Imate v družini alergika ali pa ste morda vegani? To vas nikakor ne ovira pri tem, da bi se v pustnem času sladkali z mehkimi, toplimi, doma pripravljenimi krofi. Krofe lahko namreč zlahka pripravite brez sestavin živalskega izvora. Mnogi celo trdijo, da so takšni krofi boljši od klasičnih.

veganski krofi

Sestavine (za približno 12 krofov):

  • 500 gramov bele moke,
  • 2 decilitra sojinega mleka,
  • 125 gramov sladkorja,
  • 4 žlice jabolčne čežane,
  • ščepec soli,
  • žlica suhega kvasa,
  • 300 mililitrov rastlinskega olja,
  • žlička vaniljevega izvlečka,
  • marmelada ali džem po izbiri,
  • olje za cvrtje,
  • sladkor v prahu za posip.

Priprava:

Vse suhe sestavine zmešajte v večji posodi. Sojino mleko rahlo segrejte, da postane mlačno, nato pa ga dodajte mešanici suhih sestavin. Prilijte še olje in jabolčno čežano, mešanico oblikujte v testo ter jo nato z mešalnikom stepajte približno 10 minut. Testo mora biti zelo mehko, vendar ne lepljivo. Če je lepljivo, dodajajte moko toliko časa, da dobite primerno teksturo. Testo nato pokrijte in posodo položite na toplo mesto, najbolje v bližino pečice ali celo v pečico, segreto na najnižjo temperaturo. Tako bo namreč hitreje vzhajalo.

Ko testo naraste, ga na hitro pregnetite in ga nato razvaljajte na površini, ki ste jo pred tem posuli z moko. Razvaljano testo naj bo debelo približno 1 centimeter. Iz testa z modelčkom ali kozarcem izrežite manjše kroge. Kroge, izrezane iz testa, nato položite na pomokano površino, jih prekrijte in pustite, da ponovno vzhajajo. Nato segrejte olje in vanj počasi polagajte krofe. Krofe med cvrtjem enkrat obrnite. Ko so krofi zlato rjave barve, so gotovi. Krofe polagajte na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo. S pomočjo brizgalke krofe napolnite z nadevom po izbiri. Posujte jih s sladkorjem v prahu in jih postrezite.