0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZaradi dolgotrajne uporabe telefona na stranišču doživel rektalni prolaps

Zaradi dolgotrajne uporabe telefona na stranišču doživel rektalni prolaps

MORDA VAS ZANIMA

Nekoč so se na stranišču brale revije, danes pa je (tudi) to prostor, ki ga mnogi ljudje skorajda ne obiščejo več brez svojega pametnega telefona. Če tudi sami pogosto brskate po telefonu, medtem ko sedite na straniščni školjki, vas bo zgodba Kitajca, ki je moral lani sredi noči poiskati nujno medicinsko pomoč, najverjetneje prisilila k temu, da razmislite o tej navadi …

- Oglas -

Zaradi igrice ni opazil, kako dolgo že sedi na školjki in se napreza …

Moški je kot že mnogokrat pred tem sedel na straniščno školjko v družbi svojega pametnega telefona, saj je nameraval opraviti veliko potrebo in si pri tem krajšati čas z igranjem igric na napravi. Čas je tekel, moški se je povsem potopil v igro, medtem pa je vztrajno potiskal, ne da bi bil posebej pozoren na to, kar je počel. Po približno pol ure pa se je zgodilo nekaj strašljivega. Iz njegove zadnjične odprtine je namreč zdrsnila čudna kepica, podobna žogici, ki pa je bila še vedno pritrjena na telo …

Zdravniki na urgenci so hitro ugotovili, za kaj gre. Kepica, ki je visela iz zadnjične odprtine prestrašenega moškega, je bila namreč danka oziroma rektum. Tako je bila postavljena tudi diagnoza: rektalni prolaps. Šlo je za ekstremno obliko kolapsa, za katerega je značilen popoln zdrs danke iz zadnjične odprtine.

V preteklosti že doživel milejšo obliko prolapsa

Medicinska ekipa je nemudoma ukrepala in uspela pomagati moškemu. Ugotovljeno je sicer bilo, da je bil rektalni kolaps pri moškem diagnosticiran že v preteklosti. Vendar pa je šlo takrat za precej milo obliko, kar pomeni, da ni prišlo do popolnega zdrsa rektuma. Kasneje moški ni upošteval navodil za zmanjšanje tveganja za ponovitev težave, zato se je situacija poslabšala, sledil pa je popoln kolaps.

- Oglas -

Ena izmed zdravnic, ki je bila del gastrointestinalne kirurške ekipe, ki je operirala moškega, meni, da je bil neposredni povod za tako ekstremno obliko rektalnega kolapsa prav to, da je moški tako dolgo sedel na straniščni školjki in se naprezal, ker je želel opraviti veliko potrebo. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da se to ne bi zgodilo, če ne bi bil tako osredotočen na igrico na svojem telefonu, saj se posledično ni dobro zavedal, koliko časa že sedi na školjki.

Telefon je pametneje pustiti pred vrati kopalnice

Med sedenjem na straniščni školjki je nastala sila, ki je bila prevelika, da bi lahko rektum ostal na svojem mestu. To je bilo seveda povezano tudi s tem, da so bile medenične mišice pri moškem že v osnovi močno oslabljene zaradi prolapsa v preteklosti. Podrobnejši pregled bolnika je med drugim razkril tudi sledi krvi na črevesnih stenah. Čeprav so bile okoliščine v tem primeru še posebej neugodne, posledično pa je bilo tveganje za ekstremno obliko rektalnega kolapsa toliko večje, to seveda še ne pomeni, da se podobno ne more zgoditi tudi tistim, ki v preteklosti niso imeli tovrstnih težav, oziroma da je dolgotrajno sedenje na straniščni školjki zdravo.

Ko boste naslednjič razmišljali, da bi s seboj na stranišče vzeli tudi svoj mobilni telefon, se je torej smiselno vprašati, ali je to res dobra ideja. S pretiranim naprezanjem oziroma potiskanjem, ki traja predolgo, si lahko namreč nakopljete resne težave. Če med sedenjem na školjki ne boste popolnoma osredotočeni na tisto, kar se dogaja na zaslonu vašega telefona, boste zagotovo precej lažje ugotovili, da je minilo že preveč časa in da je čas, da vstanete. Seveda pa je obenem pomembno tudi to, da skrbite za to, da naprezanje med opravljanjem velike potrebe, ki je običajno povezano z zaprtjem, sploh ne bo potrebno. V mislih imamo predvsem skrb redno gibanje, zadostno količino vlaknin v prehrani in za to, da popijete dovolj tekočine.

Preberite tudi: Hemoroidi: ukrepajte pravočasno, da težave ne postanejo prehude!

.

NAJNOVEJŠE