Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaV ZDA med dovoljena zdravila uvrstili »antidepresivno pršilo za nos« s takojšnjim...

V ZDA med dovoljena zdravila uvrstili »antidepresivno pršilo za nos« s takojšnjim učinkom

MORDA VAS ZANIMA

Antidepresivi običajno potrebujejo nekaj tednov, da se pokažejo njihovi prvi učinki. To predstavlja za številne ljudi, ki se spopadajo z depresijo, precejšnjo težavo. Tako je mnoge razveselilo dejstvo, da je ameriška Zvezna uprava za hrano in zdravila ta teden odobrila uporabo alternativnega antidepresiva, ki vsebuje snov, podobno ketaminu. Gre za zdravilo, imenovano Spravato, ki je na voljo v obliki pršila za nos, njegova uporaba pa je za zdaj predvidena le za tiste paciente, pri katerih predhodno predpisani klasični antidepresivi niso imeli učinka.

Učinki se običajno pokažejo že v nekaj urah

- Oglas -

Aktivna učinkovina novega zdravila, ki ga je izdelalo podjetje Janssen Pharmaceuticals, je esketamin. Gre za snov, ki ima enako molekulsko formulo kot ketamin, vendar drugačno kemijsko strukturo. Ketamin se sicer običajno uporablja kot anestetik. Glavna prednost zdravila Spravato v primerjavi z »običajnimi antidepresivi« je, da naj bi se tu učinki pokazali že zelo hitro, običajno že v nekaj urah.

Ni jasnega konsenza, kako natančno zdravilo deluje

Kaj o novem zdravilu menijo strokovnjaki? Mnenja so nekoliko deljena, saj še ni povsem jasno, kako snovi, podobne ketaminu, v tem primeru torej esketamin, sploh delujejo. Ena izmed hipotez je, da lahko pomagajo preprečiti vezavo nevrotransmiterja glutamata na NMDA-receptorje. Previsoke ravni glutamata lahko namreč poškodujejo možganske celice. Po drugi strani pa obstajajo tudi domneve, da se ketamin in njemu podobne snovi vežejo na opioidne receptorje, kar povzroči sproščanje naravno prisotnih opioidov v telesu. Tako so nekateri strokovnjaki zaskrbljeni, da gre pravzaprav za zamaskirano obliko opiatov. Če to drži, učinki novega zdravila ne bodo trajni, sčasoma pa se lahko razvijeta tudi toleranca in odvisnost.

Uporaba za zdaj izključno pod večurnim zdravniškim nadzorom

Za zdaj je sicer uporaba »antidepresivnega nosnega pršila« Spravato omejena izključno na zdravniške ordinacije. Možnih je namreč kar nekaj nezaželenih stranskih učinkov. Pacienti morajo tako ostati na opazovanju še nekaj ur po prejemu zdravila. Poleg tega pa so do tovrstnega zdravljenja v skladu z novimi določili upravičeni le tisti, ki se bojujejo s hudo obliko depresije in pri katerih nista delovala najmanj dva druga antidepresiva, ki so ju preizkusili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×