Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaNe pretiravajte s pitjem po slamici

Ne pretiravajte s pitjem po slamici

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto pijete pijače po slamicah? Čeprav je kozarec s slamico videti zelo mamljiv, pa to morda ni najboljša ideja. Še posebej problematične so seveda plastične slamice za enkratno uporabo, vendar pa ima tudi prepogosta uporaba slamic iz trajnejših materialov določene negativne učinke. V nekaterih primerih, predvsem zaradi različnih zdravstvenih težav, je sicer pitje ali celo prehranjevanje po slamici zelo praktična rešitev, vendar pa za večino to ni potrebno.

- Oglas -

Pitje po slamici

Pogosti vetrovi in napenjanje

Zaradi pitja po slamici lahko pride v prebavni trakt preveč zraka. Posledica so različne prebavne težave, predvsem napenjanje in vetrovi. Če imate tudi sami pogosto tovrstne težave, razmislite, kako pogosto uporabljate slamico. Obstaja velika verjetnost, da se bodo simptomi že kmalu občutno izboljšali, če začnete preprosto piti iz kozarca ali iz skodelice.

Hitrejša obraba zobne sklenine

Uporaba slamice je lahko škodljiva tudi za vaše zobe, predvsem pri pitju sladkih napitkov in tistih, ki so precej kisli. Tekočina tako zadeva predvsem ob določen del vašega zobovja, zato lahko pride na teh mestih do hitre obrabe sklenine in do zobne gnilobe. Če že uporabljate slamico, jo namestite tako, da se tekočina čim bolj izogne vašim zobem. Seveda pa je pametno tudi, da se čim bolj izogibate sladkim pijačam.

Plastične slamice lahko vsebujejo potencialno nevarne kemikalije

Snovi, iz katerih so izdelane plastične slamice, se lahko izločijo v tekočino, ki jo pijete. Med drugim so to tudi snovi, ki lahko porušijo estrogensko ravnovesje v vašem telesu. Nevarnost za sproščanje kemikalij je še posebej velika ob pitju toplih napitkov ali pa takrat, ko so slamice izpostavljene UV-žarkom.

Negativen vpliv slamic za enkratno uporabo na okolje

- Oglas -

Kot je znano, je količina plastičnih odpadkov v našem okolju zelo resna težava. Velik del teh odpadkov predstavljajo prav plastične slamice in plastični pribor za enkratno uporabo. Odpoved plastičnim slamicam, ki so v večini primerov povsem nepotrebne, lahko tako predstavlja enega izmed korakov na poti do čistejšega okolja. Vsaka sprememba na bolje šteje. Od tega, kako čisto/onesnaženo je okolje, v katerem živimo, je navsezadnje močno odvisno tudi naše zdravje. Plastične slamice in druga odpadna plastika v okolju, predvsem v morju, pa močno ogroža tudi številne živali in pogosto povzroči celo njihovo smrt.

Problem slamic in alkoholnih pijač

Po nekaterih podatkih naj bi v primeru, da alkoholne pijače pijemo po slamici, povsem spontano popili večje količine v krajšem času. Izgubimo namreč občutek za to, koliko smo v resnici popili, zato lahko pride precej hitreje do opitosti. Podoben problem obstaja tudi pri sladkih pijačah, ki pogosto močno prispevajo k prekomerni telesni teži.

Prezgodnje gubice

Še eden izmed razlogov, zakaj s pitjem tekočine po slamici ni dobro pretiravati, pa so prezgodnje gubice, predvsem tik nad ustnico. S tega vidika je namreč učinek zelo podoben, kot bi kadili cigarete.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×