Zgodba Maje in Petre o poti skozi pekel odvajanja od kortikosteroidnih mazil: kot bi ti pod kožo lezlo tisoč mravelj!

Ko se prismejita na pogovor, nihče ne bi uganil, da sta petindvajsetletna Petra Brne in šestindvajsetletna Maja Šter pogumno prehodili pot skozi pekel, ki še vedno traja. Občutek goreče kože pri živem telesu, zaradi česar se jima je življenje ustavilo, je bil več let njun vsakdan.

Zdaj bi radi osveščali o tem, kako pomembna je pravilna uporaba kortikosteroidnih mazil, ki se predpisujejo za zdravljenje različnih avtoimunskih obolenj, v njunem primeru atopijskega dermatitisa.

Zaradi dolgotrajne uporabe sta njuni telesi namreč postali zasvojeni s kortikosteroidnimi mazili. Posledica tega sta bila sindrom rdeče kože in dolgotrajno obdobje odtegnitve od kortikosteroidov: »Simptomi so po prenehanju uporabe kortikosteroidnih mazil postajali vse močnejši, pridružili pa so se jim še novejši in hujši, meni prej nikoli znani simptomi, ki ločijo sindrom rdeče kože in posledično odtegnitveni sindrom od atopijskega dermatitisa – pronicanje sokrvice skozi kožo, neznosne bolečine in otekanja, nespečnost, srbež, ki si ga ne morete predstavljati,« pojasni Petra, ki dodaja, da je odtegnitev edina pot – sicer dolga in polna prepadov, a po njej mora stopati. Kot je namreč nekoč dejal Winston Churchill: »Če greš skozi pekel, se nikar ne ustavljaj, ampak hodi naprej.«

Celoten pogovor z Majo in Petro boste našli v decemberski reviji Bodi eko. Ne zamudite!

Bodi eko december 2017