Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaSkrivnost uspeha virusa HIV

Skrivnost uspeha virusa HIV

MORDA VAS ZANIMA

Človeški virus imunske pomanjkljivosti (HIV) se razmnožuje v celicah, ki imajo prave receptorje za beljakovine iz virusne ovojnice. Ob tem pride do nastanka male virusne beljakovine, imenovane Nef, ki nadzoruje razmnoževanje virusa.
Aids, virus HIVDo sedaj je veljalo prepričanje, da se Nef nikoli ne pojavi v zdravih imunskih celicah. Raziskovalci pa so v laboratorijskih in-vivo preiskavah bezgavk okuženih bolnikov dokazali visoke koncentracije Nef v B-celicah v središču bezgavk, kjer nastajajo protitelesa, bistvena za delovanje človeškega imunskega sistema. To novo odkritje bi lahko spremenilo pogled na HIV in pomagalo razložiti, kako se virus izmuzne telesni obrambi v prvih dneh oziroma tednih okužbe. Morda bo razložilo tudi paradoks, da ima bolnik še vedno lahko veliko število T-imunskih celic, a je kljub temu dovzeten za virus. Po mnenju raziskovalcev Nef po vdoru v B-celico onemogoči nastajanje protiteles IgA in IgG, dveh najmočnejših protivirusnih orožij, procesi nastajanja nespecifičnih protiteles pa ostajajo nemoteni. Naslednji korak znanstvenih raziskav je ugotoviti, kako pride virusna beljakovina v B-celice in kako bi to lahko preprečili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×