Zdravje & prehranaNe pretiravajte s pitjem po slamici

Ne pretiravajte s pitjem po slamici

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto pijete pijače po slamicah? Čeprav je kozarec s slamico videti zelo mamljiv, pa to morda ni najboljša ideja. Še posebej problematične so seveda plastične slamice za enkratno uporabo, vendar pa ima tudi prepogosta uporaba slamic iz trajnejših materialov določene negativne učinke. V nekaterih primerih, predvsem zaradi različnih zdravstvenih težav, je sicer pitje ali celo prehranjevanje po slamici zelo praktična rešitev, vendar pa za večino to ni potrebno.

- Oglas -

Pitje po slamici

Pogosti vetrovi in napenjanje

Zaradi pitja po slamici lahko pride v prebavni trakt preveč zraka. Posledica so različne prebavne težave, predvsem napenjanje in vetrovi. Če imate tudi sami pogosto tovrstne težave, razmislite, kako pogosto uporabljate slamico. Obstaja velika verjetnost, da se bodo simptomi že kmalu občutno izboljšali, če začnete preprosto piti iz kozarca ali iz skodelice.

Hitrejša obraba zobne sklenine

Uporaba slamice je lahko škodljiva tudi za vaše zobe, predvsem pri pitju sladkih napitkov in tistih, ki so precej kisli. Tekočina tako zadeva predvsem ob določen del vašega zobovja, zato lahko pride na teh mestih do hitre obrabe sklenine in do zobne gnilobe. Če že uporabljate slamico, jo namestite tako, da se tekočina čim bolj izogne vašim zobem. Seveda pa je pametno tudi, da se čim bolj izogibate sladkim pijačam.

Plastične slamice lahko vsebujejo potencialno nevarne kemikalije

Snovi, iz katerih so izdelane plastične slamice, se lahko izločijo v tekočino, ki jo pijete. Med drugim so to tudi snovi, ki lahko porušijo estrogensko ravnovesje v vašem telesu. Nevarnost za sproščanje kemikalij je še posebej velika ob pitju toplih napitkov ali pa takrat, ko so slamice izpostavljene UV-žarkom.

Negativen vpliv slamic za enkratno uporabo na okolje

- Oglas -

Kot je znano, je količina plastičnih odpadkov v našem okolju zelo resna težava. Velik del teh odpadkov predstavljajo prav plastične slamice in plastični pribor za enkratno uporabo. Odpoved plastičnim slamicam, ki so v večini primerov povsem nepotrebne, lahko tako predstavlja enega izmed korakov na poti do čistejšega okolja. Vsaka sprememba na bolje šteje. Od tega, kako čisto/onesnaženo je okolje, v katerem živimo, je navsezadnje močno odvisno tudi naše zdravje. Plastične slamice in druga odpadna plastika v okolju, predvsem v morju, pa močno ogroža tudi številne živali in pogosto povzroči celo njihovo smrt.

Problem slamic in alkoholnih pijač

Po nekaterih podatkih naj bi v primeru, da alkoholne pijače pijemo po slamici, povsem spontano popili večje količine v krajšem času. Izgubimo namreč občutek za to, koliko smo v resnici popili, zato lahko pride precej hitreje do opitosti. Podoben problem obstaja tudi pri sladkih pijačah, ki pogosto močno prispevajo k prekomerni telesni teži.

Prezgodnje gubice

Še eden izmed razlogov, zakaj s pitjem tekočine po slamici ni dobro pretiravati, pa so prezgodnje gubice, predvsem tik nad ustnico. S tega vidika je namreč učinek zelo podoben, kot bi kadili cigarete.

NAJNOVEJŠE