Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Vrt & VrtnarjenjeSladka koruza na domačem vrtu

Sladka koruza na domačem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje za vašo strokovnjakinjo za vrt, in sicer bi v prehrani rada uporabljala sladko koruzo, pa me zanima, če in kako bi lahko pridelala svojo koruzo sama na domačem vrtu?
Martina iz Novega mesta

- Oglas -

sladka koruza

Pridelovanje sladke koruze na domačem vrtu je vsekakor mogoče. Celo priporočljivo je, da imamo vrt na bolj izpostavljenih, mogoče celo vetrovnih legah, saj koruza zaradi svoje višine nudi zavetrje in zaščito ostalim rastlinam na vrtu. Zanemarljiva pa ni niti uporaba koruznice, ki nam ostane po pobiranju storžev, saj le-to lahko v jesenskem času ovijemo okrog večjih lončnic in jih tako zavarujemo pred mrazom.

Sladka koruza je enoletnica, ki zraste v višino od 75 cm do 175cm. Mlade storže lahko uživamo surove, pečene ali kuhane. Storže lahko pečemo na žaru, ko so pečeni, jih po želji solimo. Zrnje sladke koruze dodajamo svežim solatam, različnim omakam, pici … Koruza uspeva pri temperaturah med 16 in 35ºC, vendar je v vročem in suhem vremenu oprašitev slabša.

Sladka koruza ima plitve korenine, uspeva v rodovitnih, dobro odcednih tleh. Za kalitev semen je potrebna temperatura tal nad 10 °C. V Sloveniji koruzo sejemo od sredine aprila dalje. Semena sejemo na stalno mesto 2,5 cm globoko in 7 cm narazen. Ko so rastline visoke 10 cm, jih redčimo na ustrezno razdaljo. Med posameznimi rastlinami naj bo 30 cm razmaka, saj bo tako tudi oprašitev najboljša. Za rast in razvoj potrebuje sladka koruza približno 70 dni oziroma odvisno od sorte koruze, ki jo sejemo. Koruzo je potrebno redno pleti, pri čemer moramo paziti, da ne poškodujemo korenin. Stebla lahko ogrebemo 15 cm visoko, da so rastline bolj stabilne. Ko se začnejo razvijati zrna, rastline pričnemo zalivati, če pa prej nastopi suša, pričnemo z zalivanjem, ko le-ta nastopi.

- Oglas -

Storže obiramo v mlečni zrelosti. Kdaj nastopi mlečna zrelost, to preverimo tako, da odstranimo ovršne liste storža in s prstom pritisnemo na zrnje. Če je sok, ki izteče iz zrnja, mlečne barve, potem je storž primeren za uporabo. Sok nedozorelih ali prezrelih storžev je voden. Drugi način, kako vemo, kdaj naj bi nabirali storže, je, da gledamo laske. Ko začnejo le-ti na koncu rumeneti, so storži primerni, da jih oberemo. Ko odtrgamo storže, se začne sladkor v zrnju spreminjati v škrob. Če hočemo imeti dlje časa na razpolago sveže storže, sejemo sladko koruzo v različnih terminih z razmakom vsaj enega tedna. Sladko koruzo lahko zamrzujemo ali pa jo vložimo v slanici v kozarce in pasteriziramo pri 100 °C.

Prednost sladke koruze, pred ostalimi koruzami, ki se sejejo pri nas predvsem za namen prehrane živali ali pridelovanje zrnja, je v tem, da vsebuje več sladkorja ter deluje bolj sveže. Vendar jo moramo odtrgano, ravno zaradi sladkorja, ki se potem, ko jo odtrgamo, začne spreminjati v škrob, čem prej porabiti in je ni priporočljivo hraniti več kot dva dni.

Pri setvi moramo paziti, da sejemo le eno vrsto koruze na eno parcelo. Tako na primer na isto parcelo ne sejemo sladke koruze in npr. koruze pokovke ali okrasne koruze, saj lahko koruza zaradi medsebojnega opraševanja izgubi nekaj značilnosti.

Lep pozdrav,

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×