0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠčetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

MORDA VAS ZANIMA

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku? Mnenja glede tega, kdaj si je najbolje ščetkati zobe, so deljena. Dilema je podobna razkolu med ljudmi, ki prisegajo na jutranje tuširanje, in tistimi, ki menijo, da bi se morali tuširati zvečer, pred odhodom v posteljo. Kaj pa pravi stroka? Zdi se, da je dilem tu precej manj.

- Oglas -

V nadaljevanju lahko preverite, ali je bolj priporočljivo ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku …

Kdaj je torej optimalen čas za jutranje ščetkanje zob?

Odgovor na dilemo, povezano s ščetkanjem zob, bo marsikoga močno presenetil. Na prvi pogled se zdi morda bolj smiselno, da si zobe umijemo šele po zajtrku, saj lahko tako ostanejo čisti še nekaj ur. Toda strokovnjaki večinoma zagovarjajo nasprotno stališče. Prevladuje namreč mnenje, da bi moralo biti ščetkanje zob eno od prvih jutranjih opravil, torej še pred pripravo in zaužitjem zajtrka. Razlog za to je povezan z bakterijami, ki se ponoči nakopičijo v naši ustni vlaknini. Poleg tega pa se s tem izognemo specifičnim nevarnostim, povezanim s ščetkanjem zob neposredno po obroku, predvsem poškodbam zobne sklenine. Zjutraj najverjetneje nimate dovolj časa, da bi najprej pojedli zajtrk, nato pa čakali 30–60 minut, preden bi se lotili ščetkanja zob.

Zaščita sklenine pred morebitnimi poškodbami ob stiku s hrano

Večina argumentov, ki so podprti z znanstvenimi študijami, torej govori v prid ščetkanju zob pred zajtrkom. S tem poskrbimo za karseda zdravo okolje v naši ustni votlini. Možnosti za negativen vpliv hrane in pijače na zobno sklenino in na dlesni so tako precej manjše. Kot je znano, se med spanjem v naši ustni votlini pospešeno množijo bakterije. Prav te so razlog za neprijeten jutranji zadah. Uporaba kakovostne zobne paste s fluorom vam pomaga pri tem, da se znebite nepovabljenih gostov. Obenem pa bo poskrbela za dodatno zaščitno plast, ki bo vašo sklenino ščitila pred poškodbami. Sodobna prehrana namreč pogosto vsebuje večjo količino živil oziroma snovi, ki so zelo agresivne do zobne sklenine. Tako se sklenina postopoma tanjša in postaja vse bolj občutljiva, kar poveča nevarnost za zobno gnilobo, infekcije in propadanje zob.

- Oglas -

Ščetkanje pred zajtrkom koristno tudi za spodbujanje tvorbe sline

S ščetkanjem zob pred zajtrkom boste obenem spodbudili nastajanje sline, saj so naša usta zjutraj pogosto zelo suha. Več sline pomeni lažjo razgradnjo hrane, hkrati pa je slina nujna za ohranjanje zdrave ustne votline. Obstaja torej kar precej dobrih razlogov, zaradi katerih je smiselno, da za ščetkanje zob poskrbite še pred zajtrkom. Vaše brbončice sicer najverjetneje ne bodo najbolj zadovoljne. Večina zobnih past namreč vsebuje natrijev lavril sulfat, ki spodbuja penjenje, vendar obenem rahlo omrtviči brbončice. Okus hrane je tako manj izrazit oziroma malce nenavaden. Vendar pa vam bodo zato toliko bolj hvaležni vaši zobje.

Ščetkanje neposredno po obroku ni najboljša ideja

Kaj pa, če ste pozabili na ščetkanje zob pred zajtrkom? Ali to pomeni, da lahko ščetkanje preprosto preskočite? V tem primeru je seveda vseeno bolje, da za to opravilo poskrbite po zajtrku. Kot omenjeno, je dobro, da je med posameznim obrokom in ščetkanjem zob nekaj razmika. Priporočljivo je, da počakate vsaj 30 minut. Če ste jedli zelo kisla živila, pa je dobro počakati približno 60 minut. Kislina namreč začasno oslabi našo zobno sklenino, zato lahko s ščetkanjem povzročimo precej škode. Če se vam zelo mudi, je lahko dobra rešitev ta, da si zobe oščetkate po prihodu na delo – če imate seveda možnost za to.

NAJNOVEJŠE