Dom & EnergijaZačnimo uporabljati obnovljive vire energije

Začnimo uporabljati obnovljive vire energije

MORDA VAS ZANIMA

Najboljši način, kje začeti z uporabo obnovljivih energijskih virov, je seveda pri vas doma. Seveda sta med najbolj znanimi obnovljivimi viri, ki ju nekako vsi poznamo sončna, ter veterna energija.

- Oglas -

Poleg teh dveh pa poznamo tudi dež, plimovanje ter izkoriščanje geotermalne toplote.

Leta 2006 je bilo proizvedene približno 18% svetovne energije iz obnovljivih virov, zato bi bilo dobro, če bi lahko vsako leto ta odstotek še malo dvignili, kar bi ogromno pripomoglo k izboljšanju stanja na našem planetu.

Seveda to pomeni, da bi morali vaš dom nadgraditi in določene stvari zamenjati. Na primer namestiti bi morali sončne celice, turbine na veter, …


Tukaj je nekaj idej, kako in kje začeti:

  1. Izračunajte, koliko energije pravzaprav potrebujete:
    Preglejte vaše račune za elektriko in gorivo, ter izračunajte, koliko bi na daljši rok prihranili z obnovljivimi viri energije.
  2. Pozanimajte se o vremenu:
    Vaše izbire vplivajo na klimatske spremembe. Zato je seveda najboljša izbira, če živite na področju, kjer imate ves dan veliko sončne svetlobe, da namestite sončne celice. Če pa živite v bolj vetrovnem delu, pa je bolje, da namestite turbine na veter.
  3. Preklopite na obnovljive vire:
    Premislite o najrazličnejših možnostih, ki se postopoma uveljavljajo in prihajajo na prodajne police. Pod to kategorijo sodi tudi pečica na sončno energijo, ali grelec, ki deluje na podoben princip.
- Oglas -

Možnosti je seveda iz dneva v dan več, zato je potrebno le malo pobrskati po spletu ali ‘rumenih straneh’ v telefonskem imeniku. Verjetno je v interesu vseh, da bi izboljšali pogoje za bivanje na našem planetu, torej zakaj bi vedno čakali na druge, da naredijo nekaj namesto nas. Samo lahko k boljšem jutri prispevamo veliko več, kot pa si verjetno sami mislimo.

NAJNOVEJŠE