DomovVrt & VrtnarjenjeZakaj koleraba po dežju poči? Preprosti triki za zdrave gomolje

Zakaj koleraba po dežju poči? Preprosti triki za zdrave gomolje

Se vam je že zgodilo, da je vaša koleraba po obilnem dežju kar naenkrat popokala? Ta težava je pogosta in razočara številne vrtičkarje, saj sicer zdravi gomolji postanejo neuporabni za shranjevanje in manj privlačni za uživanje. A dobra novica je, da gre za težavo, ki jo lahko preprečimo.

Zakaj koleraba poka?

Glavni razlog: nenadna sprememba vlažnosti

Koleraba je še posebej občutljiva na hitro spremembo vlažnosti tal. Če po dolgem sušnem obdobju pride do nenadne obilne količine dežja, gomolj hitro vsrka vodo. Zaradi nenadnega povečanja prostornine notranjosti poči zunanja plast – povrhnjica.

Dodatni dejavniki:

  • Prekomerno gnojenje z dušikom – spodbuja hitro rast, kar poveča tveganje za pokanje
  • Prepozna setev – v toplem delu leta se rast pospeši, a povrhnjica je tanjša
  • Gojenje v zbiti, težki zemlji – oteži enakomerno razporeditev vlage

Kako preprečiti pokanje kolerabe

1. Enakomerno zalivanje

Namesto nerednega, obilnega zalivanja raje zalivajte redno in zmerno. Če napovemo dež, predhodno zmerno zalivanje zmanjša šok zaradi nenadne vlage.

2. Uporaba zastirke

Organski materiali, kot so slama, pokošena trava ali listje, pomagajo ohranjati vlago v tleh bolj konstantno.

3. Pravočasna setev in redčenje

Zgodnja pomladna setev omogoča razvoj pri nižjih temperaturah, ko so spremembe vlažnosti manj ekstremne. Redno redčite, da se gomolji razvijajo enakomerno.

4. Prilagoditev gnojenja

Uporabljajte uravnotežena gnojila in zmanjšajte odmerke dušika, ko rastline dosežejo srednjo velikost.

Kaj storiti z že popokanimi gomolji?

  • Takoj jih porabite, saj so bolj občutljivi na kvarjenje
  • Ne skladiščite jih, saj razpoke omogočajo dostop bakterijam in glivicam
  • Uporabite jih v juhah, pirejih, solatah ali kot pečeno zelenjavo, kjer videz ni ključen

Pokanje kolerabe po dežju je pogosta, a obvladljiva težava. S premišljenim zalivanjem, zastiranjem, pravočasno setvijo in uravnoteženim gnojenjem lahko pridelate zdrave, čvrste gomolje brez razpok.

Če vas je ta težava letos doletela, uporabite te nasvete in prihodnje leto bo vaš pridelek občutno boljši. Delite članek z drugimi vrtičkarji in pomagajte razširiti znanje o zdravi zelenjavi!

Preberite tudi: Skrivnost za zdrave paradižnike brez razpok

Pogosta vprašanja

Ali je popokana koleraba še užitna?

Da, če ni začela gniti. Le čim prej jo porabite.

Ali je sorta kolerabe pomembna?

Da – zgodnje sorte so bolj občutljive. Sorte z debelejšo povrhnjico manj pokajo.

Ali pomaga pokrivanje pred dežjem?

Pri manjših gredah da – uporabite folijo ali mini rastlinjak tik pred napovedanim nalivom.

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE