Zdravje & prehranaS preventivo do zdravega življenja

S preventivo do zdravega življenja

MORDA VAS ZANIMA

Večina misli, da je popolnoma normalno, da enkrat ali dvakrat letno zbolimo z gripo. Če bi preventivno poskrbeli za imunski sistem, se to ne bi zgodilo. S tem nam telo sporoča, da je njegova obramba – imunski sistem – v slabem stanju in da že pri manjšem vdoru tujkov podleže boleznim. Kako nas bo potemtakem branil pred nevarnejšimi in resnejšimi tujki?

V katero skupino spadate?

- Oglas -

Ljudje se med seboj razlikujemo tudi po dobrem in slabem imunskem sistemu. To lahko opazimo že po tem, da nekateri redkeje ter drugi pogosteje zbolimo. Tisti s šibkejšim imunskim sistemom več časa prebolevajo bolezen, se jim znaki hitro ponovijo, imajo alergije, so občutljivi na razne sestavine ali hranila, imajo pogoste glavobole ter se hitreje utrudijo. Vse to so znaki, da je naš imunski sistem nekoliko »utrujen« in nas ne more uspešno braniti pred vdorom najrazličnejših bolezni.

močan imunski sistem

Ogrožajo nas naše navade

Najpogosteje je naš imunski sistem obremenjen zaradi pretiranega stresa, ki nas obdaja tako v službi kot doma v družinskem okolju. Zelo malo ljudi zna stresne situacije obvladati in nadzirati. Večina podleže stresnim dejavnikom, ki so velikokrat vzrok za nastanek resnih obolenj in vnetij. Stres občutimo tako, da smo čez dan pod raznimi pritiski, ne moremo se sprostiti, nenehno razmišljamo o službi ali osebnih težavah in slabo spimo. To so najpogostejši znaki, da smo pod stresom in naš imunski sistem je posledično pod velikim bremenom in ne more optimalno delovati. Obremenjen je tudi takrat, ko si naložimo preveč dejavnosti, kadar si ne vzamemo čas zase in sprostitev ali rekreacijo. Posledice so največkrat pomanjkanje energije, kronična utrujenost, nenaspanost itd. V kolikor se prepoznate v navedenih situacijah, nikar ne odlašajte, saj je vaš imunski sistem potreben preventivne nege, da ga okrepimo in poskrbimo, da ne zbolimo ter si povrnemo energijo.

Preventiva – edina prava rešitev

Pomembno je, da na preventivo pomislimo pravočasno in ne šele takrat, ko se pojavijo prvi znaki oslabitve ali še slabše, ko smo že hudo bolni. Takrat je namreč že prepozno in lahko posežemo le še po kurativi, ki pa je za telo veliko bolj agresivna in naporna. Že sama antibiotična terapija, ki je vedno pogostejša pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj, nam v daljšem obdobju povzroča veliko in resno škodo. Po zadnjih raziskavah smo Slovenci, kar zadeva jemanja antibiotikov, v samem vrhu. Tudi druge oblike kurative, s katerimi si pomagamo, kadar zbolimo, zelo utrudijo imunski sistem in nam na dolgi rok škodujejo. Zato je najpomembnejše, da na imunski sistem pomislimo že pred pojavom bolezni in da poskrbimo, da ostanemo zdravi cel čas. Tako si lahko zagotovimo, da antibiotiki in druga kurativna sredstva ne bodo več potrebna.

Kako do zmagovalnega imunskega sistema?

- Oglas -

Tudi pri preventivi moramo ravnati previdno in izbrati primeren način za krepitev imunskega sistema. Sredstva, ki jih uporabljate pri kurativi seveda niso primerna pri preventivni izbiri. Pri preventivni zaščiti je pomembno, da ne krepimo imunskega sistema premočno takrat, ko to ni potrebno. Tako kot mi, mora tudi imunski sistem počivati. S pravo preventivo dosežemo ravno to, da deluje optimalno in je v visoki pripravljenosti ob morebitnih tveganjih. Najbolj zanesljiva, učinkovita in priporočena naravna prehranska dopolnila na osnovi rastlinskih izvlečkov, mineralov in vitaminov. Med najbolj znanimi in učinkovitimi rastlinskimi izvlečki sta grahovec (astragalus) in mačji krempelj. Za podporo imunskega sistema so splošno znani in priporočeni minerali, kot so cink, baker in selen.

Prehitite bolezen

S preventivo poskrbimo, da je imunski sistem močen in nenehni pripravljenosti za boj proti najrazličnejšimi tujki. Tako se boste počutili vitalni, polni energije in samozavestni. Poskrbite za svoje zdravje in se izognite nevšečnostim v prihodnosti. S preventivno zaščito se boste resnično počutili nepremagljivi in polni energije.

Kdaj je zadnji čas, da preventivno poskrbite za imunski sistem?

  • v času grip in prehladov,
  • ob stresu in večjih psihofizičnih naporih,
  • pri pomanjkanju energije, kronične utrujenosti
  • pri nezdravem načinu prehranjevanja,
  • pri večjih fizičnih naporih

NAJNOVEJŠE