Stročji fižol za male in velike gospodinje

    Stročji fižol je nemalokrat pozabljen, predvsem zaradi ostalih, bolj modnih stročnic, kot sta leča in čičerika. Vendar kljub temu ne smemo pozabiti nanj, saj ima izjemno malo kalorij, 100 g le okoli 35, je hranljiv in nasiten, zmanjšuje holesterol, dobro vpliva na sečila, poda pa se skoraj k vsemu kot priloga ali v solati.

    Zelen, a poln karotenoidov

    Čeprav je stročji fižol močne zelene barve, vsebuje veliko karotenoidov, tako da ga po vsebnosti lahko primerjamo s korenjem in paradižnikom. Pri stročjem fižolu karotenoidov ne vidimo zato, ker poleg njih stročji fižol vsebuje že zelo veliko koncentriranega klorofila.

    Stročji fižol

    Priprava je preprosta, ne posezimo po pločevinkah

    Stročji fižol si lahko pripravite čisto preprosto. Toliko, kot ga želite pojesti, ga kuhate nad paro približno 10 do 15 minut in ga nato takoj položite v hladno vodo, da bo obdržal svojo lepo zeleno barvo. Sicer se stročji fižol dobi tudi zamrznjen in v pločevinkah, vendar je potrebno vedeti, da med postopkom konzerviranja izgubi tretjino svojih fenolnih spojin in vitamina B. Stročji fižol je zelo bogat tudi z mineralom silicijem.

    Pečen stročji fižol – »kaserole«

    Za skorjico potrebujemo:

    • 3 rezine suhega polnozrnatega kruha,
    • žličko zmehčanega masla.

    Za nadev potrebujemo:

    • Skodelico jogurta na grški način,
    • žličko soli,
    • 1 žličo česna v prahu,
    • ¼ žličke kajenskega popra,
    • žlico oljčnega olja,,
    • 1 večjo čebulo,
    • 500 g stročjega fižola,
    • ½ skodelice na grobo naribanega sira cheddar.

    Pečico segrejte na 180 stopinj, nato pa se lotite priprave. Kruh in maslo zmeljite v multipraktiku, nato pa posebej zmešajte še jogurt, pol žličke soli, česen v prahu ter kajenski poper.

    V veliki ponvi segrejte olivno olje, dodajte nasekljano čebulo in še ½ čajne žličke soli ter pražite, dokler se čebula ne zmehča. Dodajte surov stročji fižol, polovico žličke česna v prahu in pražite še 4 minute. Nato vse skupaj odstavite z ognja in vmešajte sir ter jogurt na grški način. Vse skupaj stresite v pekač in potresite z mešanico drobtin (ki smo jih dobili tako, da smo zmeli star kruh) in masla ter pecite pol ure.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte