0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV tabletah proti hipertenziji odkrita kancerogena snov – krivo »zniževanje stroškov«?

V tabletah proti hipertenziji odkrita kancerogena snov – krivo »zniževanje stroškov«?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ni presenetljivo, da lahko odpoklic zdravila povzroči precejšnjo paniko. V ozadju tovrstnih odpoklicev je namreč običajno odkritje, da je lahko določeno zdravilo, ki so ga številni jemali v upanju, da jim bo pomagalo pri zdravstvenih težavah, škodljivo. Še toliko večja panika pa nastane, če se izkaže, da je to zdravilo vsebovalo snov, ki lahko povzroči raka. Prav to se je namreč nedolgo tega zgodilo v ZDA, in sicer z zdravilom, ki je bilo namenjeno nižanju krvnega tlaka.

- Oglas -

Odkrita snov se pogosto uporablja za povzročanje jetrnih tumorjev pri laboratorijskih živalih

Odpoklic se je nanašal na zdravilo Losartan, ki ga je proizvedlo podjetje Macleods Pharmaceuticals Limited. Za odpoklic se je odločilo kar podjetje samo, po tem, ko so v zdravilu našli sledove N-nitrozodimetilamina. Gre za kancerogeno snov, ki se jo sicer pogosto uporablja v laboratorijskih eksperimentih na živalih – za spodbujanje nastajanja tumorjev na jetrih. Snov se poleg tega včasih uporablja tudi kot dodatek bencinu in industrijskim mazivom ter pri proizvodnji plastičnih izdelkov.

Kako velik vpliv imajo poskusi zniževanja stroškov proizvodnje na varnost zdravil?

Podjetje Macleods Pharmaceuticals Limited proizvaja tudi mnoga druga znana zdravila – na primer zdravila za diabetike, antidepresive, antipsihotike, analgetike itn. Vsa svoje zdravila proizvajajo v Indiji, kar je pogosto povezano predvsem z zniževanjem stroškom, za kar si seveda danes prizadevajo tudi mnoga farmacevtska podjetja. Proizvodnja zdravil v indijskih obratih naj bi sicer »ustrezala določilom ameriške Zvezne uprave za hrano in zdravila«.  

.

NAJNOVEJŠE