Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Vrt & VrtnarjenjeShranjevanje malin in robid

Shranjevanje malin in robid

MORDA VAS ZANIMA

Maline in robide poleti rodijo, in če imamo nekaj več pridelka, kot ga uspemo pojesti, imamo za shranjevanje na izbiro (poleg znanega zamrzovanja) več možnosti. Da pa bo letina tudi drugo leto obilna, grme po obiranju obrežemo.

- Oglas -

Maline

Malinovec

Povsem preprosto naredimo malinovec, za kar potrebujemo manj kot uro časa, kilogram malin in kilogram sladkorja. Maline operemo, očistimo ter jih sloj za slojem polagamo v stekleno posodo, med plasti malin dajemo plast sladkorja. Tako pripravljeno pustimo, da stoji 24 ur. Nato maline stisnemo, da dobimo sok, ki ga damo kuhati. Ko zavre, zmanjšamo jakost tako, da povsem rahlo vre od 10 do 15 min. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki nastaja. Ko mine 10‒15 minut, ga nalijemo v steklenice in zapremo. Tako pripravljen malinovec lahko na suhem in hladnem mestu stoji tudi do enega leta. Uporabljamo ga lahko kot sok ali kot preliv za biskvite, sladolede in sadne solate.

Malinovec

Namaz iz malin

Za namaz iz malin potrebujemo 1,2 kg malin, belo vino in 1 kg sladkorja. Maline operemo in jih za kratek čas damo v vodo, ki ji primešamo nekaj vina. Očistimo jih in stresemo na papirnate brisače, da se odcedijo. Posujemo jih s sladkorjem in jih tako pustimo 4 ure. Nato jih kuhamo 5 minut. Ko zavrejo, zmanjšamo jakost in kuhamo še toliko časa, da maline razpadejo in sok izpari, med tem časom redno odstranjujemo peno, ki nastaja. Dobljen namaz razdelimo v steklene majhne kozarce, ohlajeno površino pokrijemo s celofanom, ki smo ga namočili v močno alkoholno pijačo.

Namaz iz robidnic

- Oglas -

Za namaz iz robidnic pa potrebujemo: 3 kg robidnic, 1 kg sladkorja, naribano lupino pomaranče, nastrgano lupino limone in vaniljin sladkor. Robidnice operemo, odcedimo in posujemo s sladkorjem. Pustimo stati, vse dokler se sladkor ne raztopi. Nato jih kuhamo na zmernemu ognju 20 minut, med tem neprestano mešamo. Pred koncem kuhanja dodamo še nastrgamo lupinico limone in pomaranče. Dobljen namaz razporedimo v čiste steklene kozarce. Ohlajeno površino prekrijemo s celofanom, ki smo ga namočili v močno žgano pijačo.

V avgustu režemo maline, robide in tudi tajberi. Po obiranju odrežemo rozge, ki so letos rodile, in jih sežgemo ter rezana mesta pokrijemo z zemljo. Na oporno ogrodje privežemo enoletne rozge. Maline in robide rodijo na enoletnih poganjkih, ki zrastejo iz koreninskega vratu ali korenin.

Robidnice

Rez robid

Rozge, ki so letos rodile, izrežemo pri osnovi. V prvem letu po sajenju zraste 1‒3 rozge. V naslednjih letih pa vsako leto 5‒10 rozg. Te je potrebno sedaj razredčiti na 5‒6 rozg. Odstranimo vse šibke in poškodovane rozge. Na rozgah, ki jih pustimo, so se ali pa se še bodo v naslednjem letu zrasli zalistniki. Te prikrajšamo na dolžino 50 cm. Same rozge pa ne pustimo daljše od 2 do 2,5 m. Po tem, ko jih prikrajšamo, jih privežemo na oporo. Opora mora biti čvrsta, priporočljivi so stebri, ki so med seboj oddaljeni 4‒6 metrov, na katere pritrdimo žice. Na žice privezujemo rozge. Pri robidi moramo vedeti, da iz brsta razvije poganjke, na katerem bo rastlina obrodila.

Rez malin

Tako kot pri robidah tudi pri malinah izrežemo rozge, ki so rodile. Dvakrat rodne maline rodijo tudi na letošnjih poganjkih, teh po obiranju ne smemo izrezati, ker nam bodo rodili še naslednje leto.
Dolge enoletne rozge pa prikrajšamo na 1,5‒2 m dolžine. Če nam je zraslo precejšnje število mladik, ki so se razvile iz koreninskih izrastkov, jih razredčimo. Tudi rozge malin potrebujejo oporo. Stebre postavimo na razdaljo 10 m, visoki naj bodo 80 cm, na tej višini prečno postavimo letve. Na eni in drugi strani letve pa pritrdimo žico. Te bodo preprečevale, da bi se rozge povesile. Rodni poganjki enkrat in dvakrat rodnih malin se po poletnem zorenju začnejo postopoma sušiti. Če so poganjki okuženi z boleznimi ali škodljivci, jih iz nasada izrežemo čim prej.
Po obiranju jesenskega pridelka dvakrat rodnih malin, ki na prostem navadno traja do prvih jesenskih pozeb, se začnejo vrhovi sušiti. Te v času mirovanja odrežemo do prvega vitalnega brsta. Če se odločimo, da pri dvakrat rodnih malinah obiramo samo pridelek na enoletnih rodnih vejah v pozno poletnem in jesenskem času, po zaključku zorenja rozge odrežemo do tal.

Tajberi

Rez tajberija

Kot križanec med malino in robido tudi tajberi potrebuje oporo. Ravno tako izrežemo rozge, ki so letos rodile, enoletne rozge, ki so zrasle iz koreninskim izrastkov, pa po potrebi razredčimo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×