Lepota & KozmetikaTest naravnih krem

Test naravnih krem

MORDA VAS ZANIMA

V eni od številk potrošniške revije VIP je Zveza potrošnikov Slovenije objavila rezultate primerjalnega testa krem za obraz iz programa naravne kozmetike. Večina testiranih krem dobro neguje kožo, kar so potrdile tako laboratorijske meritve, kot tudi 300 potrošnic in potrošnikov, ki so kreme preizkusili v praksi. Od desetih testiranih krem tri kreme niso prestale mikrobiološkega preizkusa, saj so v njih našli klice. V nobeni od testiranih krem niso našli sintetičnih konzervansov ali dišav, ustreznost sestavin pa potrjujejo tudi certifikati za naravno kozmetiko. Med kremami na testu se je pokazal velik cenovni razpon, čeprav so po kakovosti dokaj primerljive.

Test naravnih krem
Kakšna je kakovost naravnih krem, ki se prodajajo v Sloveniji?
- Oglas -

Test krem za obraz je bil sestavljen iz dveh delov, in sicer iz laboratorijskega testa, kjer so strokovnjaki preverili sestavine krem, njihovo mikrobiološko kakovost, točnost deklaracij, embalažo in ceno, ter iz praktičnega preizkusa krem s strani potrošnic in potrošnikov, ki so preizkusili, kako uspešno kreme navlažijo kožo, kakšen je občutek krem na koži in kako dobro prenašajo kreme.
V test je bilo vključenih osem krem za ženske (dm/alverde Tagescreme Olive Sonnenblume, Dr. Scheller Multi – Schutz Creme Johannisbeer&Marula, i+m Naturkosmetik Hydro – Preformance Fluid Revital, Logona Vitamin Creme Bio – Linde, Nature Friends Tagescreme, Santaverde Aloe Vera Creme medium, Sante Natural Basic Feuchtigkeits – creme, Yalia Tagescreme aloe/lemon) in dve kremi za moške (Lavera Men Care Allaround Feuchtigkeitscreme in Weleda Feuchtigkeitscreme für den Mann). Vse testirane izdelke lahko kupite pri nas – v trgovinah z zdravo hrano ali slovenskih spletnih trgovinah, z izjemo – i+m in Nature Friends, ki pa ju lahko kupite po spleta.

Večina krem dobro neguje kožo

Test je pokazal, da večina krem dobro neguje kožo. Primerno vlažnost kože so tako lahko izmerili tudi več ur po nanosu. Še posebej so pohvalili izdelke Santaverde, dm/alverde in Nature Friends. Na ZPS so povedali: »Test je pokazal, da naravne kreme po kakovosti ne zaostajajo za dobrimi klasičnimi kremami, vendar pa uporabniki ne smejo pričakovati čudežev niti od naravnih niti od drugih krem. So pa udeleženke preizkusa zelo pohvalile občutek po nanosu naravne kreme na kožo.«

Mikrobiološki test nekaterim predstavljal težave

Nekaj več težav se je pokazalo na mikrobiološkem testu. Proizvajalci naravnih krem ne uporabljajo sintetičnih konzervansov, saj jih uporabniki z občutljivo kožo ne prenašajo najbolje. Sintetične konzervanse skušajo zato nadomestiti z drugimi snovmi, ki pa niso vedno najbolj učinkovite. Zato je z naravnimi kremami potrebno ravnati bolj previdno kot z navadnimi – klasičnimi kozmetičnimi izdelki.

Sveže odprti izdelki so bili vsi razen kreme i+m neoporečni, a simulacija uporabe – t.i. obremenitveni test – je pokazala nepravilnosti še pri dveh izdelkih (Sante in Logona), ki sta posledično dobila slabšo oceno. »Pri vsakodnevni uporabi v izdelek vnesemo različne klice, a konzervansi te klice uničijo. Če konzervansi svojega dela ne opravijo (oz. druge snovi, ki nadomeščajo konzervanse v naravnih kremah), krema postane gojišče za različne mikroorganizme in prav to se je zgodilo pri treh izdelkih, ki mikrobiološkega testa niso opravili.« so povedali na ZPS.Naravna krema, naravna kozmetika

Prepovedana prisotnost sintetičnih konzervansov in dišav

- Oglas -

V naravni kozmetiki so dovoljene samo naravne sestavine, rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora, ne sme pa vsebovati sintetičnih dišav, barvil in konzervansov ter derivatov nafte. Na testu se je izkazalo, da nobena od testiranih krem ne vsebuje nedovoljenih snovi, kar pomeni, da proizvajalci upoštevajo pravila za naravno kozmetiko.

Certifikati za naravno kozmetiko

Naravno kozmetiko lahko potrošniki najbolj zanesljivo prepoznajo po različnih oznakah – certifikatih, ki potrjujejo, da izdelek res sodi med naravne. Vse testirane kreme imajo enega izmed certifikatov, ki potrjuje, da gre zares za naravno kozmetiko. Omembe vredna sta predvsem dva certifikata, in sicer BDIH in NaTrue. Na kozmetičnih izdelkih največkrat opazimo prvega, ki pomeni, da je izdelek kontrolirana naravna kozmetika; imeli so ga tudi vsi izdelki na testu. Drugi – NaTrue, pa poleg naravnih surovin zagotavlja tudi ekološko pridelavo teh surovin (1. stopnja naravne surovine, 2. stopnja 70 % ekološko pridelanih surovin in 3. stopnja 95 % ekološko pridelanih surovin). Med testiranimi izdelki ga ima le krema Logona.

Velik cenovni razpon za primerljivo kvaliteto

Zmagovalka testa naravnih krem je krema Santaverde Aloe vera, ki pa je obenem tudi najdražja testirana krema, saj boste zanjo odšteli kar 7 evrov za 10ml. Pri negi kože se je enako dobro odrezala krema dm/alverde z olivnim oljem. Čeprav je prejela nekoliko slabši rezultati za uporabo, pa le-tega odtehta bistveno nižja cena 0,65 evra za 10ml. Oceno dobro sta na testu prejeli tudi obe kremi za moške – s ceno 2,3 eura in 3,25 eurov za 10ml sodita nekje v cenovno sredino. Najcenejša na testu, krema dm/alverde z olivnim oljem, po kvaliteti komaj kaj zaostaja za najboljšo, razlika v ceni pa je občutna, saj je več kot desetkrat cenejša od zmagovalke.

Vir: www.zps.si

NAJNOVEJŠE