fbpx
Domov Vrt & Vrtnarjenje Shranjevanje malin in robid

Shranjevanje malin in robid

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Maline in robide poleti rodijo, in če imamo nekaj več pridelka, kot ga uspemo pojesti, imamo za shranjevanje na izbiro (poleg znanega zamrzovanja) več možnosti. Da pa bo letina tudi drugo leto obilna, grme po obiranju obrežemo.

Maline

Malinovec

Povsem preprosto naredimo malinovec, za kar potrebujemo manj kot uro časa, kilogram malin in kilogram sladkorja. Maline operemo, očistimo ter jih sloj za slojem polagamo v stekleno posodo, med plasti malin dajemo plast sladkorja. Tako pripravljeno pustimo, da stoji 24 ur. Nato maline stisnemo, da dobimo sok, ki ga damo kuhati. Ko zavre, zmanjšamo jakost tako, da povsem rahlo vre od 10 do 15 min. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki nastaja. Ko mine 10‒15 minut, ga nalijemo v steklenice in zapremo. Tako pripravljen malinovec lahko na suhem in hladnem mestu stoji tudi do enega leta. Uporabljamo ga lahko kot sok ali kot preliv za biskvite, sladolede in sadne solate.

Malinovec

Namaz iz malin

Za namaz iz malin potrebujemo 1,2 kg malin, belo vino in 1 kg sladkorja. Maline operemo in jih za kratek čas damo v vodo, ki ji primešamo nekaj vina. Očistimo jih in stresemo na papirnate brisače, da se odcedijo. Posujemo jih s sladkorjem in jih tako pustimo 4 ure. Nato jih kuhamo 5 minut. Ko zavrejo, zmanjšamo jakost in kuhamo še toliko časa, da maline razpadejo in sok izpari, med tem časom redno odstranjujemo peno, ki nastaja. Dobljen namaz razdelimo v steklene majhne kozarce, ohlajeno površino pokrijemo s celofanom, ki smo ga namočili v močno alkoholno pijačo.

Namaz iz robidnic

Za namaz iz robidnic pa potrebujemo: 3 kg robidnic, 1 kg sladkorja, naribano lupino pomaranče, nastrgano lupino limone in vaniljin sladkor. Robidnice operemo, odcedimo in posujemo s sladkorjem. Pustimo stati, vse dokler se sladkor ne raztopi. Nato jih kuhamo na zmernemu ognju 20 minut, med tem neprestano mešamo. Pred koncem kuhanja dodamo še nastrgamo lupinico limone in pomaranče. Dobljen namaz razporedimo v čiste steklene kozarce. Ohlajeno površino prekrijemo s celofanom, ki smo ga namočili v močno žgano pijačo.

V avgustu režemo maline, robide in tudi tajberi. Po obiranju odrežemo rozge, ki so letos rodile, in jih sežgemo ter rezana mesta pokrijemo z zemljo. Na oporno ogrodje privežemo enoletne rozge. Maline in robide rodijo na enoletnih poganjkih, ki zrastejo iz koreninskega vratu ali korenin.

Robidnice

Rez robid

Rozge, ki so letos rodile, izrežemo pri osnovi. V prvem letu po sajenju zraste 1‒3 rozge. V naslednjih letih pa vsako leto 5‒10 rozg. Te je potrebno sedaj razredčiti na 5‒6 rozg. Odstranimo vse šibke in poškodovane rozge. Na rozgah, ki jih pustimo, so se ali pa se še bodo v naslednjem letu zrasli zalistniki. Te prikrajšamo na dolžino 50 cm. Same rozge pa ne pustimo daljše od 2 do 2,5 m. Po tem, ko jih prikrajšamo, jih privežemo na oporo. Opora mora biti čvrsta, priporočljivi so stebri, ki so med seboj oddaljeni 4‒6 metrov, na katere pritrdimo žice. Na žice privezujemo rozge. Pri robidi moramo vedeti, da iz brsta razvije poganjke, na katerem bo rastlina obrodila.

Rez malin

Tako kot pri robidah tudi pri malinah izrežemo rozge, ki so rodile. Dvakrat rodne maline rodijo tudi na letošnjih poganjkih, teh po obiranju ne smemo izrezati, ker nam bodo rodili še naslednje leto.
Dolge enoletne rozge pa prikrajšamo na 1,5‒2 m dolžine. Če nam je zraslo precejšnje število mladik, ki so se razvile iz koreninskih izrastkov, jih razredčimo. Tudi rozge malin potrebujejo oporo. Stebre postavimo na razdaljo 10 m, visoki naj bodo 80 cm, na tej višini prečno postavimo letve. Na eni in drugi strani letve pa pritrdimo žico. Te bodo preprečevale, da bi se rozge povesile. Rodni poganjki enkrat in dvakrat rodnih malin se po poletnem zorenju začnejo postopoma sušiti. Če so poganjki okuženi z boleznimi ali škodljivci, jih iz nasada izrežemo čim prej.
Po obiranju jesenskega pridelka dvakrat rodnih malin, ki na prostem navadno traja do prvih jesenskih pozeb, se začnejo vrhovi sušiti. Te v času mirovanja odrežemo do prvega vitalnega brsta. Če se odločimo, da pri dvakrat rodnih malinah obiramo samo pridelek na enoletnih rodnih vejah v pozno poletnem in jesenskem času, po zaključku zorenja rozge odrežemo do tal.

Tajberi

Rez tajberija

Kot križanec med malino in robido tudi tajberi potrebuje oporo. Ravno tako izrežemo rozge, ki so letos rodile, enoletne rozge, ki so zrasle iz koreninskim izrastkov, pa po potrebi razredčimo.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×