0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSok stebelne zelene: Čudovite lastnosti napitka

Sok stebelne zelene: Čudovite lastnosti napitka

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj leti so svet zdrave prehrane preplavila izjemna spoznanja o še bolj izjemnih učinkih soka stebelne zelene. Idejni vodja je bil Anthony William, ki je s svojimi prispevki na področju soka stebelne zelene naredil pravi preboj. Da so zelenjavni sokovi izredno dobrodejni in da jih lahko učinkovito uporabljamo v terapevtske namene, vemo že zelo dolgo. Sok stebelne zelene pa je terapevtsko vrednost sokov dvignil na čisto drugo raven. Pitje soka stebelne zelene je postalo pravo živo gibanje z vsak dan več privrženci tako med zdravimi kot med bolnimi ljudmi. Pravijo, da ima to gibanje v ZDA takšne razsežnosti, da so se celo cene stebelne zelene bistveno povišale!

- Oglas -

Sok stebelne zelene se v prvi vrsti ponaša z izjemnimi protivnetnimi lastnostmi. Zato je zelo priporočljiv za ljudi, ki trpijo za avtoimunskimi in drugimi novodobnimi boleznimi, kot so Hashimotov tiroiditis, revmatoidni artritis, sindrom kronične utrujenosti, fibromialgija, celiakija, diabetes, psoriaza, migrene, vertigo, razdražljivo črevesje, ekcem, akne, lupus, sarkoidoza, refluks, napenjanje, trebušni krči, zaprtje, možganska »megla« itd.

Sok stebelne zelene naj bi bil sposoben ustaviti vnetja v telesu, uničiti patogene, vključno z bakterijami in virusi, ki so k vnetju prispevali.

Zakaj je sok stebelne zelene tako zelo učinkovit

Anthony William je pri svojih spoznanjih prišel do zaključkov, ki jih sodobna znanost še ni dokazala oziroma se z njimi sploh ne ukvarja. Pa vendar imajo cele množice ljudi tako dobre rezultate ob pitju tega soka, da dokončne znanstvene potrditve niti ne potrebuje.

- Oglas -

Zelena je sposobna dobesedno izstradati patogene, vsebuje pa tudi kar nekaj mineralnih soli, ki skupaj delujejo antiseptično. William trdi, da te soli v stiku z virusi in bakterijami uničujejo njihovo celično membrano, kar jih posledično sčasoma ubije.

Za tiste, ki imajo pomisleke glede soli v stebelni zeleni – soli, ki so naravno prisotne v stebelni zeleni, naj bi celo stabilizirale krvni tlak, prispevale naj bi k njegovemu zniževanju, kadar je previsok, in k zviševanju, kadar je prenizek. Soli v soku tudi ne bodo dehidrirale naših organov!

Ugotovljeno je bilo tudi to, da učinkovine iz soka stebelne zelene sistematično odplavljajo toksine iz našega telesa, tudi nevrotoksine in  mrtve patogene. Naj omenim, da nevrotoksini ustvarjajo nevrološke simptome, kot so občutek žgoče kože, tresavica, trzanje, krči, mrzle roke in noge, težave z ravnotežjem, vrtoglavica, nespečnost ipd.

Stebelna zelena

Izjemne lastnosti mineralnih soli v soku stebelne zelene

Mineralne soli so zelo pomembne za pravilno delovanje našega telesa.

