ŽivaliŠtirinožni terapevti

Štirinožni terapevti

MORDA VAS ZANIMA

Človek in pes sta prijatelja v dobrem in slabem. Odrasli bolniki, ki imajo v procesu okrevanja po operativni zamenjavi sklepov ob sebi štirinožnega prijatelja, potrebujejo po ugotovitvah raziskav 50 odstotkov manj zdravil za lajšanje bolečin kot ostali.

- Oglas -

Terapevtski pes

Eno od uveljavljenih središč za usposabljanje terapevtskih psov je na ameriški Univerzi Loyola, kjer so začeli z usposabljanjem psov za terapevtske namene pred več kot desetletjem v okviru programa Pasji prijatelji za neodvisnost. Terapevtski pes mora imeti prijeten značaj, biti mora neagresiven, se pustiti božati in uživati v stikih z ljudmi ter biti prilagodljiv na neprijetne izkušnje. V Loyoli pasje mladičke najprej privajajo na stike z ljudmi in higienske standarde. Ko so stari 15 mesecev, jih čaka šest do devet mesecev vadbe, v kateri se usposobijo za štiri terapevtske namene.

  • Psi pomočniki pomagajo pri izvajanju fizičnih nalog in ohranjanju neodvisnosti bolnika.
  • Službeni psi so prisotni v vzgojno-izobraževalnih procesih in motivirajo bolnike.
  • Psi spremljevalci pomagajo invalidnim osebam, osebam z mišično distrofijo, avtizmom in podobno.
  • Psi čuvaji so izurjeni za prepoznavanje zvokov, kot so zvonjenje hišnega zvonca, budilke ali alarma. Povprečna delovna doba vseh vrst terapevtskih psov je osem let. Po tem času se ‘upokojijo’ in svoja zlata leta preživijo kot hišni ljubljenčki. V zadnjih letih se terapevtsko zdravljenje s psi vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×