Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaV ZDA med dovoljena zdravila uvrstili »antidepresivno pršilo za nos« s takojšnjim...

V ZDA med dovoljena zdravila uvrstili »antidepresivno pršilo za nos« s takojšnjim učinkom

MORDA VAS ZANIMA

Antidepresivi običajno potrebujejo nekaj tednov, da se pokažejo njihovi prvi učinki. To predstavlja za številne ljudi, ki se spopadajo z depresijo, precejšnjo težavo. Tako je mnoge razveselilo dejstvo, da je ameriška Zvezna uprava za hrano in zdravila ta teden odobrila uporabo alternativnega antidepresiva, ki vsebuje snov, podobno ketaminu. Gre za zdravilo, imenovano Spravato, ki je na voljo v obliki pršila za nos, njegova uporaba pa je za zdaj predvidena le za tiste paciente, pri katerih predhodno predpisani klasični antidepresivi niso imeli učinka.

Učinki se običajno pokažejo že v nekaj urah

- Oglas -

Aktivna učinkovina novega zdravila, ki ga je izdelalo podjetje Janssen Pharmaceuticals, je esketamin. Gre za snov, ki ima enako molekulsko formulo kot ketamin, vendar drugačno kemijsko strukturo. Ketamin se sicer običajno uporablja kot anestetik. Glavna prednost zdravila Spravato v primerjavi z »običajnimi antidepresivi« je, da naj bi se tu učinki pokazali že zelo hitro, običajno že v nekaj urah.

Ni jasnega konsenza, kako natančno zdravilo deluje

Kaj o novem zdravilu menijo strokovnjaki? Mnenja so nekoliko deljena, saj še ni povsem jasno, kako snovi, podobne ketaminu, v tem primeru torej esketamin, sploh delujejo. Ena izmed hipotez je, da lahko pomagajo preprečiti vezavo nevrotransmiterja glutamata na NMDA-receptorje. Previsoke ravni glutamata lahko namreč poškodujejo možganske celice. Po drugi strani pa obstajajo tudi domneve, da se ketamin in njemu podobne snovi vežejo na opioidne receptorje, kar povzroči sproščanje naravno prisotnih opioidov v telesu. Tako so nekateri strokovnjaki zaskrbljeni, da gre pravzaprav za zamaskirano obliko opiatov. Če to drži, učinki novega zdravila ne bodo trajni, sčasoma pa se lahko razvijeta tudi toleranca in odvisnost.

Uporaba za zdaj izključno pod večurnim zdravniškim nadzorom

Za zdaj je sicer uporaba »antidepresivnega nosnega pršila« Spravato omejena izključno na zdravniške ordinacije. Možnih je namreč kar nekaj nezaželenih stranskih učinkov. Pacienti morajo tako ostati na opazovanju še nekaj ur po prejemu zdravila. Poleg tega pa so do tovrstnega zdravljenja v skladu z novimi določili upravičeni le tisti, ki se bojujejo s hudo obliko depresije in pri katerih nista delovala najmanj dva druga antidepresiva, ki so ju preizkusili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×