Varčni spletni iskalnik Blackle

Za vse, ki bi radi prihranili energijo, vendar ne veste, kako bi dejansko zmanjšali vaše ure na računalniku, vam tokrat predstavljamo iskalnik “Blackle“.

Blackle je ustvarila družba Heap Media, da bi nas spomnila, da je vse kar je potrebno, le majhen korak, ki ga lahko naredimo vsak dan. Blackle iskalnik podpira Google Custom Search. Sam iskalnik pa je narejen na tako, da prihrani energijo s tem, ko je dominantna barva zaslona črna –  po več energije porabijo drugi iskalniki (google, yahoo) zaradi svetlih barv na zaslonu. Ekrani po navadi porabijo ogromno energije zato, ker je velika večin aprogramov, v katerih delamo, ‘obarvaba’ svetlo. Poleg tega, pa ima veliko uporabnikov tudi svetlost zaslona na največji jakosti, kar pa še dodatno troši energijo.

Res je, da velika večina na takšne iskalnike ni navajena, vendar pa je to le stvar navade, katero se da kaj hitro spremeniti, če se malo potrudite. Mnogi se verjetno tudi sprašujejo, ali je takšen iskalnik dejansko funkcionalen, saj obstaja možnost, da je težko berljiv… no, o tem pa presodite sami. www. blackle.com