobro je, da večerjamo vsaj dve uri pred odhodom v posteljo

Že dolgo je znano, da imajo naše prehranjevalne navade velik vpliv na tveganje za različne vrste raka. Vendar pa smo se pri tem večinoma osredotočali predvsem na vrsto in količino obrokov. V zadnjem času pa se vse bolj poudarja, da je zelo pomemben tudi čas prehranjevanja. V omenjeni raziskavi je sodelovalo 1826 ljudi z rakom dojk ali proste, hkrati pa tudi 2193 zdravih posameznikov. Sodelujoči so morali odgovarjati na vprašanja glede svojih večernih in nočnih prehranjevalnih navad. Na podlagi analize zbranih podatkov so raziskovalci ugotovili, da lahko večerja pred 21. uro oziroma vsaj dve uri pred spanjem zmanjša verjetnost za raka prostate za kar 26 odstotkov. Zgodnja večerja pa zmanjšuje tudi verjetnost za raka dojk pri ženskah, in sicer za 16 odstotkov.

Pretirano aktiven prebavni sistem med spanjem lahko uniči naš bioritem

Raziskovalci sicer še niso povsem prepričani, kaj je tisto, kar vpliva na tako močno povezavo med časom večerje in verjetnostjo za raka. Vendar menijo, da bi bilo to lahko povezano z našim bioritmom, ki med drugim vpliva na hormonsko ravnovesje v našem telesu, na metabolizem in mnoge druge procese. Optimalen bioritem bi moral biti uravnan s sončnimi vzhodi in zahodi. Vendar pa je danes pri mnogih posameznikih bioritem porušen. Velik vpliv na to ima uporaba elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo, seveda pa tudi čas naših obrokov. Že v preteklosti so bile izvedene raziskave, ki so razkrile, da obstaja povečano tveganje za raka pri ljudeh, ki delajo v nočnih izmenah. Podobna težava pa se pojavi tudi zaradi prehranjevanja v zelo poznih urah. S tem namreč pretirano obremenimo svoj prebavni sistem, ki mora biti zelo aktiven tudi med spanjem, zato naš spanec, ki je eden izmed temeljev dobrega zdravja, ni najboljši.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×