  • Zaradi njih naše ledvice in nadledvične žleze delujejo tako, kot morajo.
  • Pomagajo pri izločanju želodčne kisline, ki posledično pripomore k normalni in učinkoviti prebavi.
  • Uravnavajo naš pH.
  • Čistijo in zdravijo želodec in celoten prebavni trakt ter jetra.
  • Pomagajo, da informacije normalno potujejo po živčevju. Mineralne soli v stebelni zeleni so ključne pri »elektriki« človekovega telesa. So gradniki za nevrotransmitorje, podpirajo delovanje nevronov, »prižigajo« aktivnost električnih impulzov. Možgani s šibkimi električnimi impulzi in šibkimi nevrotransmitorji ne delujejo tako učinkovito, kot bi lahko. Sok stebelne zelene deluje tako, kot bi možganom dodali še kakšno novo baterijo. Tisti, ki ga redno uživamo, vemo, da to ni samo teorija, in se dejansko tako počutimo!
  • Pomagajo pri normalnem delovanju srčne črpalke.
  • So zelo pomembna podpora centralnemu živčnemu sistemu. Ravno zaradi tega je sok stebelne zelene izredno dobrodejen za ljudi, ki trpijo za depresijo, anksioznostjo, možgansko »meglo«, zmedenostjo, izgubo spomina, ADHD, posttravmatsko motnjo, slabo koncentracijo, Alzheimerjevo boleznijo ipd.
  • Pomagajo pri boljši absorpciji in porabi hranilnih snovi, vključno z B12.
  • Hidrirajo na celični ravni, kar zmanjšuje možnosti za migrene, panične napade in strahove.
  • Ker sok stebelne zelene stabilizira delovanje nadledvičnih žlez, laže premagujemo stres.
  • Popravljajo poškodovane celice v jetrih.
  • Zelena ima tudi sposobnost čiščenja toksinov iz naše ščitnice in pripomore k proizvodnji hormona T3.

Kako uživati sok stebelne zelene

Izkazalo se je, da sok stebelne zelene izjemno pomaga pri mnogih težavah, vendar je pomembno vedeti, kako ga pravilno uživati. Pri tem moramo upoštevati tri pravila:

- Oglas -
  • Za to, da bo imel sok res najboljši učinek, ga je treba uživati nerazredčenega. Soka stebelne zelene torej ne smemo mešati z vodo oziroma z drugimi sokovi. Glede na to, da ima precej močan okus, ki je za marsikoga celo neprijeten, ljudje ta sok mešajo s sokom jabolk, limone, špinače, peteršilja itd. To postopanje je napačno! Sok stebelne zelene pijemo obvezno nerazredčen.
  • Drugo zelo pomembno pravilo pa je, da ga pijemo zjutraj na tešče. Po zaužitju tega soka moramo z drugimi sokovi ali hrano obvezno  počakati vsaj pol ure. Če boste sok zaužili takoj zjutraj na tešče, bo le-ta pripomogel k boljši prebavi preostale hrane, ki jo boste zaužili čez dan.
  • In še tretje pravilo, ki ga moramo upoštevati: soka stebelne zelene moramo zaužiti vsaj 4,5 dcl. To bo za marsikoga največja težava. Če nam njegov okus ni všeč, bomo ta kriterij s težavo dosegli. Vendar ni treba vreči puške v koruzo! Če sok zelene res ni med vašimi najljubšimi okusi, začnite postopoma z manjšimi količinami in sčasoma poskušajte doseči 4,5 dcl. Bolje pozno kot nikoli!

Pri redkih posameznikih se zgodi, da ob zaužitju soka stebelne zelene v želodcu ali črevesju občutijo neprijetnosti. To je lahko povezano z razstrupljanjem telesa, lahko pa imate precej občutljiva prebavila. Tudi v tem primeru se priporoča postopnost!

Način priprave

Za pripravo pol litra soka stebelne zelene boste potrebovali približno polovico srednje velike stebelne zelene. Če je le mogoče, uporabljajte takšno iz ekološke pridelave. Če to ni mogoče, poskrbite za to, da boste vsako steblo in liste skrbno oprali z vodo.

Stebelno zeleno je najbolje sočiti v počasnem sokovniku. Če ga nimate, jo zmešajte v mešalniku in precedite skozi vrečko za pripravo mleka iz oreščkov oziroma skozi gazo. Vedno si pripravljajte svež sok in ga ne hranite na zalogo.

Uživanje soka stebelne zelene ni samo še ena od teorij. Je praksa, ki jo je preizkusilo ogromno ljudi po vsem svetu. Seveda ne moremo pričakovati, da je to zdravilo za vse bolezni tega sveta. A izkušnje so tako zelo dobre, da res velja poskusiti.

.

NAJNOVEJŠE