0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKonec testiranja kozmetike na živalih

Konec testiranja kozmetike na živalih

MORDA VAS ZANIMA

Konec januarja nas je razveselila novica, da bo z 11. marcem 2013 Evropska unija zaprla vrata kruti kozmetiki. Od tega dne naprej bosta v EU prepovedana uvoz in prodaja kozmetičnih izdelkov in sestavin, testiranih na živalih.

- Oglas -
Shod proti testiranju na živalih
Zgodovinski shod proti testiranju na živalih l. 1991 v Bruslju. (Foto: arhiv BUAV)

Novico je potrdil evropski komisar Toni Borg, ki je zadolžen za kozmetično direktivo, in s tem pokazal posluh za prizadevanja številnih evropskih organizacij za zaščito živali, ki so opozarjale na nesmisel in neprimernost črnega scenarija, po katerem je bilo predvideno tudi večletno podaljšanje roka za odpravo testiranj na živalih znotraj EU.

Skupaj do zmage!

Najmočnejša in najvplivnejša organizacija v svetovnem merilu, ki se zavzema za odpravo testiranj na živalih, je ECEAE (European Coalition to End Animal Experiments), ki je bila skupaj z združenjem BUAV (British Union for the Abolition of Vivisection) pobudnica evropske kampanje No Cruel Cosmetics (STOP kruti kozmetiki). V okviru kampanje je bila leta 2011 organizirana tudi mednarodna peticija za ukinitev testiranj na živalih za kozmetične namene v EU, ki jo je podprlo več kot 250.000 evropskih državljanov, od tega več kot 4000 iz Slovenije.

Kampanji se je pred letom dni pridružilo tudi naše društvo. V ta namen smo oblikovali in razdeljevali izobraževalno zloženko ter začeli zbiranje podpisov peticije na spletu in na terenu. Z omenjenima  organizacijama, ki povezujeta vrsto evropskih društev, smo vzpostavili dobro sodelovanje in letos pridobili status opazovalca ECEAE.

- Oglas -
Peticija proti testiranju na živalih
Skupaj smo zbrali več kot 250.000 podpisov oziroma četrt milijona glasov proti kruti kozmetiki! (Foto: arhiv BUAV)

Rezultat 23-letnih prizadevanj

Evropska prizadevanja za odpravo testiranj na živalih v okviru ECEAE potekajo že več kot 20 let. V tem času so pobudniki povezovali znanstveno, zakonodajno in politično sfero ter med ljudmi širili idejo, da kakovostna in varna kozmetika ne zahteva trpljenja 12 milijonov živali v evropskih laboratorijih letno.

Začetki kampanje pod okriljem ECEAE segajo v leto 1990, čemur so leta 1992 sledili prvi koraki v pravo smer, tj. glas Evropskega parlamenta za odpravo testiranj na živalih za kozmetične namene v EU, ki pa zaradi vpliva močnih kozmetičnih lobijev ni bil sprejet. Leta 1996 je zato ECEAE združil moči s kozmetičnim podjetjem The Body Shop in Evropski komisiji predložil peticijo za odpravo testiranj, ki je imela kar štiri milijone podpisnikov.

Sledili so poskusi za postopno odpravo testiranj na živalih, ki so kot začetno rešitev ponudili odpravo testiranj končnih kozmetičnih izdelkov, ne pa tudi njihovih sestavin. Šele leto 2009 je evropski kozmetični direktivi prineslo posodobljen amandma, ki je za kozmetične namene dovoljeval le še tri tipe testiranj na živalih: toksičnost po večkratnem odmerjanju, reprodukcijsko toksičnost in toksikokinetiko.

Predaja peticije
Predstavniki ECEAE so oktobra 2012 predali zbrane podpise evropskim odločevalcem v Bruslju. (Foto: arhiv BUAV)

Kozmetična direktiva je predvidevala popolno odpravo testiranj na živalih za kozmetične namene v EU leta 2013, obenem pa puščala odprto možnost, da se predvideni rok podaljša, in to tudi za 10 let. Da kozmetična industrija ne bi zopet izkoristila svoje moči, so v ECEAE leta 2011 vzpostavili evropsko kampanjo pod geslom STOP kruti kozmetiki, ki je naletela na odličen odziv evropskih državljanov in lani predstavnike krovnih evropskih institucij prepričala v dokončno upoštevanje roka iz kozmetične direktive.

- Oglas -

(P)ostanimo budni potrošniki!

Zmaga, ki jo proslavljamo z mislijo na 11. marec 2013, naj nam bo vsem v spodbudo, da se še naprej informiramo, izobražujemo in se kot potrošniki odločamo v skladu s tem ter da posojamo svoj glas tistim, ki se sami ne morejo braniti. Letošnje leto prinaša Evropski uniji prepoved uvoza in prodaje kozmetičnih sestavin in izdelkov, ki so testirani na živalih, a previdnost ni odveč.

Prav zato vas pozivamo, da še naprej ostajate budni, odgovorni potrošniki in sledite oznakam, ki zagotavljajo, da ne izdelek ne njegove sestavine niso bile testirane na živalih. ECEAE kozmetičnim podjetjem podeljuje certifikat Leaping Bunny (Skakajoči zajček), zanesete pa se lahko tudi na certifikate, kot so na primer: Vegan, Soil Association, OFC in BDIH. Nekaj zanimivih in koristnih informacij vas čaka tudi v kratkem videu na to temo:

Prizadevanja ECEAE – in s tem prav tako naša – se bodo nadaljevala tudi v prihodnje, in sicer se širijo in pridobivajo moč tudi na mednarodni ravni. V ta namen je bila vzpostavljena nova kampanja Cruelty-Free INTERNATIONAL, katere cilj je odprava testiranj na živalih za kozmetične namene na svetovni ravni. Da je čas za tovrstno pobudo več kot pravšnji, dokazujejo na primer v Izraelu, kjer so ob koncu leta 2012 zakonsko prepovedali testiranje na živalih za kozmetične izdelke, izdelke za osebno nego in čistilna sredstva. Prepoved pomeni tudi konec oglaševanja izdelkov, testiranih na živalih – ne glede na to, kje se testiranje izvaja.

Vir: Društvo za zaščito živali Ljubljana

.

NAJNOVEJŠE