Kokos je ena izmed najbolj vsestranskih kulinaričnih sestavin, ki jih najdemo v naravi. Ne le, da je neverjetno okusen ampak čudovito deluje tudi v vlogi negovanja kože. Poleg tega je več kot odlična zamenjava za mlečne izdelke kot sta mleko in jogurt, odlično pa se poda zraven lassija – tradicionalnega indijskega napitka narejenega iz vode, začimb in sadja.

jogurt koža

Potrebujete:

Za kokosov jogurt:

  • 2 skodelici mladega kokosovega mesa,
  • ½ čajne žličke probiotika v prahu,
  • voda (po želji)

Za mangov lassi:

  • ½ skodelice kokosovega jogurta,
  • 2 skodelici kokosove vode,
  • ½ skodelice svežega narezanega manga,
  • žličko kurkume v prahu,
  • 1 žlica kurkuminega soka,
  • ščepec mletega kardamoma,
  • ščepec morske soli,
  • 1 žlico surovega medu (po želji),
  • 1 žlico rožne vode (po želji).

Priprava:

  1. Sestavini za kokosov jogurt mešamo toliko časa dokler ne dobimo gladke zmesi. Tej primešamo probiotični prašek.
  2. Ustvarjeno mešanico nato damo v pokrito posodo ter jo postavimo v dehidrator za 8 do 10 ur. Jogurt mora namreč biti na toplem z dobrim zračnim pretokom. Fermentacija je končana, ko dobi kremast okus. Takrat ga dobro premešajte ter ga postavite v hladilnik. Tam zdrži največ en teden.
  3. Sestavine za mangov lassi združite v mešalniku dokler ne dobite kremasto gladke zmesi. Obe jedi postrezite sočasno.