0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Revija Bodi ekoRevija Bodi eko, Maj 2022

Revija Bodi eko, Maj 2022

MORDA VAS ZANIMA

Rastline, ki ugodno vplivajo na hormonsko neravnovesje

O hormonih, ki vplivajo na delovanje našega telesa, slišimo na vsakem koraku – od ženskih in moških spolnih hormonov, pa do hormona sreče, adrenalina, rastnega hormona … Velikokrat pa slišimo besedo hormonsko neravnovesje, ki nam nemalokrat povzroča težave. Glavna naloga hormonov je prenašanje informacij do celic. V članku se bomo osredotočili na najpogostejše težave, ki so povezane s hormoni. Poleg tega bomo poiskali ustrezne rešitve, ki jih lahko najdemo v naši domači lekarni ob posvetu z zdravnikom.

- Oglas -

Čudežna plahtica + uporabni recepti

Plahtica (Alchemilla vulgaris) je trajnica in zelo razširjeno zelišče. Je avtohtona rastlina, ki jo bomo večinoma srečali na kakšnem pohodu po hribih, saj v naravi raste nad 800 m nadmorske višine. Njena vsestranskost in pozitivni učinki so tako številni, da si jo boste zaželeli imeti v svoji shrambi vedno na zalogi. Zeliščar Milan Kalan in biologinja ter strokovnjakinja za uporabo užitnih divjih rastlin Andreja Papež Kristanc sta nam predstavila, kako zelo koristna in vsestranska je plahtica.

Pogovor z biodinamično kmetico Katjo Temnik z Zeliščnega vrta in kmetije Majnika

Kako je kalilo seme, da sta iz majhnega, ljubiteljsko negovanega zeliščnega vrtička zrasla Zeliščni vrt in kmetija Majnika? Z odhodom v pokoj je mama Majda zaprla vrata kabinetov, kot sta laboratorij in učilnica, in se v celoti posvetila svoji veliki ljubezni – zeliščem. Po izjemno uspešni karieri kapetanke slovenske košarkarske reprezentance, mednarodno uveljavljene športnice pa tudi magistrice politologije se je domov v Žiče vrnila še hči Katja in sta skupaj predano spoznavali biodinamično kmetovanje. A nista ostali le pri zemlji in rastlinah, v središču njunega delovanja je bil človek. Skupaj z njima nastaja skupnost srčnih ljudi, ki vzgaja kali novih kultur – za svet, kjer smo in bomo le skrbniki popolnega stvarstva.

Miša Pušenjak: Naravno ali kemično varstvo rastlin?

Vsi si želimo, da bi bilo na vrtu čim manj škodljivcev. Žal pa številni menijo, da je edina rešitev uporaba sredstev za varstvo rastlin. Pri tem prevladuje mnenje, da ekološki, biološki … pripravki ne škodijo, a ni povsem tako.

- Oglas -

5 najpomembnejših elementov feng shuija, ki jih je dobro vključiti v naš vrt

Pogled na naš vrt vpliva na naše počutje. Naša čutila nas povežejo s svetom in v naše življenje prinesejo številna čustva. S feng shui načeli lahko poskrbimo, da se bo naš vrt spremenili v harmonično okolje za počitek in sprostitev ter nam prinesel več pozitivnih čustev, tistih, ki nam bodo polepšala dan in narisala nasmeh na obraz.

SOS jogijske vaje

Licencirana mednarodna učiteljica joge, joge obraza in tehnike gua sha, Anja Zorko, je z nami delila SOS jogijske vaje, kot jih sama rada poimenuje. Ime je zanje povsem primerno, saj so po njenem mnenju te vaje ene izmed najučinkovitejših, ko se pojavi določena težava.

Kaj lahko funkcionalna medicina naredi za nas

Običajno, takrat ko nam telo s simptomi pokaže, da nekaj ne počnemo pravilno, posežemo po ‘čudežni tabletki’« in pričakujemo, da bo spet vse dobro. A večinoma ni tako enostavno. Izboljšanje lahko pričakujemo le tako, da odstranimo tisto, kar nas je pripeljalo do bolezni.

Dograditev kosti

Želja zobozdravnika je, da vsak ohrani zdrave in funkcionalne lastne zobe. Vendar žal včasih to ni mogoče.  Tradicionalno manjkajoče zobe nadomeščamo z mostički in snemnimi protezami, kar pa ni primerno za vse paciente. Zato se vse bolj uveljavlja implantatno-protetična oskrba, le-ta pa zahteva zadostne dimenzije lastne kostnine. V prispevku vam želimo predstaviti, kako se rešujejo primeri brezzobosti, povezani s hkratno izgubo kosti.

Poslovite se od prebavnih težav

Prebavne težave vam lahko zagrenijo življenje. Poleg neposrednih, akutnih simptomov, ki močno ovirajo vsakodnevne aktivnosti, so možni tudi dolgoročni zapleti. Prebavni sistem je namreč povezan z najrazličnejšimi vidiki našega zdravja. Dogajanje v prebavnem traktu lahko tako med drugim vpliva na imunski sistem, hormone in na duševno zdravje. Seveda pa lahko težave, povezane s prebavili, privedejo tudi do slabše absorpcije hranil. Posledično je možno pomanjkanje esencialnih hranilnih snovi, ki lahko ogrozi vaše zdravje. Vse to pomeni, da prebavne težave zahtevajo takojšnje ukrepanje. Tudi če gre za blažjo, občasno obliko, simptomov ne bi smeli ignorirati, saj lahko hitro prerastejo v precej resnejše težave.

.

NAJNOVEJŠE