0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeUčiteljica odpuščena, ker je otrokom 8. razreda brala Dnevnik Ane Frank

Učiteljica odpuščena, ker je otrokom 8. razreda brala Dnevnik Ane Frank

MORDA VAS ZANIMA

V ZDA prihaja do vse večjega števila prepovedi knjig, po tem, ko je več zveznih držav sprejelo zakonodajo, ki staršem dovoljuje, da izpodbijajo šolsko gradivo, ki se jim zdi neprimerno za njihove otroke in po kateri učitelji osebno odgovarjajo za neustrezno vsebino, ki jo poučujejo. Primer, o katerem se največ govori, je morda zakon o starševskih pravicah v izobraževanju guvernerja Floride Rona DeSantisa, sprejet leta 2022.

- Oglas -

Večina izpodbijanih knjig obravnava rasne tematike in spolne identitete. Poleg tega so bili predmet kritik tudi nekateri naslovi z judovsko tematiko.

Učiteljica iz Texasa odpuščena zaradi branja iz ‘neodobrene’ knjige

Zadnji incident v zvezi s starševskimi izzivi se je zgodil 13. septembra v Hamshiru v Teksasu, ko je bila učiteljica odpuščena potem, ko je učencem osmega razreda na glas prebrala odlomek ilustrirane različice Dnevnika Ane Frank, poroča lokalni časopis KFDM.

Učiteljica v Hamshiru v Teksasu je bila odpuščena, potem ko je prebrala odlomek Dnevnika Ane Frank: Grafična prilagoditev, grafične novele, namenjene mladim bralcem. Mike Canizales, direktor komuniciranja in koordinator za vključevanje skupnosti za neodvisno šolsko okrožje Hamshire-Fannett (IDS), je povedal, da okrožje knjige ni odobrilo. Omenil je tudi, da proti učitelju poteka aktivna preiskava.

- Oglas -
Dnevnik Ane Frank Grafična izdaja
Dnevnik Ane Frank, Grafična izdaja

Pritožba staršev enega izmed učencev

Po pritožbah je šola staršem učencev poslala e-poštno sporočilo, v katerem je pisalo: »Uprava je bila nocoj opozorjena, da učenci 8. razreda berejo neprimerno vsebino. Branje vsebine se bo takoj ustavilo.”

Grafični roman z naslovom Anne Frank’s Diary: The Graphic Adaptation, ki je izšel leta 2018, prikazuje in pripoveduje strnjeno različico dnevniških zapisov Ane Frank z uporabo ilustracij. Knjiga je bila izdana z odobritvijo Fonda Ane Frank, institucije s sedežem v Švici, ki nadzoruje avtorske pravice za njen dnevnik.

Ana Frank je svoj dnevnik pisala pri 12 letih, medtem ko se je med holokavstom skrivala v prizidku amsterdamske hiše

Ana Frank je dnevnik napisala pri 12 letih, medtem ko se je med holokavstom skrivala v prizidku amsterdamske hiše. Frankova je bil najdena po dveh letih skrivanja in umrla pri rosnih 16 letih v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen. Njen dnevnik se poučuje v šolah po vsem svetu kot del zgodovinske literature, ki učence informira o nacističnem preganjanju.

Grafični roman, ki je namenjen mladim bralcem, priredil Ari Folman in ilustriral David Polonsky, vsebuje odlomke, ki so bili izključeni iz prvotne različice dnevnika, objavljenega v nizozemščini leta 1947.

Amy Manuel, mati sinov dvojčkov, je za KFDM-6 povedala, da ne odobrava vsebine, ki omenja Frankov občutek privlačnosti do drugega dekleta, odlomek, ki ga je opisala kot “ni v redu”. Drug del knjige, s katerim so se starši obremenjevali, je bil opis lastnih genitalij.

- Oglas -

Knjiga naj ne bi bila primerna za osnovnošolsko literaturo

Aprila je javna srednja šola na Floridi po pritožbah staršev odstranila grafično izdajo dnevnika iz svoje knjižnice. Cristen Maddux, tiskovni predstavnik šolskega okrožja Indian River je za židovsko telegrafsko agencijo povedal, da knjiga velja za “starostno neprimerno”.

Odločitev o odstranitvi dotične knjige s polic srednje šole Vero Beach je prišla po tem, ko je starš, ki pripada konservativni skupini Moms For Liberty, trdil, da “ni prava priredba holokavsta”, glede na ilustracije Ane Frank, ki se sprehaja med “spolno eksplicitnimi” golimi kipi žensk.

Konservativna skupina za zagovorništvo staršev, ki se je začela v okrožjih Indian River in Brevard, je zdaj prisotna v 44 državah in si prizadeva prepoved uporabe številnih knjig v šolskem sistemu po vsej državi.

.

NAJNOVEJŠE